Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

De tényleg, mi kellene ahhoz, hogy erősödjön a forint?

SZTORI
SZTORIKovács Kristóf2022. január 6.   15:32

Ahogy az élet minden területén, a közgazdaságtanban is van néhány axióma, azaz magyarázatot nem igénylő tény. Ilyen axióma, hogy az árfolyamokat a kereslet és a kínálat határozza meg, hogy a drasztikusan növekvő pénzmennyiség inflációt okoz, vagy hogy a jegybanki kamatemelések lassítják a gazdaságot.

Hasonló axiómának tűnik az Magyarországon, hogy a forint gyengül. Tény, hogy a 2008-2009-es gazdasági világválság előtt még 230 forintnál is kevesebbet kellett adni egy euróért. Majd pedig először a 280-as, majd a 300-as, majd a 320-as, a járvány kitörése után a 350-es, mostanra pedig a 360-as, de mindinkább a 370-es értékkel kell számolnunk. Arról, hogy jó-e a gyenge forint, sok vita zajlik ma is, de a novemberben elért történelmi mélypontok láttán a szakértők inkább aggodalmukat, mintsem örömüket fejezték ki.

A forint valóban gyenge, méghozzá tartósan, és annak ellenére van ez így, hogy június vége óta monetáris szigorítást hajt végre a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A kamatemelések novemberben és decemberben igen rég látott tempóban folytatódtak – a forint viszont csak gyengül, legjobb esetben pedig oldalazik, stagnál. Akkor mégsem feltétlenül igaz, hogy a kamatemelés erősíti az adott ország fizetőeszközét? Mégis mi kellene még ahhoz, hogy a forint képes legyen erőre kapni, ha a heti rendszerességű kamatemelések sem elegek ehhez? Cikkünkben ezeknek a kérdéseknek járunk utána – egészen az elejétől indulva.

A nagy bejelentés – jön a monetáris szigorítás!

A koronavírus okozta válság kirobbanásakor hamar egyértelművé vált, hogy a jegybankok és kormányok minden lehetséges eszközzel küzdeni fognak a pandémia gazdasági károkozásai ellen. Sok helyen sok fajta intézkedés került bevezetésre, de egy közös bennünk: mindegyikük a gazdaságban lévő pénzmennyiség jelentős növekedéséhez vezetett. Így történt ez Magyarországon is – a jegybank a kamatok alacsonyan tartása, sőt további csökkentése mellett állampapír vásárlási programba kezdett. Eközben a kormány a mai napig sorra jelenti be a gazdaságösztönző, többször a lakosság jólétét szolgáló intézkedéseket, gondoljunk csak a tizenharmadik havi nyugdíj visszatérésére, a 2022 elején esedékes SZJA visszatérítésre, vagy akár a nyugdíjprémiumra.

Ezen intézkedések, és a gazdasági nyitás utáni ugrásszerű növekedés a keresletben tankönyvszerűen hozta el a magas inflációt. A jegybanknak elsődleges mandátuma, hogy az árstabilitást fenntartsa, így az MNB a 3%±1%-os toleranciasávjától lényegesen elrugaszkodó pénzromlás esetén nem tehet mást, mint monetáris szigorítással próbálja elejét venni a káros folyamatnak. Meg is érkezett a bejelentés május közepén Virág Barnabástól, az MNB alelnökétől, hogy az infláció megfékezése érdekében kamatemelési ciklus kezdődik Magyarországon. Nyáron 30 bázispontos kamatemelések történtek, aminek köszönhetően a forint árfolyama is stabilizálódott. Olyannyira, hogy augusztusban a világ legjobban teljesítő devizája volt a forint, ami meglepően erős teljesítménynek számított. Az EUR/HUF kurzus ekkor jócskán a 350-es lélektani szint alá süllyedt, és úgy tűnt, megfordulhat a forint gyengülő trendje.

Eljött az ősz, a forintnak a tél

A szeptembernek tehát meglehetősen optimistán vágott neki a forint, ráadásul az általános nemzetközi hangulat is támogató volt a sérülékeny devizák számára. Az Evergrande botrány miatt azonban meglehetősen erős korrekció vette kezdetét a tőkepiacokon, ami a forintra is kihatott. A szeptemberi kamatdöntést így már némileg gyengébben várta a forint, de még mindig maximum a 360-as szint esetleges elérése volt terítéken az euróval szemben. A jegybank Monetáris Tanácsa viszont némi negatív meglepetést okozva mindösszesen 15 bázispontos szigorítás mellett döntött. Az alapkamat 1,65%-ra nőtt, a forint pedig lendületes gyengülésbe kezdett. Nem segített az sem, hogy közben a környező országok (Csehország, Lengyelország) jegybankjai is monetáris szigorítást jelentettek be, így csökkent a forint vonzereje a cseh koronához, vagy a lengyel złotyhoz képest.

 

 

 

Az októberi kamatdöntéskor hasonló játszódott le, mint szeptemberben – az MNB újra 15 bázispontos szigorítást jelentett be, így nőtt az irányadó ráta 1,8%-ra. Ekkorra már előrehaladott állapotban voltak az említett országokban a szigorítások, ráadásul az inflációs adatok is rendre felülmúlták a korábbi várakozásokat. Összességében tehát csalódást okozott a jegybank a forint befektetői megítélésének szempontjából – ekkor még a tervek szerint 2021 hátralévő részében is maradt volna a 15 bázispontos ütem, és csak év végén került volna ez felülvizsgálásra.


November – minden a feje tetejére állt

Novemberben egyre kevésbé volt kérdés, hogy a jegybank kénytelen lesz gyorsítani a monetáris szigorítás tempóján, ugyanis az energiaárak megugrása, valamint a kormány további fiskális ösztönzői miatt a vártnál is jobban elszaladt az infláció. Az októberi adat már közel évtizedes csúcsot mutatott, beláthatatlan távolságra került a pénzromlás üteme a jegybanki toleranciasávtól. A 6,5%-os év/év alapú árszínvonal emelkedés már jelentősen növelte a bizonytalanságot a gazdaságban, és érezhető volt, hogy az energiaárak szárnyalása közben messze még a folyamat vége. Ezen segített ugyan valamennyit a kormány november közepén bejelentett benzinár-stopja, de végeredményben nem volt elkerülhető a nagyobb kamatemelés.
A szokásos havi kamatdöntő ülésén az MNB Monetáris Tanácsa több fontos intézkedést is meghozott. Ilyen volt a swap tenderek kivezetése a forintpiac egyensúlya miatt, de a legfontosabb, hogy irányadó rátának az alapkamat helyett újból az egyhetes betéti tender kamatát változtatták. Ennek oka, hogy heti szinten dönt róla a jegybank, így gyorsabban lehet ezzel az eszközzel reagálni, ha a döntéshozók így látják jónak. Ezzel együtt fel is emelték 2,1%-ra a rátát, így az irányadó kamat már 2,1% volt. A piacnak ez azonban vélhetően nem lett volna elég; jelezte is a jegybanki vezetés, hogy adott hét csütörtökjén újabb kamatemelés jön. Csütörtökön az egyhetes betéti tender kamata már 2,5%-ra nőtt. Összességében 70 bázispontos emelés történt tehát, de itt nem állt meg a jegybank; egy hétre rá újabb 40 bázisponttal 2,9%-ra emelte az egyhetes betéti kamatot az MNB.

 

Novemberben kapcsolta még nagyobb tempóba a monetáris szigorítást az MNB

A forint a meglehetősen lendületessé váló kamatemelésre már valóban erősödni kezdett, igaz, ezt történelmi mélypontokról tette meg. Az első novemberi kamatemelések ugyanis még nem hozták meg a kívánt hatást, csak a hónap végére sikerült jelentősen eltávolodni a 370-es szinttől az euró árfolyamát tekintve. Ugyanakkor ez sem jelentett vég nélküli erősödést, néhány százalékpontnyira tudott csak lejjebb kerülni az EUR/HUF kurzus a történelmi mélyponthoz képest. Inkább egyfajta megnyugvásként, illetve korrekcióként lehetett csak értelmezni a magyar fizetőeszköz erejét, és a későbbiekben kiderült, hogy ez valóban erre volt csak elegendő.

Itt a tél – kamatemelés és forintgyengülés

Decemberben folytatódott a heti szintű kamatemelés, igaz, már valamivel visszafogottabb tempóban. December 2-án és december 9-én is 20-20 bázisponttal nőtt az egyhetes betéti tender kamata. Így már 3,3%-ra nőtt az irányadó ráta Magyarországon, ami 2013 óta nem látott magasságú irányadó kamatot jelent. December 16-án pedig a rendes kamatdöntő ülését is megtartotta a jegybank, amikor is jelentős szigorításokról döntött.

Kivezetésre kerül az állampapír vásárlási program teljes egészében – persze ha szükséges lesz, az MNB kész lépni az állampapírpiac stabilitásának eléréséért. A Növekedési Kötvényprogram sem fut tovább, ha az érvényes tenderek lezárulnak, amivel szintén csökkenti a gazdaságban lévő pénz mennyiségét a jegybank. A kamatszint újabb 30 bázisponttal került felemelésre azon a héten, és ha lassabban is, de a jegybanki alapkamat is elkezdte követni az egyhetes betéti tender kamatának emelkedését. Végül pedig december 23-án és december 31-én szintén 20-20 bázisponttal növelt az említett eszköz kamatán a jegybank, így már 4%-os irányadó rátáról beszélhetünk.

 

Így emelkedett idén a novemberben újra irányadónak kinevezett egyhetes betéti tender kamata

Bár a december 2-ai kamatemelés körüli várakozás hatására 360 közelébe is leszúrt az EUR/HUF kurzus, egyelőre az év utolsó hónapja sem alakult jól a forint számára. Hiába a heti szintű kamatemelés, karácsonyra újra 370-ig emelkedett az euróárfolyam. Ez a tény különösen fájó, hiszen úgy gyengült a hazai deviza több, mint 3%-ot november eleje óta, hogy közben az alapkamat 230 bázispontot nőtt.

Mi kell még?

Felmerülhet a fenti áttekintés után a cikk elején megfogalmazott kérdés: mégis mi kell még ahhoz, hogy a forint erősödjön? Nyilvánvaló, hogy nem igaz az, hogy a jegybank folyamatos szigorításának nincs hatása; szinte biztosan kijelenthető, hogy anélkül már igen aggasztó szinteken tartózkodna a forint a legfőbb devizákkal szemben.

Egyelőre tehát arra elég az MNB szigora, hogy a forint ne gyengüljön olyan gyors mértékben, ahogyan eredetileg, kamatemelések nélkül történne.
A következő hetek, hónapok kérdése, hogy az infláció milyen mértékben szorul vissza a most már tényleg igen jelentős jegybanki szigorítás hatására. Az MNB előrejelzései szerint 2022-ben még velünk marad az inflációs nyomás, ugyanakkor év végére már csökkenő mértékben. Ha ez így lesz, akkor újra alacsonyabb inflációs környezetben, de megemelt kamatszint mellett találhatja magát a magyar fizetőeszköz, ami akár utat is nyithat az erősödésnek. Fontos tisztázni viszont, hogy a forint sorsa nem kizárólag a jegybanki tárgyalóasztaloknál dől el; az országspecifikus tényezők, valamint a nemzetközi befektetői hangulat is jelentős szerepet játszik az árfolyam alakulásában.

Nekünk is lehetnek eszközeink

Felmerülhet a kérdés, hogy kereskedői, befektetői oldalról hogyan profitálhatunk a forint mozgásából, illetve, hogyan kerülhető el, hogy emiatt veszteségeket szenvedjünk el. Az első és leginkább kézenfekvő válasz a pozíciófelvétel az érintett keresztárfolyamokra; a múlt tapasztalatai alapján kialakíthatjuk, hogy a kamatdöntések miatti turbulens hangulatban milyen irányra fogadunk a magyar fizetőeszköz kapcsán. Érdemes lehet a kulcsszinteket figyelni, amik jellemzően a kerekebb árfolyamok az EUR/HUF kurzus esetén.

 

 

Lenne honnan erősödnie a forintnak jövőre, de ehhez több tényezőre van szükség

Amennyiben inkább csak nem akarjuk, hogy a forint gyengülése veszteséget hozzon számunkra, érdemes lehet a külföldi piacokon, vagy legalábbis euróban, dollárban denominált eszközökben befektetni. Így lényegében mentesülünk a forint gyengülése alól, sőt forintban számolva nyerhetünk is. Értelemszerűen így a forint erősödésével járó kockázatot kell vállalnunk.
Összességében elmondható, hogy a forint árfolyama meglehetősen nagy nyomás alatt áll, aminek köszönhetően egyelőre semmilyen szigorítás nem tudta kibillenteni tartósan a gyengülő trendből. A jövő nagy kérdése a jegybanki szigor tartóssága és elszántsága, egy akár 5% fölé szökő irányadó ráta már valószínűleg jelentősen vonzó lenne a befektető számára – feltéve, ha a környező jegybankok nem haladnak gyorsabban a szigorítással. Befektetőként a forinttal kapcsolatos pozíciók felvételével, illetve az árfolyamkockázat lefedezésével védekezhetünk az árfolyammozgások ellen, sőt, akár még profitálhatunk is azokból.

Források:
www.mnb.hu
https://tozsdeforum.hu/cikkek/gazdasag/deviza/zuhan-a-forint-kritikus-szinthez-ert-az-arfolyam/
https://tozsdeforum.hu/cikkek/gazdasag/makro/szokjunk-hozza-a-dragulashoz-a-boltokban/
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211207/virag-barnabas-nem-fogunk-minden-heten-kamatot-emelni-514752
https://tozsdeforum.hu/cikkek/gazdasag/deviza/holnap-eldol-a-forint-sorsa-mindent-az-mnb-donteserol/

A cikk első alkalommal a Capitalblog.hu oldalon jelent meg 2022.01.06-án.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben