Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Tovább erősödik a dollár Jackson Hole után

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. augusztus 25.   09:00

Elfogtunk egy levelet Ukrajnából. „Helyi tudósítónk” azt írja, hogy bizony nem áll jól az ukránok szénája. Az ukrán emberek szerint Merkel arról tárgyalt az Ukrán elnökkel, hogy az országnak át kellene alakulnia föderatív országgá. Különben valami hasonló az oroszok terve is. Ez peresze nem tetszik az ukránoknak. Egyes felmérések szerint 64 százaléka a lakosságnak az...

Elfogtunk egy levelet Ukrajnából. „Helyi tudósítónk” azt írja, hogy bizony nem áll jól az ukránok szénája. Az ukrán emberek szerint Merkel arról tárgyalt az Ukrán elnökkel, hogy az országnak át kellene alakulnia föderatív országgá. Különben valami hasonló az oroszok terve is. Ez peresze nem tetszik az ukránoknak. Egyes felmérések szerint 64 százaléka a lakosságnak az egységes Ukrajna mellet áll ki, míg 24 százalék szeretne federációt és 15 százalék még nem döntött. Különben csak Luhankszban és Donyeckben vannak a föderáció híve többségben. Ráadásul helyi hírek szerint számos felfegyverzett orosz harci jármű is átlépte a határt a „humanitárius” konvojjal, s ráadásul a „rossznyelvek” szerint szinte csak sót és vizet szállítottak, s azzal is csak félig voltak megrakva a kamionok. Azt is mondják, hogy nem állnak jól ezek után az ukrán seregek, visszavonulót fújtak és számos közülük „oroszokkal” van körülvéve. vagyis a szitu nem túl jó.

Pénteken ilyen félelmekre esett be a német piac a nap végén, de ma már ignorálják a befektetők ezeket a híreket – a DAX jelentős emelkedéssel készül nyitni. Ebben nyílván szerepet játszik az is, hogy a többi piac nem ijedt meg, s a média azt sugallja, hogy Merkel tárgyalásai sem voltak sikertelenek (a helyi tudósítónk mást mond). Mindenestre abban mindenki egyetért, hogy a holnapi Ukrán – Orosz elnöki tárgyalásoknak valószínűleg nem lesz sok eredménye. Minden esetre a DAX index újra neki futhat a 30 napos mozgóátlagnak 9 425 pontnál, s lehet hogy át is töri azt. Ez után már keményebb dió a 200 napos mozgóátlag 9 505 pontnál, amelynek az ostroma az elkövetkező napokban kezdődhet meg.

Itthon az első „devizahiteles” perben az állam nyert, ebből ugyan nem kell messze menő következtetést levonni, de emlékeztetünk: a piac alapálláspontja az, hogy a bankok elveszítik ezeket a pereket. Igazi hír az lenne, ha bármelyik bank nyerne, akár csak egy két szerződés minta ügyében is! Itthon is emelkedésre számítunk a mai napon.
Piaci áttekintés
- Fánkkal és kávéval támad a Burger King
- Mario Draghi új utakra tévedhet
- Nem változott a WTI ára, az arany 1.280 dollár alatt
- Tovább erősödik a dollár Jackson Hole után
- Újabb japán reform a láthatáron
- Emelkedésre számítunk a mai kereskedésben
Nemzetközi hírek
USA
- A várt tűzijáték elmaradt a hétvégi Jackson Hole-i konferencián, így nem tudtak új csúcsra futni a tengerentúli indexek. Az S&P 500 és a Dow Jones index is 0,20%-kal került lejebb, miközben a Nasdaq minimális, 0,15%-os növekedést könyvelt el.
- Janet Yellene szerint nehéz döntés előtt állnak, hiszen a munkaerő-piaci folyamatok jövőbeni alakulása sok mindentől függ. A túl korai szigorítás visszavethetné az eddigi növekedési dinamikát, ráadásul a kapacitás kihasználtság terén van még hova fejlődni. A dollár erősödéssel reagált az elnökasszony beszédére.
- A Burger King fúziós tárgyalásokat folytat a kanadai Tim Hortons étteremlánccal. A két cég egybeolvadásával egy 18 milliárd dollár értékű vállalat születhetne
- világ harmadik legnagyobb éttermlánca lenne a maga területén. Az ügylet létrejöttével a Burger King komoly adóelőnyhöz jutna, ugyanis Kanadában 15% a társasági adó, szemben az amerikai 25%-kal.
- Makrogazdasági adatok terén a 16:00 órás új lakásértékesítési adatra és a 16:30-kor megjelenő Chicagoi Fed indexre lesz érdemes figyelni.
Európa
- Erőtlennek bizonyultak az európai indexek emelkedési törekvései pénteken. A FTSE 100 index nulla körüli szintjén kívül a DAX index 0,66%-ot, míg a CAC 40 index 0,93%-ot esett.
- Oroszország újfent megszegte a korábban vállalat feltételeket az ukrán segélyszállítmány kapcsán, ugyanis 90 olyan teherautó is átlépte a határt, amivel előzetesen nem számoltak, ugyanakkor szombaton minden jármű elhagyta a térséget.A NATO orosz földi és légi csapatokat érzékelt Ukrajna szomszédságában, tehát a geopolitikai feszültségek továbbra sem csillapodtak.
- Szegény embert még az ág is húzza, hiszen a Fitch leminősítette Ukrajna hazai valutában fennálló „B-„ adósbesorolását „CCC”-re. Már a korábbi besorolás is befektetésre nem ajánlott kategóriába tartozott.
- Mario Draghi szerint a gyengébb növekedési kilátások miatt továbbra sem tervezik a laza monetáris politika feladását, sőt ha szükséges, akkor további lépéseket tesznek a jövőben. Az eddigi kotta anyiban tért el a korábbiaktól, hogy az EKB elnöke jelezte a tagállamok kormányai felé, hogy ők is járuljanak hozzá a növekedéshez strukturális reformokon keresztül. A sorok között találkozhattunk olyan utalásokkal, melyek szerint az önkormányzati kiadások növelése sem megvetendő, ha a deficit ettől nem száll el jelentős mértékben.
- A brit jegybank helyettes kormányzója szerint az Egyesült Királyságban hamarosan növekedésnek indulnak a bérek, de a növekedési dinamikát visszafoghatja a gyengébb termelékenységi kilátások. A kamatemeléssel kapcsolatos kilátásokról nem beszélt Ben Broadbent, de az előbb említett kommentár szerint nem sietik el a kamatemelést.
- A Roche Holding 8,3 milliárd dollárt fizet az amerikai InterMune biotechnológiai cégért. A 74 dolláros vételár 38%-os prémiumnak felelne meg a pénteki záróárhoz képest. Az eredménytermelő képességhez idén még nem, jövőre azonban már hozzájárul az akvizíció.
Olaj, arany
- A WTI 93,6 dolláron állt ma reggel, az árfolyam alig változott péntekhez képest. A kereslet továbbra is gyenge, miközben a közel-keleti események ellenére egyelőre zavartalan az olajkínálat. A líbiai termelés például még emelkedett is napi 656 ezer hordóra a múlt heti 612 ezer hordó/naphoz képest a biztonsági helyzet elégtelensége ellenére is. Az arany árára továbbra is nyomás van: a kedvező USA gazdasági adatok miatt a piac biztos benne, hogy a FED szigorítani fog. Emiatt kisebb pénzkínálat és magasabb kamat várható, ami nyomás alá helyezi az arany árát.
Devizák
- Az EUR/USD devizapár árfolyama 1,32-ig zuhant a jegybankárok éves Jackson Hole-i konferenciáját követően, annak ellenére is, hogy nagyon konkrét bejelentés nem érkezett sem a Fed sem az EKB részéről. Azonban Janet Yellen szavait, miszerint a Fed egy nagyon nehéz döntés előtt áll, úgy lehetett értelmezni, hogy az amerikai jegybank kamatemelésre készül, hiszen mi más lehetne az a nagyon nehéz döntés. Ma az 1,32-es lélektani szint áttörésével próbálkozhat a devizapár.
- A pénteki enyhe forinterősödést követően ma egyelőre nem látható komolyabb elmozdulás az EUR/HUF árfolyamában, ami 313,3 környékén alakul.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,5%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,2%-ot, a Shanghai index pedig 0,6%-ot veszítet értékéből.
- A japán kormány a tőkepiacok irányába szeretné terelni a lakossági megtakarításokat. ennek keretében 2016-tól kezdődően egy adómentes megtakarítási formát vezetnének be a gyerekek számára, ösztönözve a hosszú távú befektetéseket. A tervek szerint erre a számlára a szülők helyezhetnének el megtakarításokat gyermekük 19 éves koráig. Ezen kívül kibővítenék az itthoni TBSZ-hez hasonló Nippon Individual Savings Account programot, melynek éves befektetési limitjét a jelenlegi 1 millió jenről 1,2 millió jenre emelnék.
- A ma reggeli kereskedésben több kínai biztosítótársaság árfolyama is több mint 2%-ot esett, miután néhány gyenge gyorsjelentés jelent meg a szektorban.
Határidős piacok
- Pozitív tartományban tartózkodnak a határidős piacok.
Vállalati hírek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben