Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nehéz feladat elé állítja az EKB-t a magas infláció

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. október 28.   09:48

Előrehozott választások jöhetnek Portugáliában Bár nem várható monetáris politikai változtatás az EKB mai monetáris ülésén, mégsem tét nélküli az esemény. A jegybank komoly kommunikációs...

Előrehozott választások jöhetnek Portugáliában

Bár nem várható monetáris politikai változtatás az EKB mai monetáris ülésén, mégsem tét nélküli az esemény. A jegybank komoly kommunikációs kihívás elé néz, hiszen egyre kevesebben hisznek az infláció átmeneti jellegében, aminek hatására a piacon már elkezdtek egy jövő évi EKB kamatemelésre spekulálni. Christine Lagarde-nak ezeket a kamatemelési várakozásokat kéne hűtenie, miközben az inflációs folyamatok mellett sem mehet el szó nélkül. A jegybank várhatóan majd csak decemberben dönt a PEPP program sorsáról.


Pénteken publikálják az eurózóna októberi inflációs adatát. A várakozások szerint a szeptemberi 3,4%-ról 3,7%-ra emelkedhetett az infláció, míg a maginfláció 1,9%-on stagnálhatott. Vagyis az októberi inflációs emelkedés elsősorban az energiaárak emelkedésére vezethető vissza. Ma német, illetve spanyol előzetes októberi inflációs mutató érkezik, melyeknél 4,5%-ra, illetve 4,6%-ra lehet számítani az elemzői várakozások alapján. Ez Németország esetében 40, Spanyolország esetében pedig 60 bázispontos emelkedést jelentene szeptemberhez képest.


Portugáliában a kisebbségi kormánynak nem sikerült elfogadnia a 2022-es költségvetést a parlamentben, így előrehozott választások jöhetnek.


Továbbra is mélyponton van a brit autógyártás. Szeptemberben 41%-os éves visszaesést követően mindössze 67ezer gépkocsit gyártottak, ami 1982 óta a legalacsonyabb szeptemberi termelés.

Egyre több szenet importál Kína

A kínai gyárak áramkimaradásáról szóló jelentések szeptemberben fokozódtak, mivel a helyi önkormányzatok küzdöttek a növekvő villamosenergia-kereslet és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló erőfeszítések egyensúlyának kiegyensúlyozásával. Az első kereskedelmi adatok azt mutatták, hogy Kína szénimportja 76%-kal nőtt az egy évvel korábbi szeptemberi 32,9 millió tonnáról. Az érdekesség viszont az, hogy az importok nem Ausztráliából jönnek, hanem Oroszországból és Indonéziából. Kína szeptemberben mintegy 3,7 millió tonna termikus szenet importált Oroszországból. Ez 28 százalékkal több, mint augusztusban, és több mint 230 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ez azt mutatja, hogy Kínának továbbra is szüksége van a globális kereskedelmi rendszerre, annak ellenére, hogy összehangolt erőfeszítéseket tesz a kereskedelemtől való függőségének csökkentésére.

Továbbra is kereskedik Kína Ausztráliával

Kína idén több árut vásárolt Ausztráliából, még akkor is, ha a kereskedelmi ellentétjük nem mutatja a mérséklődés jeleit. Ausztrália Kínába irányuló exportjának értéke 24 százalékkal ugrott meg az egy évvel korábbihoz képest, és elérte a 180 milliárd ausztrál dollárt. A két ország közötti kapcsolatok tavaly jelentősen megromlottak, miután Ausztrália támogatta a globális vizsgálatot a kezdeti Covid-19-járvány kínai kezelésére. Azóta ezek a feszültségek az ausztrál árukra vonatkozó kínai szankciókba is beszűrődtek. Ez a vámok kivetésétől kezdve más tilalmak és korlátozások bevezetéséig terjedt, amelyek az ausztrál árukat - köztük az árpát, a bort, a marhahúst, a gyapotot és a szenet - is érintik.

Nem emelte a kamatokat a BoJ

A Bank of Japan csütörtökön változatlanul hagyta a kamatcéljait, illetve a jegybank csökkentette reál-GDP növekedési kilátásait és a 2021-es pénzügyi évre vonatkozó fogyasztói inflációs előrejelzéseit.

Határidős piacok

Amerikában és Európában is emelkedést mutatnak a határidős piacok.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Tovább tudott lassulni az infláció márciusban
SZTORI

Tovább tudott lassulni az infláció márciusban

Ma tette közzé a KSH a márciusi fogyasztói inflációs...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben