Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kockázatok

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. december 14.   10:49

Erste kommentár A Bloomberg felmérést végzett 100 alapkezelő részvételével, akik a jövő év legnagyobb részvénypiaci kockázatának a túl gyorsan végrehajtott jegybanki szigorítást...

Erste kommentár

A Bloomberg felmérést végzett 100 alapkezelő részvételével, akik a jövő év legnagyobb részvénypiaci kockázatának a túl gyorsan végrehajtott jegybanki szigorítást találták. Ennek kockázatát a válaszadók majdnem 40 százaléka emelte ki. A második helyre pedig valamivel több, mint 30 százalékkal az elszabaduló inflációt tették. Ez azt mutatja, hogy a jegybankok mozgástere igencsak szűk. Egy keskeny ösvényen lavírozhatnak, s bármelyik oldalra lépnek is le róla, elnyel bennünket a mocsár. Vagyis nehéz év lesz a részvénypiacok számára, mindig lehet majd félni, hol a szigorítástól, hol pedig az elszabaduló inflációtól. A járványtól és a geopolitikai kockázatoktól különben 10-10 százaléknyian félnek, míg a kínai gazdaság lassulása jóval 10 százalék alatti kockázatot hordoz. Ezért is olyan fontos ez a hét, amikor a jegybankok – köztük a magyar is – döntéseket hoznak.


Az MNB-től, mint tegnap is írtuk, ma 40 bázispontos kamatemelést várnak, de a nagy kérdés az, hogy a kamatfolyosóhoz hozzányúlnak-e. A felső él további emelése a jegybank elszántságát jelezné, s ilyen értelemben forinterősítő hatása lenne, ahogy annak is, ha a mennyiségi lazítás gyorsabb kivezetéséről jönne esetleg információ.


A tegnapihoz hasonlóan ma reggel is emelkedéssel próbálkoznak az európai indexek. A DAX inkább semlegesnek tűnik technikailag, így akár valamiféle, talán kisebb emelkedés össze is jöhet. A BUX is felfelé kezdte a mai napot.

Romlik a hangulat a börzéken

Ázsiában esnek a részvényindexek. Japánban a Nikkei 225 0,7%-kal kereskedik lejjebb, míg Kínában a Shanghai Composite 0,5%-kal, a Hang Seng pedig 1,5%-kal értékelődik le.


Európa tovább esett tegnap. Az Euro Stoxx 50 0,4%-kal, az angol FTSE 100 0,8%-kal, a francia CAC 40 0,7%-kal, a német DAX pedig 0,1%-kal csökkent.


Amerikában szintén a medvék uralták a parkettet. A Dow Jones és az S&P 500 egyaránt 0,9%-kal értékelődött le, míg a Nasdaq 1,4%-kal csökkent. A határidős indexek ma reggel kisebb emelkedést mutatnak.

A 3.000 milliárdos szintet közelíti az Apple

Az Apple lehet az első vállalat, melynek piaci kapitalizációja eléri a 3.000 milliárd dollárt. A JPMorgan elemzője 210 dollárra emelte a célárat, szerinte a vállalat sikeresen átlendült az eddigi alulteljesítő időszakon, és az iPhone 13 iránti kereslet is javul. Miután a chiphiány okozta gondok is háttérbe szorulnak, az Apple egyre jobb eredményeket közölhet. Az elemző azt is elmondta, hogy a bevétel jövőre tovább emelkedhet, ha piacra dobják az 5G képes iPhone SE modellt.

Saját akkumulátorgyárat épít a Volkswagen

A Volkswagen csoport 2 milliárd eurós beruházással saját akkumulátorgyárat hoz létre Németországban, a termelés 2025-ben kezdődhet. Stratégiai cél, hogy csökkentsék külső függőségüket az elektromos autók kulcsfontosságú alkatrészének tekintetében. Hasonló célkitűzések nemcsak a társaság, hanem uniós szinten is megfogalmazódtak már korábban.

Megbírságolták a Weibo-t

Megbírságolták a kínai közösségi média óriást, a Weibo-t, ugyanis a kiberhatóság szerint egyes felhasználók megsértették a törvényt, illetve az érvényben lévő szabályozásokat. A bírság összege körülbelül 471 ezer dollárnyi jüan volt. A kínai kormányzat törekvései között szerepel az ország tech cégeinek szigorúbb szabályozása, ami bizonytalanságot okoz a piacon, a Weibo részvényei 9%-ot estek a mai kereskedésen.

Jelentős növekedéssel számol középtávú stratégiájában a Gloster

Az előző tervek teljesülését követően új, 2025-ig szóló stratégiát tett közzé a Gloster. Az idén vártnál négyszer nagyobb árbevétellel és EBITDA-val számolnak 2025-re. Ez alapján a cég árbevétele 14 milliárd forintra, EBITDA-ja pedig a 2021-es várható 720 millió forintos érték közel négyszeresére, 3 milliárd forint közelébe ugorhat 2025-re. Ugyanezen időtávon 30-40% export árbevétellel számolnak, és a teljes árbevétel több, mint 75-80%-a megújuló jellegű lehet, míg az idei első félévben ennek aránya 64% volt.


A stratégiának három lába van: az organikus növekedés, egy új, elsősorban a német piacra dolgozó 150 fős vidéki IT szolgáltató központ létrehozása két éven belül, valamint a tervezett újabb belföldi és külföldi akvizíciók. Az újabb akvizíciókra összesen 4 milliárd forintot szán a társaság, ennek finanszírozását a Gloster zártkörű tőkeemelésekből és egy 2023-ban tervezett nyilvános forrásbevonásból kívánja fedezni, melynek mértéke akár 3 milliárd forint is lehet.


A társaság középtávú stratégiája meglehetősen ambiciózus mind az organikus növekedés, mind pedig az akvizíciók terén, a társaság középtávú várakozásai jelentősen meghaladják a korábbi elemzésünkben szereplő előrejelzésünket.

Izgalmas nap vár az MNB-re

Kamatdöntő ülést tart ma az MNB. A piaci konszenzus szerint 40 bázisponttal 2,5%-ra emelhetik az alapkamatot, de az elemzői várakozások széles skálán, 2,3-3,3% között szóródnak. Ugyanakkor az effektív jegybanki eszköz továbbra is az 1 hetes betéti kamat, így az alapkamat emelése jelenleg kevésbé meghatározó a monetáris politika szempontjából. Az 1 hetes betét kamatának maximuma ugyanis a jegybanki alapkamat +2%. A kamatdöntést követően délután 3-kor sajtótájékoztatót is tart az MNB, ahol bejelenthetik a QE program befejezését. A jegybank frissíti az inflációs előrejelzést is, melyben várhatóan meredeken megemelik az inflációs várakozásokat.


Tegnap a forint és a lengyel zlotyi is gyengült, melyben szerepet játszhatott, hogy Emmanuel Macron bár fontos feladatnak nevezte a jogállamisági viták rendezését, de nyilatkozata alapján sem gyors megoldásra, sem az EU-s álláspont felpuhulására nem érdemes számítani.


Az EURHUF árfolyam 368-ig emelkedett ma reggelre a tegnapi 365,9-es nyitó árfolyamról.

A dollár egyelőre kivár

Az EURUSD árfolyamot enyhe csökkenés jellemzi a jegybanki döntéseket megelőzően. Ma kezdődik a Fed kétnapos tanácskozása, csütörtökön pedig az EKB tart kamatdöntő ülést, így izgalmas napok várhatnak a devizapárra. Ma reggel a 20 napos mozgóátlag alatt, 1,128-on jegyzik az EURUSD-t.

Az olaj gyengült az omikron variáns terjedése miatt

A Brent 74,5, a WTI 71,4 dollárra gyengült ma reggel, miután egyre több hír lát napvilágot, hogy az omikron variáns gyorsan terjed a világban. A legfrissebb hírek szerin a Pfizer és a Moderna vakcinája is kevésbé hatékony a mostani mutánssal szemben, ami szintén fokozta az aggodalmakat. Az OPEC növelte kőolaj keresleti előrejelzését az első negyedévre, ami viszont kedvező előjel. A szakértők szerint a kőolajtermelők csak kismértékű olajkeresleti hatást várnak a koronavírus járvány legújabb hullámától. A szaúdi miniszter megerősítette, hogy a kartell figyeli az olajpiac minden rezdülését, és kész megvédeni az olajárat a nagyobb mértékű mozgástól. Az amerikai palaolaj termelés javuló tendenciát mutat: a Permian mező termelése már meghaladja a járvány előtti szinten. A becslések szerint a Permian napi 5 millió hordónál is több olajat termelhet januárban, míg a korábbi rekord napi 4,9 millió hordó volt.

Az arany nem mozdul, a Fed ülés kimenetelére vár a piac

Az arany 1.784 dolláron stagnált ma reggel. A Fed ma kezdi kamatdöntő ülését, ennek a kimenetelére vár a piac. A várakozás szerint a monetáris döntéshozók gyorsítják a kötvényvásárlási program kivonását, és 2022-ben kamatot is emelni fog a Fed. A piac szerint, ha az amerikai jegybank a jövő évben nem emel agresszívan többször is kamatot, akkor a negatív reálkamatok miatt ismét erősödhet az arany. Az idei év mindenesetre nem a nemesfémé volt, mivel a csökkenő monetáris és fiskális ösztönzések hatására összességében gyengült az árfolyam. A befektetők figyelik az omikron variáns terjedését és a híreket arról, hogy a meglévő vakcinák hatékonysága alacsony a most terjedő kórokozóval szemben.

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben