Hétfő
dec. 6.
08:00
Ipari rendelésállomány (év/év) (GE)
Időszak: okt., előző: 10.4%, várt: 5.5%
10:00
Értékesített autók száma (UK)
Időszak: nov., előző: -24.6%
Kedd
dec. 7.
08:00
Ipari termelés (év/év) (GE)
Időszak: okt., előző: -1%, várt: -2.4%
09:00
Ipari termelés (év/év, igazított) (HU)
Időszak: okt., előző: -1.7%
11:00
ZEW index (EMU)
Időszak: dec., előző: 25.9
11:00
ZEW index (GE)
Időszak: dec., előző: 12.5
11:00
GDP (év/év, igazított) (EMU)
Időszak: Q3, előző: 3.7%, várt: 3.7%
14:30
Külkereskedelmi mérleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: okt., előző: -80.9, várt: -66.8
Szerda
dec. 8.
00:50
GDP (évesített negyedév/negyedév) (JP)
Időszak: Q3, előző: -3%, várt: -3.2%
09:00
Fogyasztói árindex (év/év) (HU)
Időszak: nov., előző: 6.5%, várt: 7.2%
11:00
Államháztartási egyenleg (év eleje óta, milliárd Ft) (HU)
Időszak: nov., előző: -2922
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: dec., előző: -7.2%
Csütörtök
dec. 9.
02:30
Fogyasztói árindex (év/év) (CHN)
Időszak: nov., előző: 1.5%, várt: 2.5%
07:00
Gépipari rendelésállomány (év/év) (JP)
Időszak: nov., előző: 81.5%
08:00
Folyó fizetési mérleg (milliárd euró) (GE)
Időszak: okt., előző: 15.4
08:00
Külkereskedelmi mérleg (milliárd euró) (GE)
Időszak: okt., előző: 16
08:00
Külkereskedelmi egyenleg (GE)
Időszak: okt., előző: -0.7%
09:00
Külkereskedelmi mérleg (millió euró) - előzetes (HU)
Időszak: okt., előző: -128
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: dec., előző: 222
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: nov., előző: 1956
15:45
Bloomberg fogyasztói elégedettség (US)
Időszak: dec., előző: 51
z.u.
Oracle (US)
Időszak: 2022 Q2, előző: 0.85, várt: 1.11
08:00
Fogyasztói árindex (év/év) - végleges (GE)
Időszak: nov., előző: 5.2%
08:00
Külkereskedelmi mérleg (millió font) (UK)
Időszak: okt., előző: -2777
08:00
Ipari termelés (év/év) (UK)
Időszak: okt., előző: 2.9%
14:30
Fogyasztói árindex (év/év) (US)
Időszak: nov., előző: 6.2%, várt: 6.7%
14:30
Maginfláció (év/év) (US)
Időszak: nov., előző: 4.6%, várt: 4.9%
16:00
Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - előzetes (US)
Időszak: dec., előző: 67.4, várt: 68
20:00
Költségvetési egyenleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: nov., előző: -165.055
Vasárnap
dec. 12.

Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

Twitter

Facebook

Reddit

Discord

Whatsapp

Messenger

Telegram

WeChat

SZTORI

Kamatdöntés; a meglepetés elmaradt

SZTORI
SZTORINyeste OrsolyaVezető makrogazdasági elemző2021. október 20.   14:08

Nem okozott meglepetést az MNB októberi kamatdöntése. Az egy hónappal korábban kommunikáltaknak megfelelően - miszerint a szeptemberi kamatdöntés mértéke indikatív az elkövetkező hónapokra nézve is - további 15 bázisponttal emelte az alapkamatot a jegybank, melynek új szintje október 20-tól 1,80%. Ugyanakkor a piac mintha nagyobb lépésben reménykedett volna, hiszen a kamatdöntést bejelentését követően gyengült a forint.

Hogy az esetleges nagyobb mértékű szigorító lépésnek nem teljesen nulla volt a valószínűsége, annak a következő fontosabb okai voltak. Egyrészt a szeptemberi inflációs mutatók a jegybanki rövid távú előrejelzésnél magasabban alakultak, ráadásul az európai energiakrízis nyomán új felfelé mutató inflációs kockázatok jelentek meg. Másodszor a nyár eleje óta végrehajtott szigorítások még mindig nem erősítették érdemben a forintot, s az EURHUF árfolyam nem tudott tartósan elmozdulni a 360-as szinttől. És végül, az elmúlt hetekben látott régiós jegybanki kamatemelések is nem várt „versenyt” támasztottak a magyar jegybanknak. Most már ugyanis nem igaz, hogy csak a magyar jegybank működik szigorító üzemmódban az infláció megfékezése érdekében. Emlékeztetőül: a cseh jegybank szeptember végén 75 bázisponttal 1,50%-ra emelte az alapkamatát, a lengyel jegybank – bár jóval alacsonyabb szintről indulva és kisebbet lépve – de szintén szigorított, s 10 bázispontról 50 bázispontra emelte a kamatszintet október elején, míg a román jegybank szintén október elején hajtott végre egy 25 bázispontos kamatemelést. A régiós jegybankok szigorítása pedig némileg eliminálta a forintnak a nyári kamatemelések eredményeképpen kialakult pozitív kamatkülönbözetét, ami a kockázatkerülőbbé váló nemzetközi környezetben mindeddig nem segítette a tartós forinterősödést.

Dacára a „csak” 15 bázispontos kamatemelésnek, a Monetáris Tanács októberi állásfoglalása továbbra szigorú maradt, s az árstabilitás elérése és fenntartása melletti elkötelezettséget hangsúlyozta. A nyersanyag- és az energiaárak, valamint a nemzetközi szállítmányozás költségeinek emelkedése változatlanul magasabb és a korábban vártnál tartósan magasabb külső inflációs környezet irányába mutat. Az átmenetileg fellépő keresleti-kínálati súrlódások, az egyes ágazatokban újból szűkössé váló munkaerőpiaci kapacitások az élénk bérdinamikával párosulva szintén felfelé mutató inflációs kockázatot jelentenek. A döntéshozók megítélése szerint így a korábban vártnál tartósabbak lehetnek a felfelé mutató inflációs kockázatok.

A fentiek fényében megint sokakban felmerülhetett, hogy akkor miért csak 15 bázispont. Nos, úgy tűnik, hogy az MNB a mostani szigorítási pályát egyfajta maratoni futásként fogja fel: Virág Barnabás jegybanki alelnök szavai szerint hosszú lesz az út. Ez egyrészt azt jeleni, hogy nagy valószínűséggel nem fognak emelni a jövőben sem a szigorító lépések mértékén, az 15 bázispont marad. „Cserébe” viszont marad a kamatemelési ciklus havi ütemű folytatása, azaz sok kisebb mértékű lépés áll még előttünk. A mostani kamatdöntő ülés kommunikációja után az is világossá vált, hogy a ciklus nem ér véget decemberben, hanem folytatódik jövőre is. Hogy meddig? A Monetáris Tanács szavai szerint addig, amíg „az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak”. A jövő évi kamatelőrejelzésünket mindenesetre revízió alá vettük, s jelenleg úgy gondoljuk, hogy az első negyedév még mindenképpen a további szigorító lépésekről szól majd.

Mivel az infláció éppen ismét gyorsan emelkedő pályán van, nehéz elhinni, hogy a januártól már érdemben csökkenhet az árak emelkedésének üteme. A csökkenésnek jórészt technikai oka van: a támogatóvá váló bázishatás. Az év második felében az inflációs cél még mindig elérhetőnek tűnik, bár a fentebb már leírt kockázatok továbbra is nagyban növelik a hosszabb távú előrejelzések bizonytalanságát. Az inflációs kép mellett sok minden függ a fejlett és régiós jegybankok esetleges további szigorító lépéseitől, azoknak ütemezésétől, és attól is, hogy az MNB mindeddig és a közeljövőben megvalósuló szigorító lépései mennyire tudják a forintárfolyamot tartósan is erősebb szinten stabilizálni. Az erősebb forint véleményünk szerint sokat segíthetne nemcsak az infláció, hanem az inflációs várakozások mérséklésében is.

 

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

Kereskedjen mobilon is!

A NetBrokerGO applikációval akár útközben is elérheti a részvénypiacokat!

USA Pre-market piac 13 órától

Amerikai részvények már piacnyitás előtt is a NetBroker-ben!

Lépjen be a jövő piacaira!

Indítson rendszeres megtakarítást egy olyan jövőbe, amiben igazán hisz
BEFEKTETÉS

A várható gazdasági és inflációs környezet, és annak tőkepiaci hatásai - webinárium

2021. november 25-ei Erste World webináriumunkat nézhetik most vissza , ahol Bencze Lajos, az Erste World vezetője prominens vendégeivel a...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben

Elfogadom
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. Bővebben itt