Hétfő
dec. 6.
08:00
Ipari rendelésállomány (év/év) (GE)
Időszak: okt., előző: 10.4%, várt: 5.5%
10:00
Értékesített autók száma (UK)
Időszak: nov., előző: -24.6%
Kedd
dec. 7.
08:00
Ipari termelés (év/év) (GE)
Időszak: okt., előző: -1%, várt: -2.4%
09:00
Ipari termelés (év/év, igazított) (HU)
Időszak: okt., előző: -1.7%
11:00
ZEW index (EMU)
Időszak: dec., előző: 25.9
11:00
ZEW index (GE)
Időszak: dec., előző: 12.5
11:00
GDP (év/év, igazított) (EMU)
Időszak: Q3, előző: 3.7%, várt: 3.7%
14:30
Külkereskedelmi mérleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: okt., előző: -80.9, várt: -66.8
Szerda
dec. 8.
00:50
GDP (évesített negyedév/negyedév) (JP)
Időszak: Q3, előző: -3%, várt: -3.2%
09:00
Fogyasztói árindex (év/év) (HU)
Időszak: nov., előző: 6.5%, várt: 7.2%
11:00
Államháztartási egyenleg (év eleje óta, milliárd Ft) (HU)
Időszak: nov., előző: -2922
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: dec., előző: -7.2%
Csütörtök
dec. 9.
02:30
Fogyasztói árindex (év/év) (CHN)
Időszak: nov., előző: 1.5%, várt: 2.5%
07:00
Gépipari rendelésállomány (év/év) (JP)
Időszak: nov., előző: 81.5%
08:00
Folyó fizetési mérleg (milliárd euró) (GE)
Időszak: okt., előző: 15.4
08:00
Külkereskedelmi mérleg (milliárd euró) (GE)
Időszak: okt., előző: 16
08:00
Külkereskedelmi egyenleg (GE)
Időszak: okt., előző: -0.7%
09:00
Külkereskedelmi mérleg (millió euró) - előzetes (HU)
Időszak: okt., előző: -128
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: dec., előző: 222
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: nov., előző: 1956
15:45
Bloomberg fogyasztói elégedettség (US)
Időszak: dec., előző: 51
z.u.
Oracle (US)
Időszak: 2022 Q2, előző: 0.85, várt: 1.11
08:00
Fogyasztói árindex (év/év) - végleges (GE)
Időszak: nov., előző: 5.2%
08:00
Külkereskedelmi mérleg (millió font) (UK)
Időszak: okt., előző: -2777
08:00
Ipari termelés (év/év) (UK)
Időszak: okt., előző: 2.9%
14:30
Fogyasztói árindex (év/év) (US)
Időszak: nov., előző: 6.2%, várt: 6.7%
14:30
Maginfláció (év/év) (US)
Időszak: nov., előző: 4.6%, várt: 4.9%
16:00
Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - előzetes (US)
Időszak: dec., előző: 67.4, várt: 68
20:00
Költségvetési egyenleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: nov., előző: -165.055
Vasárnap
dec. 12.

Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

Twitter

Facebook

Reddit

Discord

Whatsapp

Messenger

Telegram

WeChat

BEFEKTETÉS

MOL: A magyar kormány befagyasztja a kiskereskedelmi normál benzin és gázolaj árakat 480 forint/liter áron

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉSPletser TamásEMEA Olaj-, és Gázipar Elemző2021. november 12.   09:42

A magyar kormány november 15-től három hónapra befagyasztja a hazai kiskereskedelmi üzemanyag árakat. Jelenleg a normál 95 oktános benzin átlagára 506 forint/liter, a dízel üzemanyag pedig 512 forint/literbe kerül. Az intézkedés nem vonatkozik a prémium üzemanyag termékekre, azok továbbra is szabadpiaci árazásúak lesznek. A kormányszóvivő nem beszélt arról, hogy az adót csökkentené a kormány, ebből mi azt feltételezzük, hogy a csökkentés nagy része az üzemanyag kiskereskedőknek jelent terhet.

Érdekességképpen kiemelnénk, hogy a benzin jövedéki adója, ami 120 forint literenként, alatta van az EU által elvárt, minimum 0,36 EUR/liter értéknek, főleg a forint leértékelődése miatt. A 0,36 euró a jelenlegi euró árfolyam mellett 131 forintnak felel meg. Emiatt éppen, hogy adóemelésre lenne szükség, hogy elérjük az EU minimum jövedéki adózási szintjét. Nem valószínű, hogy a kormány az adózás (jövedéki adó vagy áfa) csökkentésével szeretné ezt a befagyasztott árszintet elérni.

Becslésünk szerint a MOL kb. 200 millió liter normál benzint és gázolajat adhat el kiskereskedelemben Magyarországon, a következő 3 hónapban a vállalat mintegy 400 hazai üzemanyagtöltő állomásán. A mi becslésünk szerint 20-25 forintot veszít a MOL literenként a kormányzati lépés miatt, ami azt jelenti, hogy 4-5 milliárd forintos EBITDA csökkenést okoz ez a döntés. Csak összehasonlításképpen, a 2021-es éves MOL Csoport eredményvárakozásunk 986 milliárd forint, szóval a hatás 1% alatt van az éves eredményre vetítve.

A kormánydöntés üzenete azonban szintén negatív a részvényeseknek, mivel az elmúlt 30 évben teljesen jól működő piaci mechanizmusba nyúl ezzel bele a kormány. Félő, hogy a befagyasztás nem csak 3 hónapig tart, mivel adott esetben hosszabbítható. Ezeket a megnövekedett kockázatokat tükrözte a részvényár közel 5%-os esése a hír után. Horvátország hasonló döntést hozott pár hete, viszont ott a befagyasztás egy hónapra szólt, s nem 6%-kal alacsonyabb szinten, hanem aktuális árak mellett történt. A rendeletnek egyébként lehetnek jogi következményei, mivel csak vészhelyzet meghirdetése esetén van árbefagyasztásra lehetőség, de a kormány szerint jogilag teljesen rendben van ez a határozat.

A lépésnek a fogyasztók felé is lehet negatív hatása: ha ugyanis a következő három hónap során jelentősen nő a kőolaj ára vagy a forint masszívan gyengül (ez a két tényező befolyásolja leginkább a hazai kiskereskedelmi üzemanyag árakat), akkor a magasabb beszerzési ár egyre nagyobb terhet fog róni az üzemanyag kereskedőkre. Ez viszont ahhoz vezethet, hogy ezek a cégek nem fogják forgalmazni a nem-prémium termékeket, hiszen a nagykereskedelmi piacon csak drágán tudják őket beszerezni. Ez pedig adott esetben kisebb kínálatot, hiányt okozhat a magyar piacon normál üzemanyagokból. Ha pedig csökken a kőolaj ára vagy a forint erősödik a dollárral szemben, akkor okafogyottá válhat a mostani árbefagyasztás.

Érdemes még kiemelni, hogy a hír a MOL-on kívül az OMV-nek és a Shellnek is fejfájást okozhat. Nyilván ezeknél cégeknél a magyarországi operáció lényegesen kisebb tétel a nyereségen belül.

 

Forrás: 

https://kormany.hu/hirek/november-15-tol-legfeljebb-480-forint-lehet-egy-liter-benzin-vagy-gazolaj

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

Kereskedjen mobilon is!

A NetBrokerGO applikációval akár útközben is elérheti a részvénypiacokat!

USA Pre-market piac 13 órától

Amerikai részvények már piacnyitás előtt is a NetBroker-ben!

Lépjen be a jövő piacaira!

Indítson rendszeres megtakarítást egy olyan jövőbe, amiben igazán hisz
BEFEKTETÉS

A várható gazdasági és inflációs környezet, és annak tőkepiaci hatásai - webinárium

2021. november 25-ei Erste World webináriumunkat nézhetik most vissza , ahol Bencze Lajos, az Erste World vezetője prominens vendégeivel a...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben

Elfogadom
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. Bővebben itt