Péntek
jún. 9.
03:30
Fogyasztói árindex (év/év) (CHN)
Időszak: máj., előző: 0.1%, várt: 0.2%
Hétfő
jún. 12.
08:00
Gépipari rendelésállomány (év/év) (JP)
Időszak: máj., előző: -14.4%
20:00
Költségvetési egyenleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: máj., előző: 176.181
z.u.
Oracle (US)
Időszak: 2023 Q4, előző: 1.20
Kedd
jún. 13.
08:00
Harmonizált fogyasztói árindex (év/év) - végleges (GE)
Időszak: máj., előző: 6.3%, várt: 6.3%
08:00
Átlagbérek változása 3 hónap (UK)
Időszak: ápr., előző: 5.8%, várt: 6%
08:00
ILO munkanélküliségi ráta (UK)
Időszak: ápr., előző: 3.9%, várt: 4%
08:00
Munkanélküli segélykérelmek számának változása (UK)
Időszak: máj., előző: 46.7
11:00
ZEW index (EMU)
Időszak: jún., előző: -9.4
11:00
ZEW index (GE)
Időszak: jún., előző: -34.8, várt: -40
14:30
Fogyasztói árindex (év/év) (US)
Időszak: máj., előző: 4.9%, várt: 4.1%
14:30
Maginfláció (év/év) (US)
Időszak: máj., előző: 5.5%, várt: 5.3%
Szerda
jún. 14.
08:00
Külkereskedelmi mérleg (millió font) (UK)
Időszak: ápr., előző: -2864
08:00
Ipari termelés (év/év) (UK)
Időszak: ápr., előző: -2%
11:00
Ipari termelés (év/év) (EMU)
Időszak: ápr., előző: -1.4%, várt: 0.9%
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: jún., előző: -1.4%
14:30
Termelői árindex (év/év) (US)
Időszak: máj., előző: 2.3%, várt: 1.5%
14:30
Termelői árindex élelmiszer és energiaárak nélkül (év/év) (US)
Időszak: máj., előző: 3.2%, várt: 2.9%
20:00
Fed kamatdöntés (US)
Időszak: jún., előző: 5.25%, várt: 5.25%
Csütörtök
jún. 15.
01:50
Magánszektor gépipari rendelésállománya (év/év) (JP)
Időszak: ápr., előző: -3.5%, várt: -8.4%
01:50
Export (év/év) (JP)
Időszak: máj., előző: 2.6%, várt: -1.2%
01:50
Import (év/év) (JP)
Időszak: máj., előző: -2.3%, várt: -10.3%
04:00
Ipari termelés (év/év) (CHN)
Időszak: máj., előző: 5.6%, várt: 3.5%
04:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (CHN)
Időszak: máj., előző: 18.4%, várt: 13.7%
14:15
Európai Központi Bank kamatdöntés (EMU)
Időszak: jún., előző: 3.75%, várt: 4%
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: jún., előző: 1757
14:30
Kiskereskedelmi forgalom (hó/hó) (US)
Időszak: máj., előző: 0.4%, várt: 0%
14:30
Import árindex (év/év) (US)
Időszak: máj., előző: -4.8%
14:30
Philadelphiai Fed index (US)
Időszak: jún., előző: -10.4, várt: -12.25
14:30
New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: jún., előző: -31.8, várt: -15.6
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: jún., előző: 261
15:15
Kapacitás kihasználtság (US)
Időszak: máj., előző: 79.7%, várt: 79.7%
15:15
Ipari termelés (év/év) (US)
Időszak: máj., előző: 0.48%, várt: 0.1%
16:00
Üzleti raktárkészlet állomány (US)
Időszak: ápr., előző: -0.1%, várt: 0.2%
z.u.
Adobe (US)
Időszak: 2023 Q2, előző: 2.51, várt: 3.79
11:00
Fogyasztói árindex - végleges (EMU)
Időszak: máj., előző: 6.1%, várt: 6.1%
16:00
Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - előzetes (US)
Időszak: jún., előző: 59.2, várt: 60

Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Kamatdöntés; a meglepetés elmaradt

SZTORI
SZTORINyeste OrsolyaVezető makrogazdasági elemző2021. október 20.   14:08

Nem okozott meglepetést az MNB októberi kamatdöntése. Az egy hónappal korábban kommunikáltaknak megfelelően - miszerint a szeptemberi kamatdöntés mértéke indikatív az elkövetkező hónapokra nézve is - további 15 bázisponttal emelte az alapkamatot a jegybank, melynek új szintje október 20-tól 1,80%. Ugyanakkor a piac mintha nagyobb lépésben reménykedett volna, hiszen a kamatdöntést bejelentését követően gyengült a forint.

Hogy az esetleges nagyobb mértékű szigorító lépésnek nem teljesen nulla volt a valószínűsége, annak a következő fontosabb okai voltak. Egyrészt a szeptemberi inflációs mutatók a jegybanki rövid távú előrejelzésnél magasabban alakultak, ráadásul az európai energiakrízis nyomán új felfelé mutató inflációs kockázatok jelentek meg. Másodszor a nyár eleje óta végrehajtott szigorítások még mindig nem erősítették érdemben a forintot, s az EURHUF árfolyam nem tudott tartósan elmozdulni a 360-as szinttől. És végül, az elmúlt hetekben látott régiós jegybanki kamatemelések is nem várt „versenyt” támasztottak a magyar jegybanknak. Most már ugyanis nem igaz, hogy csak a magyar jegybank működik szigorító üzemmódban az infláció megfékezése érdekében. Emlékeztetőül: a cseh jegybank szeptember végén 75 bázisponttal 1,50%-ra emelte az alapkamatát, a lengyel jegybank – bár jóval alacsonyabb szintről indulva és kisebbet lépve – de szintén szigorított, s 10 bázispontról 50 bázispontra emelte a kamatszintet október elején, míg a román jegybank szintén október elején hajtott végre egy 25 bázispontos kamatemelést. A régiós jegybankok szigorítása pedig némileg eliminálta a forintnak a nyári kamatemelések eredményeképpen kialakult pozitív kamatkülönbözetét, ami a kockázatkerülőbbé váló nemzetközi környezetben mindeddig nem segítette a tartós forinterősödést.

Dacára a „csak” 15 bázispontos kamatemelésnek, a Monetáris Tanács októberi állásfoglalása továbbra szigorú maradt, s az árstabilitás elérése és fenntartása melletti elkötelezettséget hangsúlyozta. A nyersanyag- és az energiaárak, valamint a nemzetközi szállítmányozás költségeinek emelkedése változatlanul magasabb és a korábban vártnál tartósan magasabb külső inflációs környezet irányába mutat. Az átmenetileg fellépő keresleti-kínálati súrlódások, az egyes ágazatokban újból szűkössé váló munkaerőpiaci kapacitások az élénk bérdinamikával párosulva szintén felfelé mutató inflációs kockázatot jelentenek. A döntéshozók megítélése szerint így a korábban vártnál tartósabbak lehetnek a felfelé mutató inflációs kockázatok.

A fentiek fényében megint sokakban felmerülhetett, hogy akkor miért csak 15 bázispont. Nos, úgy tűnik, hogy az MNB a mostani szigorítási pályát egyfajta maratoni futásként fogja fel: Virág Barnabás jegybanki alelnök szavai szerint hosszú lesz az út. Ez egyrészt azt jeleni, hogy nagy valószínűséggel nem fognak emelni a jövőben sem a szigorító lépések mértékén, az 15 bázispont marad. „Cserébe” viszont marad a kamatemelési ciklus havi ütemű folytatása, azaz sok kisebb mértékű lépés áll még előttünk. A mostani kamatdöntő ülés kommunikációja után az is világossá vált, hogy a ciklus nem ér véget decemberben, hanem folytatódik jövőre is. Hogy meddig? A Monetáris Tanács szavai szerint addig, amíg „az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak”. A jövő évi kamatelőrejelzésünket mindenesetre revízió alá vettük, s jelenleg úgy gondoljuk, hogy az első negyedév még mindenképpen a további szigorító lépésekről szól majd.

Mivel az infláció éppen ismét gyorsan emelkedő pályán van, nehéz elhinni, hogy a januártól már érdemben csökkenhet az árak emelkedésének üteme. A csökkenésnek jórészt technikai oka van: a támogatóvá váló bázishatás. Az év második felében az inflációs cél még mindig elérhetőnek tűnik, bár a fentebb már leírt kockázatok továbbra is nagyban növelik a hosszabb távú előrejelzések bizonytalanságát. Az inflációs kép mellett sok minden függ a fejlett és régiós jegybankok esetleges további szigorító lépéseitől, azoknak ütemezésétől, és attól is, hogy az MNB mindeddig és a közeljövőben megvalósuló szigorító lépései mennyire tudják a forintárfolyamot tartósan is erősebb szinten stabilizálni. Az erősebb forint véleményünk szerint sokat segíthetne nemcsak az infláció, hanem az inflációs várakozások mérséklésében is.

 

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

SZTORI

Végre egy pozitív meglepetés!

A májusi inflációs adatokat tette közzé ma reggel a KSH. A fogyasztói árak havi szinten 0,4 százalékkal csökkentek, az éves infláció ezzel 21,5...

SZTORI

Óriásit esett az ipar áprilisban

Nemcsak a kiskereskedelemben, hanem az ipari termelésben is a vártnál rosszabbul kezdődött a második negyedév. A KSH közzétett adatai szerint az...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben

Elfogadom
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. Bővebben itt