Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

MOL: A magyar kormány befagyasztja a kiskereskedelmi normál benzin és gázolaj árakat 480 forint/liter áron

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉSPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2021. november 12.   09:42

A magyar kormány november 15-től három hónapra befagyasztja a hazai kiskereskedelmi üzemanyag árakat. Jelenleg a normál 95 oktános benzin átlagára 506 forint/liter, a dízel üzemanyag pedig 512 forint/literbe kerül. Az intézkedés nem vonatkozik a prémium üzemanyag termékekre, azok továbbra is szabadpiaci árazásúak lesznek. A kormányszóvivő nem beszélt arról, hogy az adót csökkentené a kormány, ebből mi azt feltételezzük, hogy a csökkentés nagy része az üzemanyag kiskereskedőknek jelent terhet.

Érdekességképpen kiemelnénk, hogy a benzin jövedéki adója, ami 120 forint literenként, alatta van az EU által elvárt, minimum 0,36 EUR/liter értéknek, főleg a forint leértékelődése miatt. A 0,36 euró a jelenlegi euró árfolyam mellett 131 forintnak felel meg. Emiatt éppen, hogy adóemelésre lenne szükség, hogy elérjük az EU minimum jövedéki adózási szintjét. Nem valószínű, hogy a kormány az adózás (jövedéki adó vagy áfa) csökkentésével szeretné ezt a befagyasztott árszintet elérni.

Becslésünk szerint a MOL kb. 200 millió liter normál benzint és gázolajat adhat el kiskereskedelemben Magyarországon, a következő 3 hónapban a vállalat mintegy 400 hazai üzemanyagtöltő állomásán. A mi becslésünk szerint 20-25 forintot veszít a MOL literenként a kormányzati lépés miatt, ami azt jelenti, hogy 4-5 milliárd forintos EBITDA csökkenést okoz ez a döntés. Csak összehasonlításképpen, a 2021-es éves MOL Csoport eredményvárakozásunk 986 milliárd forint, szóval a hatás 1% alatt van az éves eredményre vetítve.

A kormánydöntés üzenete azonban szintén negatív a részvényeseknek, mivel az elmúlt 30 évben teljesen jól működő piaci mechanizmusba nyúl ezzel bele a kormány. Félő, hogy a befagyasztás nem csak 3 hónapig tart, mivel adott esetben hosszabbítható. Ezeket a megnövekedett kockázatokat tükrözte a részvényár közel 5%-os esése a hír után. Horvátország hasonló döntést hozott pár hete, viszont ott a befagyasztás egy hónapra szólt, s nem 6%-kal alacsonyabb szinten, hanem aktuális árak mellett történt. A rendeletnek egyébként lehetnek jogi következményei, mivel csak vészhelyzet meghirdetése esetén van árbefagyasztásra lehetőség, de a kormány szerint jogilag teljesen rendben van ez a határozat.

A lépésnek a fogyasztók felé is lehet negatív hatása: ha ugyanis a következő három hónap során jelentősen nő a kőolaj ára vagy a forint masszívan gyengül (ez a két tényező befolyásolja leginkább a hazai kiskereskedelmi üzemanyag árakat), akkor a magasabb beszerzési ár egyre nagyobb terhet fog róni az üzemanyag kereskedőkre. Ez viszont ahhoz vezethet, hogy ezek a cégek nem fogják forgalmazni a nem-prémium termékeket, hiszen a nagykereskedelmi piacon csak drágán tudják őket beszerezni. Ez pedig adott esetben kisebb kínálatot, hiányt okozhat a magyar piacon normál üzemanyagokból. Ha pedig csökken a kőolaj ára vagy a forint erősödik a dollárral szemben, akkor okafogyottá válhat a mostani árbefagyasztás.

Érdemes még kiemelni, hogy a hír a MOL-on kívül az OMV-nek és a Shellnek is fejfájást okozhat. Nyilván ezeknél cégeknél a magyarországi operáció lényegesen kisebb tétel a nyereségen belül.

 

Forrás: 

https://kormany.hu/hirek/november-15-tol-legfeljebb-480-forint-lehet-egy-liter-benzin-vagy-gazolaj

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben