Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az EKB továbbra is átmenetinek tartja a magas inflációt

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. szeptember 29.   09:28

Megszűnt a részvénypiac egyik hajtóereje A vártnak megfelelően Christine Lagarde az infláció átmeneti jellegét helyezte tegnapi beszéde középpontjába és hangsúlyozta, hogy hiba lenne túlreagálni az...

Megszűnt a részvénypiac egyik hajtóereje

A vártnak megfelelően Christine Lagarde az infláció átmeneti jellegét helyezte tegnapi beszéde középpontjába és hangsúlyozta, hogy hiba lenne túlreagálni az inflációs folyamatokat. Ezen keresztül pedig arra utalt, hogy az EKB támogató, laza monetáris politikája tartós maradhat. Üzenetét azonban figyelmen kívül hagyták a piacok, és a hozamok tovább emelkedtek. Lagarde szerint a jelenleg 3%-os, vagyis a célnál 1 százalékponttal magasabb inflációnak a felét az energiaárak hatása teszi ki, és a német áfa emelés is infláció növelő hatással bír, így szerinte nem lehet széleskörű inflációs nyomásról beszélni. A gazdaságban lassuló ütemű kilábalást érzékelnek, ennek egyik oka az ellátási láncok akadozása, a másik pedig a fogyasztói költési hajlandóság visszaesése.


Peter Kazimir, az EKB kormányzótanácsának tagja szerint a PEPP program kivezetését követően nem feltétlenül szükséges a normál eszközvásárlási program havi 20 milliárd eurós összegét növelni. Ezzel ellentmondott kollégája, Madis Muller múlt heti nyilatkozatának, aki szerint a PEPP program kivezetésével egyidejűleg növelni kéne a normál eszközvásárlási programot.


Az európai részvénypiacoknak az idei évben jelentős hátszelet adott, hogy az eredményvárakozások év eleje óta folyamatosan emelkedtek, így a STOXX Europe 600 index előretekintő P/E értékeltsége az év eleje óta folyamatosan csökkent az emelkedő indexérték ellenére is. A Citigroup európai (az Egyesült Királyság nélkül) eredményvárakozásokat mérő indexe, az úgynevezett Earnings Revision Index alapján a múlt héten megtört a kedvező tendencia és összességében már csak minimális eredményvárakozás emelés volt megfigyelhető. A trendek alapján könnyen elképzelhető, hogy a következő hetekben már a várakozások romlásának lehetünk szemtanúi.

Egyre nagyobb aggodalom a hitelplafon kérdése

Chuck Schumer arra kérte tegnap a republikánus szenátorokat, hogy a „filibuster” használata nélkül hagyják 50 demokrata szavazattal elfogadni a hitelplafon felfüggesztését, a republikánus vezetőség azonban elutasította a javaslatot. Így az extrém megoldásokon kívül két lehetősége maradt a demokratáknak. Egyrészt a „budget reconciliation” alkalmazásával megemelhetik a hitelplafont, amihez 50 szavazat is elég, ez a folyamat azonban meglehetősen hosszas, szakértők szerint 1-2 hétbe is beletelhet. A másik opció, ami rendkívül kockázatos, és meglehetősen magas piaci volatilitást vonhat magával, az az lenne, ha Schumer a tegnapi javaslatát az államcsőd bekövetkezte előtt 1-2 nappal ismét szavazásra bocsátaná, amit a republikánusok értelemszerűen nem tudnának másodszor is visszautasítani. Ez az opció azonban rendkívül felelőtlen, és a magas bizonytalanság közepette akár nagy károkhoz is vezethet az amerikai részvénypiacon. Sőt mi több, a republikánusok 2011-hez hasonlóan feltehetően most is meglehetősen szigorú feltételekhez kötnék segítségüket, ami akár Biden 3.500 milliárd dolláros csomagjának elsüllyesztését is jelentheti. Janet Yellen tegnapi levelében október 18-ára tette az USA fizetőképességének végét, ezen dátumot követően az állam várhatóan már nem fog tudni megfelelni kötelezettségeinek.


Jerome Powell tegnapi kongresszusi meghallgatása során nem szolgált érdemi új információval a gazdasági kilátásokat vagy a monetáris politikát illetően.

Fumio Kishida lesz Japán új miniszterelnöke

Fumio Kishida volt külügyminiszter nyerte a választások második fordulóját Japánban, így ő lehet a miniszterelnök. A parlament hétfőn szavaz majd, de a győzelem biztosra vehető, hiszen Kishida pártja irányítja a képviselőházat. Az új miniszterelnöknek olyan feladatokkal kell megbirkóznia, mint a világjárvány sújtotta gazdaság kezelése és a Washingtonnal való erős szövetség biztosítása a növekvő regionális biztonsági kockázatok közepette. Az első fordulóban Fumio Kishida végzett az első helyen 256 szavazattal, csak egy szavazattal Taro Konó, az oltásügyi miniszter előtt, de nem sikerült többséget szereznie.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott az európai és az amerikai határidős piacokon is ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben