Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

BÉT Xtend piac: izgalmas cégeket segítenek a tőzsdére

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉS2021. szeptember 28.   15:32

A BÉT 2017-ben hozta létre az Xtend multilaterális kereskedési platformot, hogy ösztönözze a közepes méretű vállalkozások növekedési terveit. A platform a tőkepiacon való nyilvános megjelenés könnyített lehetőségét teremti meg a vállalatok számára az alacsonyabb díjak, egyszerűbb feltételek és speciális támogató eszközök segítségével.

A BÉT az Xtend megnyitásával egy olyan fejlődési utat jelöl ki a kibocsátóknak, ami fokozatosan vezeti be őket a tőkepiac működésbe. A kibocsátók először a BÉT Xtend-en ismerkedhetnek meg a nyilvános jelenléttel, majd innen léphetnek tovább a szabályozott piaci kategóriákba (Standard és Prémium). Az Xtend piaci kapitalizációja 43 milliárd forint, míg az átlagos napi forgalom csekély, a likviditás 107 millió forint. Az új felületet eddig hat cég vette igénybe.

Hogyan lehet az Xtend piacra lépni?
A BÉT vezetői olyan társaságok részvényeit várják a programba, amelyek színesítik a BÉT részvénykosarát, illetve izgalmas befektetői sztorikkal keltik fel a piaci szereplők figyelmét. Elvárás a stabil tulajdonosi háttér és menedzsment, illetve a megelőző időszakban mutatott dinamikus növekedés is.

Könnyítés a cégeknek, hogy az Xtend piaci kibocsátáshoz nem feltétlenül szükséges tájékoztató készítése, bizonyos esetben elegendő egy információs dokumentum is, ami sokkal gyorsabban készülhet el, mint a tájékoztató. Azokban az esetekben elegendő az információs dokumentum, ha már megtörtént a beszámoló auditálása, a nyilvános tranzakció nem haladja meg az ötmillió eurót, illetve ha a cégnek van már szerződése egy kijelölt tanácsadóval. További könnyítés, hogy a kibocsátók a pénzügyi jelentéseiket egyszerűsített tartalommal publikálhatják, ami azt jelenti, hogy nincs IFRS jelentési kötelezettség.

Mivel a BÉT kisebb vállalatok bevezetését várja, valamilyen módon csökkenteni kell a befektetők kockázatát. Ennek érdekében egy vállalatnak két szűrőn is át kell mennie, mielőtt megjelenhet az Xtend piacán. Az első szűrő egy kijelölt tanácsadó, aki megítéli, hogy alkalmas-e az adott vállalat a nyilvános piaci jelenlétre, illetve, hogy a kibocsátó képes-e megfelelni az Xtend szabályzatának. Ezután eldöntheti, hogy leszerződik-e a kibocsátóval, hogy tanácsadást és támogatást nyújtson a tőzsdei regisztrációhoz és a forgalomban tartáshoz. A második szűrő maga a BÉT, ami bizonyos szempontok alapján értékeli a vállalatot. A kibocsátóknak évenkénti kötelezettsége az éves beszámoló elkészítése és a könyvvizsgálói, illetve üzleti jelentés nyilvánosságra hozatala. Szintén az Xtend piac sajátossága, hogy a kibocsátók részvényei IPO-n keresztül, vagy technikai bevezetéssel jelenhetnek meg a piacon.

Díjak
A bevezetéssel kapcsolatos díjak eltörpülnek a prémium kategóriában fizetendő díjaktól. A bevezetéssel kapcsolatos díj 300 ezer forint, ami már tartalmazza az információs dokumentum jóváhagyási díját is. Ez messze elmarad a prémium kategóriában fizetendő 1,1 millió forintos bevezetési díjtól. Ezen felül van egy éves forgalomban tartási díj is, ami az Xtend esetében szintén 300 ezer forint. A kijelölt tanácsadó pedig 500 ezer forintot számláz évente.

A fenti szabályrendszer mentén eddig tőzsdére került cégek a következők:

CyBERG Corp. Nyrt.
A CyBERG egy technológiai cég, amelynek fő terméke az AnyUpp, ami jelenleg egy éttermi „rendelő” alkalmazás. A cég ezt kívánja továbbfejleszteni egy univerzális kereskedelmi applikációvá, amelynek más hasonló applikációkkal szemben az az előnye, hogy valós személyekre épül, és egy adott fizikai térbe (étterem) belépve hozza létre a profilt, amit egy mesterséges intelligencia is ellenőriz. Az AnyUpp-ot ingyen tervezik terjeszteni a szükséges kritikus méret elérése érdekében, amelynek köszönhetően általános kereskedési platformmá válhat erős vásárló közösségi szegmentációval. A technológiai fejlesztéseket a nemrég megvásárolt BITGAP segíti, míg erős együttműködés van kialakulóban a fizetési megoldásokat nyújtó PayCap-pel. A tervek komolyságát az is jelzi, hogy a céghez csatlakozott Nyúl Sándor (Gránit Pólus) és Christopher Mattheisen (a Magyar Telekom egykori vezére, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója). A cég további friss tőke bevonását tervezi 500 millió forint értékben, és mintegy 1 milliárd forintnyi hitelfelvételt is terveznek, újabb akvizíciók lebonyolításához. A cég árazása start-up-hoz méltó, hiszen jelenleg a sajáttőke 17-szeresén forog a tőzsdén, miközben az operatív működése enyhén pozitív szaldós volt a tavalyi évben.

DM-KER Nyrt.
A DM-KER 2019 óta jegyzett a BÉT-en, és 2020. január 30-tól kereskedhető. A cég építőipari és mezőgazdasági munkagépek értékesítésével, bérbeadásával és szervízelésével foglalkozik, illetve ezekhez biztosít alkatrészeket. Az árbevételen belül meghatározó, mintegy 90 százalékos az új és használt gép értékesítés, habár az utóbbi szinte elhanyagolható mértékű. A cég dinamikusan növeli eladásait, tavaly a járvány ellenére is tudott növekedni, de idén megtáltosodott, és az első félévben az árbevétel 45 százalékkal, az üzemi eredmény pedig 63 százalékkal emelkedett. A nettó eredmény pedig a negatív tartományból átfordult pozitívba (184 millió forint, ami részvényenként 1,45 forint). A fő tulajdonosok (Megyeri Sándor, Bátor Ferenc, BF Trustee) tárgyalásokat folytatnak az általuk birtokolt 71,29 százaléknyi, 90 millió részvény értékesítésről az OPUS leányvállalata, a Mészáros M1 vállalat számára. Ennek keretében 32,9 százalékos részesedés mintegy 39,6 forinton, míg a többi opción keresztül, 48 forinton cserélne gazdát. Mindeközben a részvények 65 forint körüli áron forognak a börzén, azaz a sajáttőkének valamivel több, mint háromszorosán.

Gloster Infokommunikációs Nyrt.
A Gloster egy információs és kommunikációs technológiai, úgynevezett ICT (Information and Communication Technology) cég, amelyik B2B értékesítés keretében mind a három szegmensben nyújt megoldásokat a cégek számára. IT eszközöket, kommunikációs eszközöket és szoftvereket is értékesít partnereinek, de ezekre építve IT, hálózati, intelligens épülethez kötődő és kibervédelmi szolgáltatásokat is nyújt a megrendelőinek. Legújabb akvizíciójával pedig már felhő alapú szolgáltatásokat is nyújt. A gyors növekedés érdekében a társaság 2019 óta felvásárlások útján terjeszkedik, éppen a finanszírozási szerkezet megerősítése érdekében döntött a társaság 2020-ban a tőzsdei tőkeemelés mellett. A cég az elkövetkező években további akvizíciókat tervez az értéklánc növelése céljából, ezzel is elmozdulva a nagyobb hozzáadott értékű szolgáltatások felé. A társaság pénzügyi helyzete kedvező, ugyanis a május elején bejelentett akvizícióval együtt összesen 2-3 milliárd forintot költene főként felhő, alkalmazás fejlesztés és outsourcing területén működő cégek felvásárlására. A menedzsment – alkalmazkodva az iparági tendenciákhoz – a hardver oldal felől egyre inkább a nagyobb növekedést és egyúttal nagyobb hozzáadott értéket képviselő szoftver és IT szolgáltatási oldal felé nyitott, és főként a közeljövő akvizíciói szólhatnak még inkább erről a hangsúly eltolódásról. Míg a hálózati (networking) üzletágban alacsony egyszámjegyű lehet a piacbővülés üteme, addig a felhő üzletág esetében ez akár az évi 20 százalékot is elérheti.

GOPD Nyrt.
A GOPD egy ingatlanfejlesztő vállalat, amely lakóingatlanok építésével, kiadásával és finanszírozásával foglalkozik. A gyorsabb terjeszkedés érdekében több kisebb céget is felvásároltak. Az előző félévben négy céget vettek, főként vagyonkezeléssel és lakóingatlanok építésével foglalkozókat. A vállalat teljesítménye szépen növekszik, az adózott eredmény elérte a 465 millió forintot, míg tavaly ez csak 115 millió forint volt. A vállalat saját tőke arányos megtérülése 4 százalék körüli, piaci kapitalizációja pedig 33 millió forint. Ez viszont nem mérvadó, mivel a részvény teljesen illikvid, hiszen 2019. október 25-én volt benne utoljára kötés.

MEGAKRÁN Nyrt.
Az Xtend piac első kibocsátója a MEGAKRÁN, amelynek részvényeivel 2018 decemberében indult el a kereskedés. A részvény azóta nagy sikernek örvend, hiszen az árfolyam több, mint a duplájára emelkedett. Az 1994-ben alapított vállalat emeléstechnikával foglalkozik, ami egyrészt értékesítést, másrészt a több, mint 200 saját tulajdonban lévő, korszerű emeléstechnikai eszköz bérbeadását jelenti. A cég speciális emeléstechnikai és gépsor telepítési feladatokat, és több, szorosan ehhez a tevékenységekhez köthető kiegészítő szolgáltatást nyújt ügyfelei számára. A vállalat bevételeinek csupán 7 százaléka származik export értékesítéséből, a többi belföldről. A bevétel évről évre szépen növekszik, az idei év első felében közel 30 százalékos bevételnövekedést produkált a cég. A növekedés kitarthat, hiszen az építőipar szárnyal itthon. A társaságnak nem tett jót a pandémia, a növekedés ellenére megkérdőjelezhető pénzügyi teljesítményt mutat, hiszen évek óta veszteséges, utoljára 2019 első felében tudott pozitív nettó eredményt felmutatni.  

OXO Technologies Holding Nyrt.
A BÉT Xtend piacának legújabb tagja, részvényeivel 2021. szeptember 9-én indult meg a kereskedés az 1,25 milliárd forint értékű tőkeemelést követően. Az OXO csoport 2014 óta tevékenykedik technológiai befektetőként. A társaság jelenleg 12 technológiai befektetést fog össze, legfőképpen a nemzetközi piacra fókuszálva, az adatelemzések és egyéb adatalapú szolgáltatások, a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság, a vállalati megoldások és a felhő alapú szolgáltatások, valamint a pénzügyi szolgáltatások és az elektronikus kereskedelem területén. A társaság négy befektetést már sikeresen lezárt. A befektetési tevékenység alapvetően három elkülöníthető fázisban valósul meg. Korai fázisú befektetések esetén 30-60 millió forint; növekedési fázisú befektetések esetén 150-1000 millió forint között, míg érett fázisú befektetés vagy kivásárlás esetén 1-3 milliárd forint körüli összeget fektethetnek be.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Kép: www.bet.hu
https://www.bet.hu/site/Magyar/tartalmak/Kibocsatok/kozepvallalati-szolgaltatasok/xtend/Elonyok-a-BET-Xtend-piacon
https://oxoholdings.eu/
https://cyberg.net/hu/
https://dmker.hu/
https://gloster.hu/
http://gopd.hu/
https://www.megakran.hu/

 

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben