Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Ezek voltak 2021 legnépszerűbb részvényei

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉSPéntek ÁdámRészvényelemző2022. január 7.   10:04

Az elmúlt év 2020-hoz hasonlóan gazdag volt váratlan fordulatokban, és bőven adott okot izgalomra a befektetőknek. Ügyfeleink a magyar részvények mellett egyre inkább belevetették magukat a még több lehetőséget kínáló külföldi piacok termékei közé. Nézzük meg, melyek voltak az Erste ügyfeleinek kedvenc részvényei 2021-ben!

TOP 5 hazai részvény

OTP-MOL-Richter

A lista első három helyezettje aligha okoz bárkinek is meglepetést. A legnagyobb forgalmat messze az OTP papírjai generálták. Ezt követi a MOL és a Richter. Elsőre talán meglepő lehet, hogy a negyedik magyar blue chipként számon tartott Magyar Telekom lecsúszott a TOP 5-ös listáról, és csak a hatodik helyet sikerült elcsípnie a legforgalmasabb hazai részvények között. Ez azzal magyarázható, hogy semmi különösebb esemény nem történt a cég háza táján, ami miatt a befektetők figyelmének középpontjába került volna.

4IG

A negyedik helyre a Budapesti Értéktőzsdén komoly menetelést maga mögött tudó 4IG ért be. Az IT szektorban tevékenykedő vállalat leginkább az újabb és újabb akvizícióival vonta magára a figyelmet, melyek közül a legnagyobb durranás kétségkívül a DIGI távközlési szolgáltató magyarországi leányvállalatának megvásárlása volt.

Masterplast

A vállalat folytatta a 2020-ban megkezdett szárnyalását, kihasználva az építőipari boom adta lehetőségeket. A 2 éve még nagyrészt 600-700 forintos áron kereskedett részvény 2020 végén turbó fokozatba kapcsolt. A tavalyi évet 2000 forint fölött kezdte, és augusztusra már 5000 forint felé közelített. Azóta némileg lejjebb ereszkedett az árfolyam, de a befektetők a jelenlegi 4000 forint körüli árral sem lehetnek elégedetlenek.

TOP 5 külföldi részvény

Volkswagen

A legnagyobb német autógyártót súlyosan érintették a koronavírus járvány gazdasági következményei. A 2021-es év azonban erősen indult a vállalatnál, a részvények árfolyama több mint 50 százalékot emelkedett. A meggyőző értékesítési eredmények és az elektromos autógyártás irányába történő nyitás úgy tűnik, meggyőzte a befektetőket, és a vállalat végleg túllépett a 2015-ben kirobbant dízelbotrányon.

Tesla Motors

A vállalat neve eggyé vált az elektromos autózással. Önmagában a Tesla teljesítménye azonban nem biztos, hogy elég lett volna ahhoz, hogy a legnagyobb autóipari vállalattá nője ki magát, megelőzve a több évtizede a piacot uraló európai, ázsiai és amerikai versenytársakat. A sikerhez kellett a céget vezető Elon Musk személye is, aki olyan komoly véleményformáló erővel bír, hogy a közösségi médiában elejtett szavaira befektetők tömegei mozdulnak meg. Vélhetően ez is hozzájárult, hogy a Tesla lett 2021 legnagyobb forgalmú amerikai részvénye az Erste ügyfelei körében.

Lufthansa

A lezárások hatására a korábbi években látottakhoz képest az üzleti és a turisztikai célú légiforgalom egyaránt a töredékére csökkent. Az év elején a vakcinák bevetése némileg megerősítette a befektetők bizalmát a légitársaság jövőbeli kilátásait illetően. A vírus újabb hullámai azonban továbbra is lehetetlenné tették a vállalat profitábilis működését, és nemrég újabb részvénykibocsátásra volt szükség a stabil működés biztosítása érdekében. A szakértők úgy látják, akár több évre is szükség lehet a légiforgalom teljes helyreállásáig, így a Lufthansa vesszőfutása sem ért még véget.

Apple

Termékeik kiemelkedő minősége és sikeres piaci pozicionálása következményeképp az „almás” vállalat tavaly is kiemelkedő évet zárhatott. A részvények árfolyama minden korábbi eredményt felülmúlt a tavalyi több mint 50 százalékos emelkedéssel. A lezárásokkal súlyosbított időszak a tech cégek eredményének jót tett, ami hozzájárult, hogy az Apple az ötös lista negyedik helyén végezzen.

Royal Dutch Shell

A tavalyi év egyik jelentős gazdasági trendje az olaj iránti kereslet megugrása volt, ami jelentős árnövekedéshez vezetett. Ezt sokan közvetlenül is érezhették a pénztárcájukon, hiszen az olaj drágulásának hatására a benzinkutakon mintegy 30 százalékkal többet kell fizetni az év eleji árakhoz képest. Az olajipari óriásnak jól jött a megnövekedett kereslet, jelentősen növelni tudta a bevételeit. A befektetők pedig láthatták, hogy a zöld energiára történő átállásra még jó néhány évet várni kell, addig pedig az olajipari cégekre is szükség van.

Még néhány meghatározó részvény 2021-ből

Az alábbi vállalatok kicsivel lemaradtak az ötös listáról, de érdemes megemlíteni őket, mert jól tükrözik az elmúlt év tőzsdei tendenciáit.

Virgin Galactic

A vállalat tőzsdei jelenlét tekintetében a legfiatalabb, 2020 szeptembere óta lehet a részvényeikkel kereskedni a New York-i tőzsdén. Az űrturistáskodás úttörőiként kerültek a figyelem középpontjába. A befektetők és a potenciális utasok bizalmának elnyerése érdekében a cég alapítója, Richard Branson brit milliárdos is részt vett az első civil űrutazáson. A részvényárfolyamot hullámvasútszerű mozgás jellemezte tavaly, 14 és 62 dollár között mozgott a jegyzés.

AMC

2021 kiemelkedő tőzsdei eseménye volt az úgynevezett mém-részvények év eleji rallyja. Az egyik, talán legtipikusabb példa erre az AMC volt. A mozihálózatot üzemeltető vállalat megszenvedte a koronavírus miatt világszerte elrendelt bezárásokat, így 2020 végére történelmi mélységbe, 2 dollár alá zuhant a részvényeik árfolyama. 2021 januárjában azonban a Redditen és egyéb közösségi oldalakon szerveződő kisbefektetők összehangolt „támadást” indítottak a részvényeket shortoló hedge fundok ellen. Ez olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy az árfolyam néhány nap leforgása alatt tízszeresére növekedett. Igaz, ez után hirtelen csökkenni kezdett, megégetve sok befektetőt. A 2-ről 20 dollárra ugró árfolyam soknak tűnik, de semmi ahhoz lépest, ami júniusban történt, amikor is a jegyzés 60 dollár fölé emelkedett. Innentől ismét csökkentő tendencia vette kezdetét, de az év végéhez közeledve még mindig magasan, 30 dollár körül mozgott az árfolyam.


Moderna

A lista nem is lenne teljes a Moderna nélkül. A 2021-es évünket meghatározta a koronavírus elleni küzdelem és ennek egyik eszköze, a védőoltás. A Moderna a Pfizerhez hasonlóan mRNS technológián alapuló vakcinát fejlesztett ki, és ezzel az egész világon megismerték az addig nem túl jelentős vállalatot. Sőt, éppen a most kifejlesztett oltás volt a legelső kereskedelmi forgalomba kerülő termékük.

A fentieken kívül a legnépszerűbb papírok közé tartozott még a szintén mém-részvények közé sorolható, marihuána bizniszben tevékenykedő Sundial Growers, két kínai elektromosautó-gyártó, az XPeng és a NIO amerikai tőzsdén elérhető papírja, valamint két másik, a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztéséből profitáló cég, a BioNTech és a Novavax.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben