Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csökkenő számok az Egyesült Királyságban

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. január 10.   10:45

Erste kommentár A múlt heti 218 ezres csúcs után az elmúlt napokban erőteljes csökkenést láthattunk az új esetszámokban az Egyesült Királyságban. Tegnap már „csak” 141 ezer új fertőzöttet...

Erste kommentár

A múlt heti 218 ezres csúcs után az elmúlt napokban erőteljes csökkenést láthattunk az új esetszámokban az Egyesült Királyságban. Tegnap már „csak” 141 ezer új fertőzöttet találtak a szigetországban. Ez persze még mindig jóval magasabb, mint az előző hullámokban mért 50-70 ezer fős csúcsértékek, de ettől függetlenül biztató trend kezd kialakulni. Ugyanakkor a kórházba kerülők száma még mindig növekszik, de az egymillió lakosra jutó 264 fő mintegy fele a delta variáns esetében mért 560 főnek. Azaz úgy tűnik, hogy Nagy Britannia már túl van a nehezén, s akár már februárban jöhet a korlátozások feloldása. Persze ehhez az is kell, hogy a lakosság több mint 90 százaléka kapott már oltást, s három oltással meg több mint 60 százalék rendelkezik. Ugyanakkor Kínában 80 százalék felett van ugyan a kétszer oltottak száma, de ez kínai oltóanyagokkal, pl. Sinopharmmal történt, ahol megkérdőjelezhető a harmadik oltás hatásossága. Ugyanakkor a nem kínai oltóanyagok egyelőre kísérleti fázisban vannak az 1,3 milliárd lakosú országban. Így az omikron elleni védekezés is kétséges lehet, ha több, a most lezárt Tiencsinhez hasonló méretű várost is be kell zárni. Vagyis Európa és az USA nagy valószínűséggel örülhet, míg Kínában problémák lehetnek, ami kihathat az EU és az USA növekedésére és emelheti az inflációt is. Így az egyik szemünk sír, a másik nevet. Ez mindenesetre azt mutatja, hogy a hagyományos iparágak cégei valószínűleg jobban teljesíthetnek az elkövetkező időszakban is, mint a korábban sztárolt növekedési részvények. Ez látszik a Nasdaq és az S&P500, illetve a Dow elmúlt hetekben tapasztalt teljesítményének összevetéséből is.


A kezdeti emelkedés megtört ma reggel a fejlett európai piacokon, mivel mindenki a decemberi amerikai inflációs adattól fél, ami 7 százalék fölé emelkedhetett. Az adat szerdán lát napvilágot, s például a Goldman már 4 kamatemelést vízionál az idei évre. A BUX viszont szembemegy az európai széllel, s enyhe emelkedést mutat.

Az indexek próbálnak magukra találni

Ázsiában vegyes teljesítménnyel kezdik a hetet az indexek. Japánban a Nikkei 225 index változatlan, míg Kínában a Shanghai Composite 0,3%-kal, a Hang Seng pedig 0,7%-kal értékelődik fel.


Az európai indexek borúsan zárták a múlt hetet, miután az Euro Stoxx 50 és a CAC 40 is 0,4%-kal értékelődött le, míg a DAX 0,7%-ot veszített az érétkéből. Az angol FTSE 100 0,5%-kal zárt magasabban.


Amerika szintén veszített az értékéből pénteken. A Dow Jones index változatlan volt, de az S&P 500 0,4%-kal, a Nasdaq pedig 1%-kal zárt alacsonyabban. A határidős indexek vegyes nyitást mutatnak.

A MOL veheti meg a lengyel Lotos benzinkútjait

Lengyel sajtóértesülések szerint a MOL a befutó a lengyel Lotos csoport 389 benzinkútjáért. A magyar cég legalább 80%-os részesedést szerezhet a hálózatban, míg a Lotos finomítójának 30%-át a szaúdi Aramco vásárolhatja meg. A vételárat nem közölte a sajtó. A hírek szerint a hivatalos bejelentésre a héten sor kerülhet. Véleményünk: A MOL stratégiájába beleillik a Lotos hálózatának megvásárlása. A vételár 1,5-2 millió dollár lehet töltőállomásonként, tehát a teljes cégérték 600-800 millió dollárt tehet ki. Értékelést csak a részletek ismeretében lehet adni a tranzakcióról. Korábban a PKN Orlen február 14-ét jelölte meg a végleges határidőként, ameddig le kell zárni a két stratégia eszköz eladását. Ez előfeltétele a PKN/Lotos összeolvadásnak.

Aki nincs beoltva, azt kirúgja a Citi

A Wall Street-i bankok közül a Citi az első, amelyik bejelentette, hogy ha egy alkalmazott január 14-ig nem rendelkezik teljes oltottsággal, akkor azt január 31-én elbocsátják. A Citigroup a harmadik legnagyobb amerikai bank az eszközállomány szerint. A Wall Street-i cégek közül a legagresszívabb oltási politikát folytató bank vezérigazgatója elmondta, hogy azért hozta meg a döntést, mert kormányzati vállalkozóként meg kellett felelnie Joe Biden elnök oltásokra vonatkozó végrehajtási rendeletének, és az oltás megkövetelése elősegítené az irodai munkába visszatérő munkavállalók biztonságát. A bank munkavállalóinak több mint 90%-a megfelel az oltási követelményeknek, és ez az arány a határidő közeledtével még növekszik.

Nagyobb lehet a baj a kínai ingatlanfejlesztői piacon, mint gondoltuk

A kínai ingatlanfejlesztői szektor egyik legstabilabb cégének tartott Shimao Group is fizetésképtelenné vált. A Reuters értesülése szerint egy vagyonkezelői hitelének visszafizetését volt képtelen teljesíteni a cég, melynek összege 645 millió jüan (101 millió dollár). A hír hatására pénteken nap közben ugyan több, mint 17%-ot esett a részvény, de a zárásra visszakorrigált az árfolyam. A Shimao ma bejelentette, hogy eladja az összes jelenleg futó ingatlanprojektjét, melynek következtében ma közel 15%-ot ugrottak a vállalat papírjai.

Repülőrajttal indította az új évet a forint

358 forintnál is kevesebbet kell fizetni ma reggel egy euróért. A magyar deviza közel 3 százalékot erősödött az előző hét folyamán, ami kiemelkedőnek számít az erősödő régiós devizák között is. A magyar fizetőeszközt ma reggel a novemberi külkereskedelmi egyenleg 81 millió eurós többlete hajthatta, ami június óta az első többlet. A héten a hazai devizára leginkább a pénteki inflációs adat, illetve a szokásos csütörtöki MNB egyhetes betéti tender kamata lehet hatással.

Gyenge foglalkoztatottsági adat ronthatta a dollárt

Az euró/dollár kurzust egészen 1,136-ig repítették a vártnál gyengébb amerikai foglalkoztatottsági adatok, s ezt a gyorsuló eurózónás infláció sem fogta vissza. Az árfolyam péntek estére valamelyest visszakorrigált, most 1,33-on kereskedik. A héten inflációs jelentés lesz az USA-ban, ami hatással lehet a devizapárra.

A nyersolaj ára a líbiai és kazah hírek, valamint a kínai Covid járvány ellenére emelkedik

A WTI 79, a Brent 81,3 dollár volt ma reggel a közeli határidőkre. A nyersolaj árára elsősorban a líbiai és a kazak termelési hírek hatottak. Úgy tűnik, hogy az ideiglenes kiesést követően mindkét országban ismét emelkedik a termelés volumene. Líbiában az egyik legfontosabb vezeték karbantartása miatt kellett leállítani az El Sharara mezőt, míg Kazahsztánban a kialakult polgárháborús helyzet akasztotta meg a termelést a tengizi mezőn egy rövid ideig. A piac továbbra is optimista a kilátásokkal kapcsolatban, az omikron variáns kínai terjedése ellenére az OPEC júniusra a kereslet élénkülésére számít. Idén az olajtermelők szervezete szerint 4,2 millió hordó/nappal nőhet a kereslet, az év közepén pedig új globális fogyasztási csúcs is jöhet. A fő kérdés Kína, ahol a kormány továbbra is a zéró Covid stratégiát követi. Tegnap Tiencsin kikötővárost zárták le teljesen, miután omikron járvány gócot találtak. A szakértők megkérdőjelezik, hogy mennyire lehet fenntartani ezt a politikát, mivel ennek egyre nagyobb gazdasági ára van, miközben, ha több helyen lángol fel egyszerre a fertőzés, az egész gazdasági életet megbéníthatja. Kína a világ legnagyobb olaj importőre, a behozatala napi 11 millió hordó.

Az arany esik a növekvő kamatokra

Az arany 1.795 dollárig esett, miután a világban masszívan emelkedni kezdtek a kamatok. A Fed képviselői a múlt héten egyre bátrabb kijelentéseket tettek a monetáris szigorítással kapcsolatban. A szakértők szerint az első kamatemelésre már márciusban sor kerülhet, és a Fed az első félévben be fogja szüntetni a kötvényvásárlási programját. A 10 éves amerikai állampapír hozam 1,8%-ra ugrott, a magyar 10 éves hozam pedig a nyári 3% körüli értékről 4,7%-ra nőtt. Az arany árfolyamára elsősorban ezek a hírek hatottak.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben