Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma is az MNB-re figyelünk

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. november 30.   12:00

Erste kommentár Vigyázó szemeinket minden héten az MNB-re vetjük, amióta újra bevezette, hogy a heti betét kamat eltérhet az alapkamattól. A múlt héten ezt 2,9 százalékra emelték, ami igencsak közel van...

Erste kommentár

Vigyázó szemeinket minden héten az MNB-re vetjük, amióta újra bevezette, hogy a heti betét kamat eltérhet az alapkamattól. A múlt héten ezt 2,9 százalékra emelték, ami igencsak közel van az egynapos hitelkamathoz, ami 3,05 százalékon áll, mivel az alapkamat 2,1 százalékos értékétől a sáv 95 bázisponttal van arrébb. Ez pedig gátat szab a további emelésnek, hiszen az arbitrázs lehetőséget biztosítana. Éppen ezért a piac azon spekulál, hogy esetleg az „overnight sávot” akár a mai, nem kamatdöntő ülésen is megnövelheti a jegybank, hogy a későbbiekben ez ne okozzon gondot. Egy ilyen lépés természetesen előrevetítené a jegybank szándékait, ami valószínűleg forint erősödésben csapódna le. Ez az ülés után, délután kettő órakor derülhet ki.


A jegybank amúgy nem csak a kamaton keresztül szigorít, és nem csak a swapokon keresztül csökkenti a forint likviditást. Annak ellenére, hogy 40 milliárd forintban határozta meg a heti állampapír vásárlási limitjét erre a negyedévre, ezt messze nem használja ki. Október közepe óta egyre kevesebb állampapírt vesz, ez a múlt héten már csak 29 milliárd forint volt. Vagyis hétről-hétre halad előre a magyar „tapering”.


Mindeközben a világ megint fél, hogy hiába van beoltva, az omikron mégis csak megbetegíti az embereket, legalábbis a Moderna vezérigazgatójának a Financial Times-ban megjelent interjújából ezt lehet leszűrni. Így megint a félelem az úr a piacokon, s ez esést generál a részvényárfolyamokban. Ez persze negatívan hatna a forintra is, de a jelenlegi spekulációk a forint körül annak erősödését hozzák, na meg az is, hogy a relatív hozamszintünk egyre emelkedik, annak köszönhetően is, hogy a német és az amerikai hozamok csordogálnak lefelé, miközben a kamatemelési várakozások tolódnak.

Még nincs vége az omikron okozta esésnek

Ázsiában esnek a részvényindexek, miután az omikron növeli a bizonytalanságot globálisan. Japánban a Nikkei 225 1,6%-kal kereskedik lejjebb, míg Kínában a Shanghai Composite index 0,2%-kal, a Hang Seng pedig 2,3%-kal esik.


Az európai indexek emelkedtek a tegnapi nap folyamán. Az Euro Stoxx 50 és a francia CAC 40 is 0,5%-kal zárt feljebb, míg az angol FTSE 100 0,9%-kal tudott emelkedni. A német DAX 0,2%-kal zárt magasabban.


Amerika is jól teljesített tegnap, hiszen a Dow Jones 0,7%-kal zárt feljebb, míg az S&P 500 1,3%-kal, a Nasdaq Composite pedig 1,9%-kal tudott felértékelődni. A határidős indexek esést mutatnak.

A MOL megújította hitelkeretét

A MOL bejelentette, hogy 575 millió eurós hitelkeret szerződést kötött általános vállalati finanszírozásra, ami egy korábbi, 615 millió eurós keretet vált fel. A cég 5 éves szerződése 60 bázispont felárat tartalmaz az irányadó kamatokhoz képest, dollárban és euróban is lehívható. A cég egy másik, 555 millió eurós hitelkerete is változik, a lejáratok rövidülnek valamennyire. Véleményünk szerint a MOL megfelelő szerződést kötött, a cég valószínűleg az emelkedő kamatkörnyezetben igyekszik hosszabb időre rögzíteni a fizetendő kamatokat. A MOL eladósodottsága alacsony, a vállalat alapvetően a szabad cash flow-ból finanszírozza magát.

DIGI-t vesz a 4iG

A 4iG ma reggel jelentette be, hogy 625 millió euróért, azaz 232 milliárd forintért megveszi a DIGI magyarországi üzletágát. Ez 11,6x EV/EBITDA szorzót jelent, ami igen csak magas, hiszen a DIGI a román tőzsdén 10,4-szeres értékeltségen forog, és a szektor átlagos árazása is inkább a 4 körüli értékhez van közel. A tranzakciót a Rheinmetall és Jászai Gellért fő tulajdonos 120 milliárd forintos tőkeemelése és egy 350 milliárd forintos kötvénykibocsátás fogja finanszírozni. Persze az utóbbihoz még a Scoop Ratings minősítésére is szükség van. A tranzakció lezáráshoz még versenyhatósági jóváhagyás is kell, így az üzlet a jövő év elején realizálódat. Ha minden tranzakció keresztülmegy, akkor a jövő évben felálló új vállalatcsoport komoly vetélytársa lehet a Magyar Telekomnak. Persze ehhez még sok mindennek kell történnie, de a 4iG jó úton halad e felé!

Jack Dorsey otthagyja a Twitter-t

A Twitter vezetője, Jack Dorsey, bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond tisztségéről, arra hivatkozva, hogy a vállalat készen áll, hogy az alapítókat túlnőve nélküle növekedjen. Ez azt jelenti, hogy több ideje lesz a Square vezetésére, és a kriptodevizák iránti szenvedélyének elmélyítésére. Dorsey-t a befektetők által erős vezetőnek tartott Parag Agrawal váltja. A hírre a cég papírja közel 3%-t esett.

Még mindig nem MVRS ticker alatt kereskedik a Meta Platforms

A Meta Platforms, korábbi nevén Facebook, két nappal a határidő előtt úgy döntött, hogy továbbra is a régi ticker alatt forog. Az új tickert (MVRS) a vállalat csak 2022 első negyedévétől használná. A halasztást nem indokolták.

Újabb modellt mutatott be a BMW

A BMW bemutatta a legújabb elektromos koncepcióautóját. A BMW szerint az új forma a közelgő luxuskategóriás modellek frontális dizájnját vetíti előre, de ízelítőt ad az új XM SUV-ból is, amely az 1970-es BMW M1 óta az első önálló M divíziós modell lesz. A BMW XM sorozatgyártású modellje lesz az első elektromos M autó, az autógyártó szerint ráadásul a valaha volt legerősebb. A járművet egy hibrid hajtáslánc hajtja, amely egy V8-as motort és egy nagy teljesítményű villanymotort párosít, hogy 550kW és 1000 Nm rendszerteljesítményt hozzon létre.

A VW csoport megveheti a Europcar-t

A francia versenyhatóság engedélyezte, hogy a Volkswagen csoport 2,9 milliárd euróért felvásárolja a Europcar Mobility Group autókölcsönző vállalatot. A VW 0,5 eurót fizethet részvényenként, ha a francia cég elfogadja a felvásárlási ajánlatot.

Javult a Wizzair értékelése

A HSBC az eddigi alulsúlyozás helyett tartásra javasolja a Wizzair részvényeit, mellyel egyértelműen pozitívabbnak értékeli a légitársaság kilátásait. A célárat 36,34 fontban állapították meg, ami 7,6%-kal alacsonyabb a korábbi célárfolyamnál, s majdnem 10 százalékkal elmarad a jelenlegi piaci ártól is. A piaci konszenzus szerinti célár pedig 51,72 font.

Jelentett az Easyjet

Az Easyjet brit fapados légitársaság közzétette teljes éves jelentését, amiben a koronavírus miatt csökkenő keresletről számoltak be, viszont a téli időszakra, illetve jövő nyárra már a vírust megelőző kapacitással számolnak. A cég 4,4 milliárd fontnyi likviditása segíthet átvészelni a következő időszakot, de növekedésre is tudja majd fordítani. A cég 118 új repülőt rendelt, hogy biztosítsa vezető pozícióját. Idén 25 új géppel bővült az Easyjet flottája. Az első negyedévben a kapacitás a 2019-es évi érték 65%-a lehet, míg a második negyedévben már elérhetik a 2019-es szint 70%-át. A bevétel 1,5 milliárd font volt, ami 52%-os csökkenés 2020-hoz képest. A költségeket 33%-kal csökkentették. Az 1,14 milliárd fontos veszteség kevesebb, mint amire a piaci szereplők számítottak. A vállalat papírja 1,7%-ot esett.

Új félelem, új esés

Épp csak elkezdődött a nap, a forint máris nagy utat járt be. A kora reggeli órákban dinamikus gyengülésbe kezdett, és az EUR/HUF árfolyam 367,3 környékéről egészen 368,7 környékéig emelkedett, ahonnan mostanra 368-ig ereszkedett vissza. A gyengülés oka a Moderna vezérigazgatójának nyilatkozata után kialakuló újabb aggodalom hullám az omikron kapcsán.

Hiába a félelem, limitált az esés

A dollár tegnap csak kis mértékben erősödött az euróval szemben. Így talán nem meglepő, hogy a járvány kapcsán újra feléledő félelmek miatt (a védőoltások nem hatékonyak az omikron ellen), a dollár már csak kicsit gyengült az euróval szemben, nagyjából oda, ahova pénteken is ment. Picivel 1,1316-ra ment az EURUSD kereszt.

A Moderna vezetőjének nyilatkozata nyomán ismét nagyot esett az olaj

A WTI 68,3, a Brent típusú kőolaj pedig 71,5 dollár volt ma reggel, vagyis a tegnapi felfelé mutató korrekciót követően mindkét kőolaj típus masszívan esett ma reggel. A Moderna vezetője szerint a vakcinájuk hatékonysága jelentősen romlik az omikron variánssal szemben, ami némi ijedelmet okozott a piacokon, mivel sokan ismét globális lezárásoktól tartanak. A nyersolaj novemberben 13%-ot veszített értékéből, ami tavaly március óta a legnagyobb havi esésnek számít. Az OPEC csütörtökre halasztotta virtuális tanácskozását. A piac megosztott, hogy a kartell vajon növeli-e termelését további napi 400 ezer hordóval. Bécsben eközben tárgyalások zajlottak Irán és az EU képviselői között. A hírek szerint történtek előrelépések, ami előrevetíti a megegyezést a perzsa állam és a Nyugat között. Irán egyébként a szankciók ellenére tervezi, hogy napi kőolaj termelési kapacitását 4-ről 5 millió hordóra emeli, mint ami korábban, a szankciók előtt is jellemző volt.

Az arany stabil, a piac az omikron kockázatát próbálja árazni

Az arany 1.793 dollár volt ma reggel. A piac próbálja megbecsülni, hogy az omikron hatása mekkora lehet a világgazdaságra: a vírus gyorsan terjed, a meglévő vakcinák hatékonysága alacsonyabb, mint a korábbi variánsokkal szemben. Ugyanakkor a hírek szerint az omikron koronavírus nem okoz olyan súlyos megbetegedést, mint a delta vagy a brit mutáns, emiatt elképzelhető, hogy gazdaságilag jóval kisebb hatása lesz. Ha a világ nem zár le ismét, akkor jobb esély van a beszállítási láncok javulására is, ami az inflációra is kedvező hatással bír. Ez pedig kockázat az arany számára, mivel a nemesfém jellemzően jobban szerepelt a múltban olyankor, amikor gyors volt a pénzromlás üteme.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben