Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

250 éves a bécsi tőzsde: a kereskedés hagyománya

SZTORI
SZTORI2021. december 29.   15:00

A Bécsi Értékőzsde 2021-ben ünnepelte alapításának 250. évfordulóját. Az első évtizedekben részvényekkel nem is lehetett kereskedni rajta, mára a régió meghatározó értékpapír piaca lett, amely a megkötött együttműködések révén kínál széleskörű befektetési lehetőségeket az ügyfeleinek.

Minden uralkodónak szüksége van az állami bevételek növelésére – Mária Terézia ezt korszakalkotó új vállalkozások létrehozásával kívánta elérni az adók növelése helyett. Bár már 1761-ben megpróbálták létrehozni a tőzsdét az osztrák fővárosban, végül 1771-ben sikerült megalapítani a Bécsi Értéktőzsdét, amely – állami tulajdonban és monopóliumként – biztosította a kötvények, váltók és valuták piaci kereskedését, természetesen felügyelt elszámolások és gyors tranzakciós és elszámolási idők biztosítása mellett. A tőzsdeügynökök jutalékért dolgoztak, a tőzsde meg szép bevételt hozott, igaz az 1811-es államcsőd elkerüléséhez nem eleget.

Az államcsőd után 1816-ban létrehozták az osztrák jegybankot, az állami pénzintézet pedig az első olyan részvénytáraság lett, amelynek papírjait bevezették a tőzsdére. Az egyik első részvényes Ludwig van Beethoven volt, aki 1819-ben nyolc részvényt vásárolt az osztrák központi bankban. A Habsburg Birodalom növekvő politikai és gazdasági jelentősége a Bécsi Értéktőzsdén is felvirágzást hozott a XVIII. század közepén. Egymást érték az IPO-k, a császári vasútvonalak részvényei mellett gőzhajó társaságok jelentek meg a parketten, majd 1855-ben a klasszikus tőzsdei önszabályozási rendszert is bevezették: az állam csak szabályozói szerepét őrizte meg, míg a börze irányítását a Tőzsdei Kamara vette át. Az állami értékpapírok mellett egyre nagyobb szerepe lett a magáncégeknek, míg a kereskedés lebonyolításában már banki brókercégek vettek részt, megnyitva a lehetőséget a külföldi befektetők előtt. A tőkebevonás új módjával élt a téglagyártó Winerberger és a legnagyobb régiós építőipari csoport, a PORR is: a két vállalata a legrégebben, 1869 óta szerepel a bécsi tőzsdén, utóbbi részvényeivel a megalakulása után néhány héttel már kereskedni is lehetett a parketten.

Az osztrák-magyar monarchia birodalmi és gazdasági sikerei pedig a külföldi vállalatokat is a bécsi tőzsdére csábították, így jelent meg a Suez Canal Company a parketten, de itt hajtott végre tőkebevonást a Frankfurter Bankverein is. Ma 26 ország 800 értékpapírja szerepel a bécsi tőzsde globális szegmensében – vagyis abban a szekcióban, ahová a más országok tőzsdéire is bevezetett papírok tartoznak.

Ám, ahogyan szokott lenni a gyors felfutásnak meglett az ára is: a viszonylag szabályozatlan piacon meglehetősen sok vállalat igyekezett tőkét szerezni, a spekuláció pedig 1873-ban tőzsdekrach-hoz vezetett. A piacon szereplő vállalatok fele eltűnt a parkettről, ám mindennek eredményeként megszületett az első modern tőzsdetörvények egyike 1875-ben, amely (apróbb módosításokkal) egészen 1989-ig érvényben maradt. A kereskedést ezek után csak a háborúk állították meg (a tőzsde az első és a második világháború idején is zárva volt). Közben 1877-ben elkészült a börze történelmi épülete (ami az 1956-os tűzvészben elpusztult, majd 1959-re újjáépült, hogy aztán 1998-ban a tőzsde kiköltözzön innen, majd 2002-ben tovább a mostani helyére, a Wallnerstrasse 8. szám alatti Palais Caprara-Geymüller épületbe.

A bécsi tőzsde újabb nagy felfutása az 1980-as évek közepére tehető (amikor egy amerikai elemző látott óriási potenciált a piacban, ami önbeteljesítő jóslatként is viselkedett, hiszen egyre többen kezdtek érdeklődni utána), így aztán az osztrák privatizációs hullámban az állam is elkezdett kibocsátásokban gondolkodni: így került a piacra az OMV vagy az Austrian Airlines.

Az elektronikus kereskedési rendszer bevezetése(1989), az ATX tőzsdeindex létrehozása (1991), a tőzsdei tulajdonosi szerkezet átalakítása (egyesülés a határidős piaccal), az új piaci szegmensek létrehozása (energiatőzsde vagy a KKV 2019-ben), a tőzsdei felügyelet és a függetlenelszámolóház létrehozása (2002-2004), vagy a nemzetközi terjeszkedés – amely először inkább vásárlásokban, majd később az együttműködési megállapodások megkötésében öltött testet – már a modern piaci működés meghatározói. Ma a Bécsi Értéktőzsde az osztrák részvények kereskedésében piacvezető, miközben kiterjedt kapcsolatrendszerével kínál befektetési lehetőségeket a régióban.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben