Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megemeltük az OTP célárfolyamát

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. október 4.   10:47

Erste kommentár A ma reggel publikált elemzésünkben 20.300 forintra emeltük az OTP részvényekre vonatkozó 12 hónapos célárfolyamunkat. A lépésnek több oka is van. Egyrészt jelentősen csökkentettük a...

Erste kommentár

A ma reggel publikált elemzésünkben 20.300 forintra emeltük az OTP részvényekre vonatkozó 12 hónapos célárfolyamunkat. A lépésnek több oka is van. Egyrészt jelentősen csökkentettük a szükséges céltartalékképzést, mivel mostanra tisztázódtak a moratórium kivezetésének szabályai, és várhatóan a járvány negyedik hullámának is limitált hatása lesz csak a gazdaságra, miközben a makrogazdasági folyamatok továbbra is jók. A szlovén Nova KBM is belekerült a konszolidált előrejelzésbe, a hitelállomány is dinamikusan növekszik, a kamatemelési ciklus pedig növeli a kamatmarzsokat. Továbbra is magas megtérülési rátát várunk a banktól, ami indokolja, hogy a normál időszakokra jellemző 10-es előremutató P/E rátán és 1,5-ös könyv szerinti értéken, vagy picit azok fölött forogjon a részvény árfolyama.


A DAX csökkenéssel kezdte a mai napot, míg a BUX stagnál, de enyhén a negatív tartományban van. Az előbbi esetében a rövid (napon belüli MACD) indikátorok inkább az emelkedés, míg a BUX esetében inkább a korrekció irányába mutatnak ma reggel.

Nem találnak magukra a piacok

Ázsiában vegyesen teljesítettek a piacok. Kínában a Shanghai Composite 0,9%-kal emelkedett, míg a Hang Seng 2,3%-kal értékelődött le. Japánban a Nikkei 225 1,2%-os mínuszban volt.


Pénteken a negatív tartományban zártak az európai börzék. A német DAX 0,7%-ot esett, az angol FTSE100 0,8%-os mínuszban zárt, a francia CAC 40 változatlan volt, míg a Euro Stoxx 50 index 0,3%-kal csökkent.


Amerika viszont jól teljesített, hiszen a Dow 1,4%-ot, az S&P 500 1,2%-ot, a Nasdaq Composite pedig 0,8%-ot emelkedett pénteken.

Felfüggesztették az Evergrande kereskedését

Felfüggesztették az Evergrande papírjainak kereskedését, miután a cég bejelentette, hogy felvásárlási ajánlat érkezhet a vállalati részvényeire.

Felülteljesít a Tesla

A Tesla 237.823 darab elektromos autót értékesített a harmadik negyedévben, ami felülmúlta a 220.900 darabra számító elemzői várakozásokat. Összesen 228.882 darab Model 3-at és Model Y-t, és 8.941 darab felső kategóriás Model S-t és Model X-et adtak el.

Tőzsdére mehet a Volvo

A Volvo Cars tulajdonosa, a kínai Zhejiang Geely Holding Group akár már ma ismertetheti a tervezett részvénykibocsátás részleteit. A kibocsátás árazása alapján a vállalat érteke 25 milliárd dollár lehet. A Volvo értékesítése az első félévben 41%-kal 380.757 autóra nőtt éves bázison. Az USA-ban 63.754 autót adtak el, ami 47%-os emelkedést jelent éves bázison. A cég legnagyobb piaca Európa.

Megszavazták a Daimler szétválasztását

Pénteken a részvényesek 99,9%-a támogatta, így óriási többséggel megszavazták a Daimler csoport szétválasztását, a jövőben tehát külön üzletágba kerül a kamion és a személyautó gyártás. A kamion üzletág részvényeivel várhatóan decemberben indulhat majd a kereskedés. A cég várakozásai szerint a leválasztott kamion üzletág is bekerülhet a DAX indexbe.

Alig változtak a MOL finomítói marzsai

A MOL szeptemberben 5,9 dollár/hordó finomítói és 639 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el. Augusztusban 6,0 dollár/hordó, illetve 681 euró/tonna volt az árrés, míg a III. negyedév átlaga 5,4 dollár/hordó, illetve 663,4 euró/tonna volt. A finomítói marzsok alig változtak augusztushoz képest, mivel a magasabb gázár ellensúlyozta a növekvő dízel/nyersolaj árrések hatását. A petrolkémiai marzs tovább gyengült a rendkívül erős II. negyedévhez képest, de továbbra is bőven a történelmi átlag felett van. A MOL harmadik negyedéve a külső környezet tükrében erősnek ígérkezik.

Összeül az OPEC

A WTI 75,7, a nyugat-európai Brent pedig 78,5 dollárig emelkedett ma reggel. Az OPEC+ vezetői ma kezdik meg virtuális találkozójukat, melynek a fő témája, hogy november 1-étől mennyivel növeljék meg kőolaj termelésüket. Egyre erősebb a várakozás, hogy a kartell a korábban tervezett 400 ezer hordó/napnál esetleg több olajat dob a piacra. Ennek az az oka, hogy a kőolaj kereslet jobban meghaladja a kínálatot, mint amire a kartell korábban számított. A magas gázárak miatt pedig akár félmillió hordóval is nagyobb lehet a napi kereslet a téli időszakban, mint amit korábban becsültek a szereplők, legalább is az FGE nevű elemzői csapat írása szerint. A Vitol kereskedőház azt várja, hogy az OPEC befolyás továbbra is erős marad a piacon, mivel az Egyesült Államok az év végéig nem oldja fel az Irán elleni szankciókat, míg az amerikai palaolaj termelők nem növelik a kitermelt kőolaj mennyiségét.

Az arany emelkedett, a befektetők értékelik a múlt heti adatokat

Az arany 1.761 dollár volt ma reggel, a dollár erősödött, az állampapírok hozama emelkedett a piacon. A befektetők értékelik a múlt hét gazdasági adatait. A pénteki fogyasztói kiadások index magasabb lett a vártnál, ami további inflációs nyomást jelez előre a gazdaságban. A szintén pénteken megjelent ISM index is erős aktivitást mutatott az ipari szektorban. Ezek az adatok egyrészt magasabb inflációt jeleznek előre, másrészt azt mutatják a piaci szereplőknek, hogy a Fed kénytelen lesz gyorsabban szigorítani, mint ahogy azt korábban várni lehetett. Ez a hír kedvezőtlen az arany számára, de úgy tűnik, hogy a befektetők inkább kivárnak, amig a jegybank konkrét lépéseket tesz.

Tovább erősödik a forint, nem mozgott a dollár

Az EU-s támogatásokról szóló pozitív hírek hatására tovább erősödik a magyar fizetőeszköz, így az euró-forint értéke 359,4-ről 357,4-re csökkent a pénteki kereskedés során.


A meglehetősen csendes pénteki kereskedés során csak minimális mértékű elmozdulást mutatott az euró-dollár árfolyama, 1,1580-ról 1,1596-ra emelkedett a devizapár értéke.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben