Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Commerzbank 700 és 800 millió euró közötti tőkeemelést tervez - Európa Best Of

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2013. március 13.   10:50

A BASF bejelentette, hogy 200 millió eurót fektet antwerpeni üzembe, új butadién egységet alakítva ki. A butadiént jellemzően kőolajból állítják elő krakkolással. Legfőbb felhasználása módja a műkaucsuk (gumi alapanyaga) előállítása, de ezen kívül is fontos műanyagipai alapanyag.


A BASF bejelentette, hogy 200 millió eurót fektet antwerpeni üzembe, új butadién egységet alakítva ki. A butadiént jellemzően kőolajból állítják elő krakkolással. Legfőbb felhasználása módja a műkaucsuk (gumi alapanyaga) előállítása, de ezen kívül is fontos műanyagipai alapanyag.
A Shell és a BASF megállapodott abban, hogy 243 millió euró értékű kártérítést fizetnek a három évtizeddel ezelőtt mérgező anyagok veszélyeinek kitett munkavállalóknak. A kártérítés összegét 50-50%- ban állja a két vállalat. A hatás a BASF részvények értékére 21 cent, vagyis a jelenlegi árfolyam 0,3%-a, ami a napi mozgástartományon belül van, így a negatív hír ellenére nem számítunk árfolyamcsökkenésre.
A Bayer csatlakozott a Mecrk-hez abban a perben, amelyet az amerikai kereskedelmi kamara, a Federal Trade Commission folytat a gyógyszergyártók ellen, azon gyakorlat megszüntetésére, hogy az originális gyártók fizetnek a generikus gyártóknak, hogy elhalasszák a generikus verzió piacra dobását. A generikus készítmény ugyanis a eredeti gyógyszerhez képest hozzávetőleg 15 százalékos áron forog. Az FTC már több mint 10 éve pereskedik a gyógyszergyártókkal ennek a gyakorlatnak a megszüntetése érdekében. Szerintük ezzel a módszerrel eddig 1.100 milliárd dollárt szedtek ki a gyártok a betegek zsebéből. Az FTC azt szeretné elérni, hogy a bíróság mondja ki, hogy az ilyen szerződések törvénytelenek. Mi meg azt gondoljuk, hogy a Pick-et sem lehet arra kötelezni, hogy adja oda a téliszalámi receptjét mindenkinek. Vagyis ha a gyógyszer olyan, hogy sokan elő tudják állítani, akkor a hasonló tranzakciók úgysem születnek meg, mert olyan sok gyártóval kellene egyezkedni. Szerintünk, amúgy a hírnek egyelőre nincs jelentős hatása.
A BMW bejelentette, hogy 97.500 darab autót hív vissza akkumulátor csatlakozási problémák miatt.
5 milliárd font értékű ingatlanportfoliót tervez értékesíteni a Commerzbank érdekeltségébe tartozó Eurohypo a brit ingatlanpiacon. Amennyiben a tranzakció sikerrel zárul akkor ez lenne a válság óta a legnagyobb hitel-portfolióértékesítés. A sikeres értékesítés azt jelentené, hogy a Commerzbank a megképzett céltartalékokat a vételártól függően részben vagy egészben visszaírhatja, amin keresztül egyszeri nyeresége képződne. Ezen kívül csökkentené a kockázattal súlyozott eszköznagyságot és növelné a bank tőke-megfelelési helyzetét. Szintén pozitív, hogy Nagy-Britanniában a kereskedelmi ingatlanok hitelezését kiemelten kockázatosnak tekinti a Commerzbank, így meglátásunk szerint bőséges céltartalékot képzett a kockázatokra. A non-core üzletágban, melybe a kereskedelmi ingatlanok finanszírozás is tartozik az átlagos nem teljesítési ráta 8,1%, melyet a bank teljes mértékben fedez, így névértéken történő értékesítés esetén részvényenként legfeljebb 8 centes értéknövekedés következne be, amennyiben az üzletág átlagával számolunk. Ennek nagyjából fele értékelődött be tegnap délelőtt.
A délelőtti emelkedés után délutánra esésbe váltott át a Commerzbank, miután nyilvánosságra került, hogy 700 és 800 millió euró közötti tőkeemelést tervez, ami 10%-os hígulást jelentene a jelenlegi árfolyam mellett. Az elsődleges hírek alapján a tőkeemelésre az éjszaka folyamán sor is kerülhetett gyorsított eljárásban, mint ahogy azt korábban láttuk a MOL esetében is, amikor a Dana Gas értékesítette részesedését. Azonban egyelőre hivatalosan még nem erősítették meg, hogy ténylegesen megtörtént-e a tőkeemelés, vagy továbbra is csak tervben van.
Az E.ON publikálta a 2012-es eredményét, ami adózott eredmény tekintetében kissé elmaradt a várttól. Az árbevétel 132,1 milliárd lett, szemben a várt 114 milliárddal, miközben az adózott eredmény nagysága 4,2 milliárd lett a várt 4,3 milliárddal szemben. A javasolt osztalék nagysága 1,1 euró részvényenként, ami 8,5%-os osztalékhozamot jelent. A vállalat megerősítette a 2013-as kilátásokat. Az EBITDA 9,2 és 9,8 milliárd euró körül alakulhat, míg az adózott eredmény 2,2 és 2,6 milliárd euró között lehet. A tervek szerint a korrigált adózott eredmény 50-60%-át fizetnék ki a következő évben osztalékként, ami 0,55 és 0,78 euró közötti osztalék kifizetést jelentene, főleg az adózott eredmény csökkenése miatt.
Az E.ON bejelentette, hogy bezárja a 3 évvel ezelőtt 400 millió euróért épített gáztüzelésű erőművét, mivel az túl nagy veszteséget termel. A bezárásra még ebben a hónapban sor kerülhet. A veszteséges működés miatt a tavalyi év háromnegyed részében nem üzemelt az erőmű. A szén-dioxid kvóták árcsökkenésének eredményeként a gáztüzelésű erőművek veszteségesek lettek, és hatékonyabbá vált a széntüzelésű erőművek használata. Ráadásul Németországban a megújuló energiaforrások aránya is megnövekedett.
A Fiat vezérigazgatója elmondta, hogy továbbra is tárgyalásokat folytatnak a Chryslerrel, az autógyártó felvásárlásával kapcsolatban. A Fiat jelenleg 58,5%-át birtokolja a tengerentúli autógyárnak, és már régen egyértelművé tette szándékát, hogy a vállalat többi részét is szeretné megvásárolni. Egyelőre még nem látszik, hogy körvonalazódna az egyezség, több lehetőségről is tárgyalnak. A Fiat vezérigazgatója szerint fontos lenne megtalálni a módját, hogy a két vállalat teljesen egyesülni tudjon.
A Lufthansa akvizíciós igazgatója elmondta, hogy a cég felgyorsítja stratégiájának megvalósítását, azután, hogy az Austrian Airline teljesítménye elmarad a várakozásoktól. Így stratégiai megállapodást kötöttek az All Nippon Airlines-szal a japán-német repülési kapcsolatok erősítésére. A török légitársasággal is tárgyalásokat folytatnak az együttműködésről az ázsiai piacokon. Ráadásul a cég továbbra is eladná a catering üzletágát, s erősítené a karbantartás és szerelő üzletágat, amely értéket teremt a társaság számára. A hír szerintünk nem tartalmaz igazi újdonságot.
Az iraki olajminisztérium 7 társaságnak adott engedélyt Dél-Irakban olajmezők újbóli kutatására. A Total is közöttük van, ami azért meglepő, mert a Total Kurdisztánban is vásárol licenszeket, amelyre a központi kormány azt mondta, hogy akkor délen nem ad lehetőséget a cégnek kutatásra és termelésre. A hír pozitív, és azt mutatja, hogy a központi kormány sokkal puhább, mint amit korábban mutatott. Ez pozitív az összes olyan vállalatnak, melyek Kurdisztánban kutatnak szénhidrogén után, így a MOL-nak is.
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben