Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megsérültek a nagyágyúk

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. október 29.   10:57

Erste kommentár Apple a vártnak megfelelő, de az Amazon jóval a várt alatti eredményt produkálta az elmúlt negyedévben. Ráadásul a kilátások sem rózsásak. Az Apple küzd a beszállító...

Erste kommentár

Apple a vártnak megfelelő, de az Amazon jóval a várt alatti eredményt produkálta az elmúlt negyedévben. Ráadásul a kilátások sem rózsásak. Az Apple küzd a beszállító láncban bekövetkezett romlással, a növekvő szállítási időkkel, amely az elkövetkező negyedévben akár 6 milliárd dollárt is kinyeshet az értékesítéséből (-7 százalék). Az Amazon pedig a megnövekedett munkaerőköltséggel nem tud mit kezdeni. Az elmúlt negyedévben 30 százalékkal több embert foglakoztatott, de az ünnepi időszakban még többre lenne szükség. Ez pedig csak magasabb bérek mellett következhet be, és még így is valószínűleg el fog maradni az árbevétele az eddigi várakozásoktól. Így a mai napra ezek az eredmények megadták az alaphangot.


Közben várjuk az Abbvie eredményét, amely koradélután jelenhet meg. Az izgalom nyilván a Richter miatt van. A Vraylar értékesítés az elemzői várakozások szerint 470,9 millió dollárra rúg az elmúlt három hónapban, amely jelentős emelkedést jelentene a tavalyi 358 millió és a második negyedéves 432 millió dollárt követően. Ha ez teljesülne, akkor csak ez a tétel mintegy 26 milliárd forintot jelenthetne a Richter harmadik negyedéves eredményében.


A DAX gyengén kezdte a napot, és a napon belüli MACD indikátorok a veszélyes tartományba csúsztak. A BUX a tegnapi esését követően a pozitív tartományban nyitott, de nem tud ellenállni a nemzetközi hangulatnak. Amúgy az index technikailag korrekcióban van.

Európai alulteljesítés

Amerikában jó hangulat volt tegnap a tőzsdén a technológiai szektor felülteljesítésével. A Dow 0,7%-ot, az S&P 1%-ot, a Nasdaq 1,4%-ot emelkedett.


Európában vegyes volt a kép. A DAX és a FTSE100 0,1%-nál kisebb mértékben csökkent, míg a CAC40 0,8%-ot emelkedett. Szektorok közül az energetikai szektor volt a leggyengébb szereplő, míg a defenzív szektorok felülteljesítettek.


A HangSeng 0,8%-ot esett, míg a CSI300 0,8%-ot, a Nikkei pedig 0,3%-ot emelkedett a ma reggeli kereskedésben.

Vártnak megfelelő eredmény, romló kilátások az ellátási nehézségeknek köszönhetően

Az Apple tegnap piaczárás utáni negyedik negyedéves jelentésében a vártnak megfelelő 1,24 centes eredményt publikált, de a bevételei (83,4 milliárd) elmaradtak a várttól (84,7 milliárd dollár), ami 29 százalékos növekedésnek felel meg év per év összehasonlításban. A 20,6 milliárd forintos profit pedig 62 százalékos növekedésnek felel meg, ezzel az éves eredménye 100 milliárd dollár közelében alakult. Az alacsonyabb bevétel alapvetően a vártnál (USD 41,6 milliárd) kisebb (USD 38,9 milliárd) iPhone értékesítéseknek volt köszönhető. A beszállítói láncban mutatkozó nehézségek erőteljesebben jelentkeztek, mint amire a cég számított, az elkövetkező negyedévre is ki fognak hatni, amely a 2022-es év első pénzügyi negyedéve. Az ellátási nehézségek a vezérigazgató szerint akár 6 milliárd dollárt is kihúzhatnak a cég zsebéből az elkövetkező negyedévben. Erre a részvény árfolyama a reguláris kereskedést követően 3,5 százalékot esett.

Gyenge eredmény, romló kilátások

Az Amazon a reguláris kereskedés után közzé tett eredménye elmaradt a várakozásoktól. Az egy részvényre jutóeredmény 6,12 dollár lett a várt 8,96-tal szemben, a bevételek (USD 110,8 milliárd) alacsonyabbak lettek, mint a várt 111,8 milliárd, ami összességében 15 százalékot emelkedett. A cég jelentős munkaerőproblémával küzd. Az elmúlt három hónapban 1,46 millió főt foglalkoztatott, teljes és rész munkaidőben, amely 30 százalékkal több, mint tavaly volt. A cég jelentősen emeli a béreket, hogy az ünnepi szezonra megfelelően el tudja látni az ügyfeleit, és ez lecsapódik a jövedelmezőségben. Minden erőfeszítés ellenére a cég 130-140 milliárd dolláros árbevételt vár az elkövetkező három hónapra, miközben a piaci konszenzus eddig 141,6 milliárd dollár volt. Az alacsonyabb várható bevételt kombinálva a további bérnyomással a kilátások romlását jelenti. Így talán nem is meglepő, hogy a zárás utáni kereskedésben az árfolyam 4 százalékot esett.

Facebook metamorfózis

Nevet vált a Facebook csoport a jövőben: Meta-nak fogják hívni, és december 1-től új ticker kódot is kap a részvény. Szimpla átnevezésnél lényegesen többről van szó, az új név új fejlesztési irányt is jelent, mely alapján egyre inkább a virtuális valóságra akar fókuszálni a cégcsoport. Ezzel párhuzamosan a cégcsoporttól kiszivárgott, egy fejlesztés alatt álló okosóráról készült kép. Ennek különlegessége, hogy beépített kamera is található benne, szemben a konkurens termékekkel. A várakozások szerint akár videóhívásokat is lehet majd bonyolítani az órával. A termék elsősorban az Apple, Samsung, Fitbit termékeinek jelenthet versenytársat.

Vártnál kisebb növekedés a Starbucks-nál

A Starbucks-nál a legalább egy éve nyitva tartó üzletek esetében 17% volt a bevétel növekedése a negyedik negyedévben, ezzel azonban elmaradt a 19%-os elemzői várakozástól. Az USA-ban az átlagár csak 3%-kal növekedett, ami arra utal, hogy a megugró bérköltségeket nem képes a társaság áthárítani a vásárlókra. A gyenge negyedik negyedéves számokat a társaság azzal kompenzálta, hogy 20 milliárd dolláros osztalék és részvényvásárlási programot jelentett be a következő 3 évre. Zárás után 4,2%-ot csökkent a részvény árfolyama.

Minden soron felülteljesített a Banco Bilbao

A Banco Bilbao negyedéves eredménye még a legoptimistább elemzői várakozást is jelentősen felülmúlta. Adózott eredménye 1,4 milliárd euró lett, szemben az 1,03 milliárd eurós várakozással. Az összes főbb soron a várakozásoknál jobban teljesített. A nettó kamatjövedelem 150 millióval, a nettó díj és jutalékbevétel 90 millióval múlta felül a várakozást, míg céltartalékképzésre csaknem 400 millió euróval kellett kevesebbet fordítania a társaságnak, mint amire a piac számított. A társaság 3,5 milliárd eurós saját részvény vásárlási programot hirdetett a következő 12 hónapra, ami a jelenlegi piaci kapitalizációnak több, mint 9%-ával egyezik meg. Az első 1,5 milliárd eurós csomagot november 18-a után indíthatja, és a terv szerint 3-4 hónapig fog tartani.

Várt alatti céltartalékképzés a BNP-nél is

A BNP Paribas 2,5 milliárd eurós adózott eredményt ért el a harmadik negyedévben, felülmúlva a 2,25 milliárd eurós konszenzust, és elérve az elemzői várakozások felső élét. Bevételsoron 11,4 milliárd eurót ért el a bank, 260 millióval felülmúlva a piaci konszenzust. A céltartalékképzés itt is a vártnál kisebb lett: 706 millió euró, szemben a várt 973 millióval. A BNP Paribas jövő héten 900 millió eurós részvényvisszavásárlási programba kezd, melynek február 8-ig le kell zárulnia.

A legoptimistább eredmény előrejelzést is felülmúlta a Daimler

A Daimler csoport 40,08 milliárd eurós árbevételt ért el a harmadik negyedévben, felülmúlva a 38,55 milliárd eurós várakozást. A 3,6 milliárd eurós EBIT eredmény nem csak a 3,3 milliárd eurós konszenzust, de még a legoptimistább elemzői várakozást is felülmúlta. A termelési kihívások miatt a tavalyinál némileg kevesebb autó legyártásával számolnak, de az EBIT eredmény még így is jelentősen felül fogja múlni a tavalyi értéket. A harmadik negyedéves 30%-os termelés visszaesést követően a negyedik negyedévben stabilizálódhat a termelés, ami megerősíti a többi autógyártótól érkező hírt, miszerint a chiphiány nehezén már túlvannak, és javulhat a helyzet a következő hónapokban.

Nagyot erősödött a forint az elmúlt két napban

Az elmúlt két nap során több mint 1 százalékot erősödött a forint az euró ellenében. Mindezt úgy, hogy közben a régiós devizák nem mozogtak vele együtt, azaz teljesen független, csak a forintra jellemző mozgást láthattunk. Így a forint túladottsága is csökkent egy picit és az MACD alapján megérkezett a vételi jelzés is.

Nagyot erősödött a dollár

Az EKB tegnapi döntését követően, amelyben megerősítették a nézőpontjukat, hogy átmenetinek tartják az infláció emelkedését; de rövidtávon további emelkedést várnak. Ez pedig megemelte a német 10 éves hozamot is 5 bázisponttal, amivel visszaugrott mínusz 10 bázispont közelébe.

Az olaj emelkedik, az OPEC szerint a III. negyedévben csökkentek a készletek

A WTI 83, a Brent 84,4 dollár volt ma reggel a decemberi határidőre. Az olaj kismértékben emelkedett az elmúlt 24 órában, mivel az OPEC szerint a III. negyedév során napi 1,1 millió hordóval csökkentek a globális olajkészletek. A piac figyeli a hétvégén kezdődő COP26 találkozót és az Iránnal kezdődő tárgyalásokat is. Az olaj piaca továbbra is feszült, bár az elmúlt napokban lehetett némi enyhülést tapasztalni, mivel a gazdaságok kezdik feltölteni téli tartalékokat. Az idei hurrikánszezon októberben a száraz időjárás miatt leállt, ami kedvezően érintette az iparágat. Októberig minden idők harmadik legaktívabb szezonját jegyezhettük fel, az augusztusi Ida hurrikán hatását hónapokig érezte az olajpiac.

Az arany stabil, továbbra is az infláció és a jegybanki politika a középpontban

Az arany 1.795 dollár volt ma reggel, ami némi esést jelent tegnaphoz képest. A piac figyeli az inflációs mutatókat, illetve a FED és az EKB kommentárjait. Christine Lagarde EKB elnök szerint az infláció hosszabb ideje magas, mint amit korábban vártak, de a jelenség továbbra is átmeneti jellegű. A FED november 2-3-án tartja következő kamatdöntő ülését. A befektetők konkrét bejelentésekre várnak a kötvényvásárlási program végéről. Ez meghatározó lehet az arany árára, több vélemény szerint, ha a FED elzárja a pénzcsapot, az arany tartósan lejtmenetbe kerülhet.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben