Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jelentett az Adidas és a Linde is - Európa Best Of

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2013. március 7.   09:53

Vártnál jobb eredményt publikált ma reggel az Adidas. A negyedik negyedévi árbevétel 3,37 milliárd euró lett, szemben az elemzők által várt 3,44 milliárddal. Mivel a magasabb profittartalommal rendelkező termékek esetében volt növekedés, ezért eredmény tekintetében már felülmúlta a cég a várakozásokat. A közvetlen ráfordítások figyelembe vételével...


Vártnál jobb eredményt publikált ma reggel az Adidas. A negyedik negyedévi árbevétel 3,37 milliárd euró lett, szemben az elemzők által várt 3,44 milliárddal. Mivel a magasabb profittartalommal rendelkező termékek esetében volt növekedés, ezért eredmény tekintetében már felülmúlta a cég a várakozásokat. A közvetlen ráfordítások figyelembe vételével számított bruttó marzs nagysága 47,6% lett a várt 46,2% helyett. Az adózott eredmény a negyedik negyedévre a várt 13 milliós veszteség helyett csak 7 millió euró lett. Ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy az operatív eredmény -239 euró lett a várt 28,6 millió helyett. A negyedik negyedévi eredményt nagymértékben rontotta a Reebok miatti 265 millió eurós leírás. A jövőre vonatkozóan konzervatív kilátásokat fogalmaztak meg. Meglátásuk szerint idén az árbevétel 4- 6%-kal emelkedhet, az adózott eredmény pedig 890 és 920 millió euró között alakulhat, miközben az elemzői várakozás 946,4 millió euró. EPS tekintetében 4,25 és 4,4 euró közötti értékre számít a vállalat vezetősége. Mind az év egészét, mind pedig az utolsó negyedévet tekintve Kínában (+12%) és a fejlődő európai országokban (+9%) volt megfigyelhető árbevétel növekedés. A javasolt osztalék nagysága 1,35 euró, szemben a várt 1,25 euróval.
A BASF és a Shell 3 éves beszállítói szerződést kötött katalizátor anyagokra vonatkozóan. Bár a részleteket nem hozták nyilvánosságra, ennek ellenére pozitív, hogy a világ egyik legnagyobb kőolaj finomítójával sikerült megállapodást kötnie.
A Bayer bejelentette, hogy két brazil szójaüzemet vásárol meg. A Melhoramento Agropastoril cégtől egy szója csíraplazma bankot vásárolt, ami a brazíliai Parana városában üzemel, illetve a szója vetőmaggal foglalkozó Wehrtec céget és az Agricola Wehrmann szójával foglalkozó üzletágát. A Bayer arról is beszélt, hogy a dél-amerikai piacon nagy lehetőségek vannak, és további terjeszkedést terveznek még az idei évben. A Bayer CropScience üzletága 20% bővülést ért el idén ebben a régióban.
A Fiat vezérigazgatója, Sergio Marchionne úgy véli, hogy az idei évben 800 ezer Jeep márkájú autót értékesíthet a cégcsoport, míg a középtávú tervekben 1 millió darab értékesítése szerepel. Az idei évben mindössze 548 ezer Jeep-et értékesítettek, vagyis jelentős növekedési potenciált lát a Fiat.
A működési eredmény tekintetében a Linde elmaradt a várakozásoktól, azonban adózott eredménye meghaladta azokat a negyedik negyedévben. Az EBITDA nagysága 967 millió euró lett, szemben a várt 976 millió euróval. Az EBIT 525 millió, szemben a várt 545 millióval. Az adózott eredmény tekintetében azonban kismértékben meghaladta a várakozásokat, a várt 333 millió helyett 346 milliós eredményt publikálva. A javasolt osztalék nagysága a várakozásoknak megfelelően 2,7 euró. A Linde megerősítette korábbi várakozásait, ami szerint 4 milliárdos EBITDA-t várt az idei évre. 2016-re pedig már 5 milliárdos EBITDA-t remélnek, főleg a költségmegtakarító intézkedéseknek köszönhetően. Az észak-amerikai gázértékesítések jelentősen növekedtek az előző évhez képest, azonban ennek oka, hogy a vállalat felvásárlások útján terjeszkedett a kontinensen. A Linde gyorsjelentése összességében kissé rosszabb a várakozásoknál, azonban a középtávú (2016-os) eredményvárakozása sokkal optimistább, mint a piaci várakozás. Ennek eredményeként a gyengébb eredmény ellenére is elképzelhető pozitív árfolyam reakció.
Médiaértesülések szerint az elmúlt három hónapban 2 millió darab Lumia telefont adott el Kínában a Nokia. Ha igaznak bizonyulnak a számok, az nagyon pozitív lenne a vállalat számára, ugyanis az utolsó negyedévben globális szinten 4,4 millió Lumia készüléket értékesítettek, vagyis a kínai eladási statisztika a telefonok értékesítésének felfutására utal.
A Siemens-hez tartozó Osram értékesíteni készül kínai egységét, ahol hagyományos villanykörtéket gyártanak, és 2000 főt foglalkoztatnak. A tranzakcióra még az Osram leválasztása előtt sor kerülhet. Az Osram fő piaca Európa, ahol a szabályozói környezet miatt a hagyományos villanykörték háttérbe szorultak, így a kínai üzem kissé már kilógott a többi gyár közül, ahol már átálltak az energiatakarékos izzók gyártására.
A Telefonnica a költségcsökkentés érdekében 1000 fő elbocsátását tervezi Brazíliában, ami a telefontársaság globális alkalmazotti létszámának 0,3%-a, vagyis a költségcsökkentő hatások is limitáltak lehetnek.
A HSBC a korábbi alulteljesítőről semlegesre minősítette fel az Unicredit besorolását.
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben