Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Robbanás

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. október 6.   10:22

Erste kommentár Jelentős emelkedés után felrobbantak a földgáz árak. A tegnapelőtti 89 eurós szintről tegnap 116 euróra emelkedett 1 MWh földgáz ára, így nem meglepő, hogy több európai ország is...

Erste kommentár

Jelentős emelkedés után felrobbantak a földgáz árak. A tegnapelőtti 89 eurós szintről tegnap 116 euróra emelkedett 1 MWh földgáz ára, így nem meglepő, hogy több európai ország is beavatkozást szorgalmaz az egyre elviselhetetlenebbé váló folyamatokba. A jelenlegi ár azt jelenti, hogy 1 köbméter földgáz ára 1,16 eurón, azaz közel 400 forinton áll, s akkor még a szállítási és tárolási költségekről (na meg az áfáról) nem is beszéltünk. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy tavaly nyáron az árak 3-6 euró között mozogtak egy darabig, az elmúlt 10 éves átlagár pedig 20 euró per MWh, akkor érezzük, hogy ez micsoda teher lehet a termelő vállalatoknak, ha ez a magas ár hosszabb távon fennmarad. Mindeközben a német zsinóráram 304 euró per MWh órára (109 forint per kWh) emelkedett, miközben itthon még moderáltabb, 190 euró körüli árakat láthatunk. Ennek ellenére az EKB elnöke továbbra is csak átmenti inflációs nyomást lát, miközben a tovagyűrűző hatás borítékolható. A piac pedig másképp látja. A hosszú hozamok újra emelkedésnek indultak. A német 10 éves  mínusz 16 bázispontra emelkedett az augusztusi mínusz 50 bázispontról, s egyre inkább megközelíti a májusi lokális csúcsot, ami mínusz 10 bázispontnál volt. Az amerikai hozamok is emelkednek. A 10 éves hozam jelenleg 1,55 százaléknál áll a tegnapi 8 bázispontos emelkedés után.


Így talán nem csoda, hogy a tegnapi korrekciós emelkedést követően újra az inflációtól való félelem vette át az uralmat a tőzsdéken. A DAX a negatív tartományban nyitott, majd hamarosan letörte az erős támasznak számító 15.000 pontot. Ez negatív ómen a folytatás tekintetében. Itthon a BUX moderáltabb csökkenéssel kezdte a napot.

Egy fecske nem csinál nyarat

Ugyan tegnap sikerült a tőzsdéknek emelkedniük, ma ismét esést mutatnak a határidős indexek.


A Hang Seng index 0,5%-kal, a Nikkei 225 pedig 1,3%-kal értékelődött le. A shanghai tőzsde még mindig zárva tart ünnep miatt.


Amerika nagyon jól teljesített tegnap, hiszen a Dow 0,9%-ot, az S&P index 500 1%-ot, a Nasdaq Composite pedig 1,3%-ot emelkedett.


Az európai börzék igen jól teljesítettek a tegnapi nap folyamán, hiszen a német DAX több, mint 1%-ot tudott emelkedni, míg a francia CAC 40 1,5%-kal zárt magasabban. Az angol FTSE 100 0,9%-ot emelkedett, a Euro Stoxx 50 pedig 1,7%-kal értékelődött fel. A mai napot viszont már nagy eséssel kezdték a fontosabb európai indexek.

Visszafordult a forint

Hiába szúrt a 200 napos mozgóátlag alá, az EURHUF árfolyama ismét északnak vette az irányt. A forint mellett a lengyel zlotyi is gyengült. Az EURHUF árfolyam 358,4-re emelkedett.


A RON árfolyama napon belül jelentősen erősödött arra, hogy a román jegybank a vártnál hamarabb kezdte meg a kamatemelési ciklust. 1,25%-ról 1,5%-ra emelték az alapkamatot, ami a várakozásunk szerint 2022 közepére elérheti a 2,5%-os szintet. A román kormány tegnap a várakozásoknak megfelelően megbukott a bizalmatlansági szavazáson. Egyelőre jelentős a bizonytalanság a továbbiakat illetően, kisebbségi kormány vagy előrehozott választás is jöhet.

Erősödött a dollár

Az EURUSD árfolyama 1,158 alá esett. A dollárt támogatta az amerikai hozamok emelkedése, ahogy a piaci szereplők egyre inkább tartós inflációra számítanak.

Tovább emelkedik az olaj ára, az API jelentés szerint nőtt a kőolaj készlet az USA-ban

A WTI 79,4, a Brent 82,3 dollárig emelkedett ma reggel annak ellenére, hogy az API jelentése szerint 1 millió hordóval nőtt az USA nyersolaj tartaléka, ami már a második heti bővülést jelenti. A benzinkészlet is 3,7 millió hordóval nőtt, míg a desztillátium tartalékok 345 ezer hordóval emelkedtek. A szokásos EIA adat magyar idő szerint ma délután lát napvilágot. Ázsiában a hírek szerint egyre masszívabb az olaj- és gázkereslet. A fűtésre és vegyipari alapanyagként is használt propán árfolyama 2016 óta a legmagasabb szinten van az élénk távol-keleti kereslet miatt. A finomítói aktivitás is begyorsult, mivel a generátorokhoz használt dízel iránt erős a kereslet, ami kedvezően hatott a finomítói marzsokra. A szaúdi Aramco csökkentette a kőolaj eladási prémiumot az ázsiai vevői felé, de ez a hír sem enyhítette a spekulációt az olajtermékek esetében.

Az arany gyengült, az inflációs félelmek továbbra is erősek

Az arany 1.752 dollárig gyengült, miután ismét erősödtek a félelmek, hogy az infláció tartósan magas lehet, és a Fed elkezdi a szigorító politikáját. Az USA tegnap megjelent szolgáltatói aktivitási adata erős volt, ennek hatására a 10 éves állampapír hozam 1,53%-ra ugrott. A befektetők figyelik a nyersanyagárak szárnyalását és a kínai ingatlan szektor híreit is. A fő félelem, hogy a Fed-nek rövidtávon további szigorításokat kell tennie, és emiatt az arany iránti kereslet csökken. A nemesfém számára egy stagflációs környezet (stagnáló gazdaság enyhe inflációval) lenne a legjobb. A vágtázó infláció viszont magas kamatkörnyezetet, sőt akár pozitív reálkamatokat hozna magával, ami kedvezőtlen fejlemény az arany áralakulására nézve.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben