Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

A pénzügyi elit titkai

SZTORI
SZTORI2021. október 22.   12:27

A pénzügyi elit 25 ezer tagja között meglepően sok a lottónyertes is, de leginkább sikeres vállalkozók és vállalatvezetők, vagy az ő utódjaik tartoznak azok közé, akiknek a pénzügyi megtakarítása is eléri a 100 millió forintot. Ők azok, akiknél a vagyon gyarapodása az átlagosnál gyorsabb, és akiket a vírusválság sem tudott megállítani. Sorozatunkban az elit vagyonkezelés kulisszatitkait Somlai László az Erste Private Banking vezetője tárja fel.

Honnantól számítható a vagyoni elit?
Nyilván mások a keretek itthon és külföldön. Magyarországon 25 ezer család tartozik a pénzügyi szempontból az elitnek számítható körbe. Nekik a pénzügyi megtakarításuk meghaladja a 100-150 millió forintot. Ez nem a teljes vagyonukat jelenti, az lehet ennél sokszor nagyobb érték is, csak a szűken vett pénzügyi megtakarításaikat, amiket pénzügyi szolgáltatóknál fialtatnak. Meglepően sokan vannak Magyarországon, akiknek a vagyona egymillió dollár felett van, mivel nálunk a teljes vagyonon belül az ingatlantulajdon aránya magas. Az ingatlanárak emelkedésével ez a szám az elkövetkező években jócskán fog szaporodni. Ugyanez igaz, a Magyarországon ma hipergazdagnak tartott 100 milliárd forint feletti vagyonnal rendelkezők számára is: öt év múlva már elérheti a számuk a 25 főt.

Somlai László - Az Erste Private Banking vezetője

A gazdagok még gazdagabbak lesznek?
A piac egészét tekintve a 100 millió forint alatti állománnyal rendelkező privátbanki számlák növekedése 3 év alatt nagyjából 35-40% volt, míg a 100 millió felettieknél ugyanez az ütem 90%-ot is meghaladta. Kérdezhetnénk, honnan ez a nagy gyarapodás. A legfontosabb tényező a gazdasági növekedés, amit tartósan – úgy tűnik – a koronavírus járvány sem tudott megtörni. Majdnem ugyanilyen mértékben járul hozzá a gazdagodáshoz a tőkepiaci árfolyamok szárnyalása. Elég ránézni a magyar vagy nemzetközi részvénypiaci indexekre. Összegezve pedig el kell ismerni, hogy aki vagyonos az egyszerűen jobb lehetőséggel bír, így tendenciaszerűen gyorsabban is gazdagodik, mint egy átlagos vagyonnal bíró.

Trollrovat: Tegyünk tisztába egy tévhitet!

Mi is pontosan az elit vagyonkezelés? Gyakran járnak az ügyfelekhez szivarfüstbe burkolt, diszkrét könyvtárszobákba?

Az emberek –még a pénzügyi szférában dolgozók- nagy részénél is egy rossz kép él a privátbanki szolgáltatásról. A privátbanki szolgáltatás tipikusan úgy jelenik meg a többség fejében, amint az egyik James Bond filmben láthattuk, amikor a tökéletesen elegáns svájci bankár megjelenik a titkos ajtóval nyíló könyvtárszobában egy szuper bőrönddel és a bőrönd segítségével elutalja hősünk a dollármilliókat. Ki kell ábrándítsak mindenkit, az elit vagyonkezelésben az utalási szolgáltatás ugyan létező kategória, de nem ez adja az ügyfélkiszolgálás lényegét. A kulcsszó a vagyon szakértő kezelése, befektetése, azaz annak megtervezése, hogy a vagyon megőrzésre és biztonságos gyarapításra kerüljön, leginkább az inflációval szemben. A szakma legszebb része pedig az a stratégiai mozgástér, melyben az időtáv jelentősen kitolódik, hiszen itt már nem 1-2 évben kell gondolkodni, hanem a vagyon strukturálásán és megőrzésén több generáción keresztül.

Ők jelentik a jéghegy csúcsát, az ő életükre a média is élénken kíváncsi. De mitől érdekes a vagyonos populáció húszezer családja szakmai és pénzügyi szempontból?
Mert ők egyszerre a reál szféra vállalkozói, döntéshozói és egyszerre a tőkepiac meghatározó befektetői, ők hús vér emberek racionális pénzügyi komplexitással, azaz több szempontból is érdekesek. Egyébként a 45 ezer privátbanki számla mellett nem szabad megfeledkezni a 450 ezer prémium és kiemelt prémium számlát vezető megtakarítóról sem. De nézzük az elitet a számok nyelvén. Először is 7300 milliárd forint összmegtakarítás felett rendelkeznek a hazai privátbanki számláikon, a Blochamps becslései szerint ehhez ráadásul több ezer milliárd forintot kitevő külföldi vagyon is párosul, így számosságban ugyan nem jelentős, de méretben megkerülhetetlen szereplői a magyar tőkepiacnak. Érdekesség, hogy legtöbbjük a magyar középvállalati szektor tulajdonosai közül kerül ki, így a hazai gazdaságra gyakorolt döntéshozói és GDP termelői hatásuk sem elhanyagolható. Külön szeretem kiemelni, hogy a vagyonuk mellett nem utolsó sorban még többet elmond róluk, hogy a legtöbbjük mögött (vagy felmenőik mögött) valamilyen sikertörténet húzódik meg.

Vagy frissen szerzett javak…
Igen. A vagyonosokat eszerint is szokták csoportosítani, beértékelni. Egyfajta csoportosítás a „régi pénzek” és „új pénzek” tulajdonosai között is különbséget tesz. A régi pénzek tulajdonosai jellemzően az örökösök, míg az új pénzek tulajdonosai azok a vállalkozók, akik a vagyonukat első generációsként a jelenleg is aktív vállalkozásukból gyarapítják, de ebbe a kategóriába tartoznak a magasan fizetett vállalati felsővezetők is. Egy másikfajta csoportosítás szerint létezik a gyors és a lassú vagyon fogalma a szakmában. Gyors vagyon tipikus esete a lottónyeremény (ők egyébként talán meglepő módon, de a hazai privátbanki ügyfelek szép számát adják), de ide tartoznak azok a mostanság elsősorban külföldön (de egyre többször idehaza is) gyakori történetek, amikor fiatal vállalkozók hirtelen értékesítik a nagy vagyont még nem termelt cégeiket, s tesznek szert szemmel látható pénzügyi megtakarításra.

Valószínűleg mindegyik csoport pénzügyi viselkedése tanulságos. Miért is lehetnek érdekesek másoknak ők, hogy a befektetéseikkel mit csinálnak?
Mint említettem a pénzügyi elit jelenleg sok ezer milliárd forint pénzügyi megtakarítással rendelkezik, tehát pénzügyi döntései, várakozásai jelentős hatást gyakorolhatnak az eszközárakra, vagy akár csak egy hétköznapi példát választva a forint mindennapi árfolyamára. Másrészt nyomon követve a pénzügyi elit döntéseit, azok motivációiból, igényeiből, érdeklődéseiből szakmailag is profitálni lehet, rugalmasan alakítva a szolgáltatás kínálatot vagy az eszközpalettát az alapkezelő vagy a termékfejlesztő kollégákkal. Korábban említettem, hogy a pénzügyi elit vagyona sokkal gyorsabban növekszik, mint az átlagos befektető megtakarításainak értéke. Ez többek között azért van, mert portfolióik összetétele sokkal komplexebb, hozzáférnek olyan eszközökhöz is, amihez egy alacsonyabb vagyonnal rendelkező megtakarító korábban nem fért hozzá. Azért mondom, hogy korábban, mert a pandémia ezen a téren érezhetően változást hozott mind ügyfél, mind szolgáltatói oldalról. Érdekes volt látni, hogy a pandémia elején milyen gyorsan változott az elit kockázati étvágya, és töltötte fel portfolióját kockázatosabb eszközökkel, így utólag egy kicsit meglepő módon óriásit gazdagodva az elmúlt 12-18 hónapban. A privátbanki szolgáltatás és az eszközök elérése tehát, ahogy egy szakértő kollégánk találóan megjegyezte „vertikálisan demokratizálódik”, azaz ma már egyre több egyedi szolgáltatás és pénzügyi eszköz elérhető a kisebb megtakarítással rendelkezők számára is.

Ügyfélszegmentációs kisokos

MA: Mass Affluent. Magyarországon a prémium banki ügyfélszegmens, jellemzően 3-30 millió forint közötti megtakarítással.

UMA: Upper Mass Affluent. Külföldön az ügyfélkategória a 100.000-500.000 USD szegmens jelölésére szolgál, itthon elvileg a 30-150 milliós ügyfelek szegmense, ám a széles szolgáltatói belépési limit szórás miatt gyakorlatilag a hazai ügyfélállomány 80%-át ez a kategória fedi le.

HNWI: High-net-worth individuals. Hagyományosan a privátbanki szolgáltatók elsődleges ügyfél célpontjait, az egy millió dollár feletti (1-5) nettó megtakarítással vagy befektethető vagyonnal rendelkezőket takarja, de az elmúlt évtizedben már az 500.000 USD feletti ügyfelek is a szolgáltatás fókuszába kerültek. Összesen 19 milliós populáció tartozik a szegmensbe.

VHNWI: Very high net worth individuals. Az 5-30 millió dolláros befektetői réteg, világszerte nagyjából 1,9 millió főt számlálnak ebbe a szegmensbe.

UHNWI: Az „Ultra-high-net-worth individuals” csoportba tartoznak azok, akikben a nettó pénzügyi vagyona meghaladja a 30 millió dollárt, és az éves bevételük több, mint 20 millió dollár. A populáció 200.000 főt jelent a világon.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

Az elit vagyonkezelés - Bevezető rész

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben