Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Itt a karácsony: dörzsölhetik a kereskedők a tenyerüket

SZTORI
SZTORI2021. december 23.   12:18

A karácsony legnagyobb nyertesei a boltosok. Velük együtt nyerhet az is, aki a részvényeikbe fektet, a Black Friday után ugyanis általában valóban a tőzsde „fekete sávjában” tartózkodnak már ezek a papírok.

Bár a karácsony általában az ajándékozásról és az önzetlenségről szól, sokan ilyenkor kapnak vérszemet, hogy kapzsi módon egy kis pénzt keressenek. A Forbes magazin egy régebbi összesítése szerint kiváló időszak ez a részvénybefektetésekre. Az amerikai lap 2012 előtt vizsgálta meg a tőzsdék mozgását a karácsonyi időszakban, és úgy látta, a megelőző 32 év során az ünnep hetében a befektetők többször nyertek, mint ahányszor veszítettek a részvénypiacokon. Mérget venni a nyereségre persze nem lehet, de akadnak olyan szektorok, amelyek a Mikulás rally előtti héten is hagyományosan jól szerepelnek.

Az egyik ilyen a kiskereskedelem. A Black Friday, magyarul fekete péntek kifejezést nagyon sokan ismerik, de viszonylag kevesen tudják, honnan is ered. November utolsó péntekje, a nagy akciók ideje az a nap, amikor pénzügyi téren is bekövetkezik az éves fordulat a kiskereskedelmi szektor életében. Ekkor jutnak ki a cégek a tőzsdén hagyományosan a mínuszokat jelképező „piros tartományból”, és kerülnek át a „feketébe”, a pluszba, ahol már nyereséget termelnek. Ez nem meglepő, az adventi időszak az, amelyben ezek a cégek a legnagyobb bevételt termelik, vannak olyan kereskedelmi láncok, amelyek ilyenkor bonyolítják le az éves forgalmuk akár 40 százalékát.

A kiskereskedelem teljesítményével kapcsolatban az idén különösen optimista a piac. A Costco árfolyama majdnem 50 százalékkal emelkedett az év eleje óta, jelenleg is történelmi csúcson van. A Wall Street Journal ajánlása a részvényre ennek ellenére is erős felülsúlyozás, miután 18 elemző javasolja vételre, három felülsúlyozásra, 11 pedig tartásra, és csupán egy-egy elemző mondja azt, hogy ideje lenne kiszállni a rekord magasságban járó papírból.

A másik nagy amerikai kiskereskedelmi cég, a Walmart nem teljesített ennyire fényesen az idén, enyhe mínuszban van január óta, az elemzők véleménye viszont még a Costcóénál is derűlátóbb a gigantikus áruházlánccal kapcsolatban. 35 szakértő közül 23 ajánlja vételre, 5 felülsúlyozásra, hét pedig tartásra a papírt, miközben egyetlen elemző sem javasolja az alulsúlyozását vagy az eladását.

Magyarországon a tőzsdén is forgó nagy áruházláncok közül a Tesco van jelen. A brit cég teljesítménye elég sokat ingadozott az elmúlt években, de az idén egyre inkább az a vélemény terjedt el róla, hogy a részvényei alulértékeltek. Februárban hatalmasat esett az árfolyama, azóta visszakapaszkodott az év eleji szintre, de még mindig a pandémia előtti szinten jár, ami az amerikai riválisokra már nem jellemző. A Tescóval kapcsolatban is optimisták épp ezért a szakértők. A CNN 15 elemzőt kérdezett meg a papírral kapcsolatban, közülük tízen ajánlják vételre, egy szakértő felülsúlyozásra és három tartásra a papírt, egyetlen elemző javasol alulsúlyozást.

Kakukktojásnak számít a mezőnyben a düsseldorfi székhelyű Metro AG, amelynek a részvénye szintén lassan kecmereg ki a járvány ásta gödörből. Ehhez hozzájárult persze az is, hogy a nagykereskedelmi lánc árbevétele és nyeresége évről évre csökken. A Metróval kapcsolatban az elemzők sem bizakodóak. A Marketscreennél a legjellemzőbb ajánlás a papírra a tartás, 11-ből hét szakember mondja ezt, ezeken kívül egy vételi, egy felülsúlyozási és két alulsúlyozási ajánlás van még a papírra.

Forrás:

www.forbes.com

www.cnnmoney.com

www.marketscreen.com

 

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben