Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megemeltük a Richter célárát

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. szeptember 22.   10:27

Erste kommentár Ma megjelent elemzésünkben a korábbi 9.805 forintról 9.930 forintra emeltük a Richter részvényeire vonatkozó 12 hónapos célárfolyamunkat. Ez az időfaktornak és a kissé megemelt...

Erste kommentár

Ma megjelent elemzésünkben a korábbi 9.805 forintról 9.930 forintra emeltük a Richter részvényeire vonatkozó 12 hónapos célárfolyamunkat. Ez az időfaktornak és a kissé megemelt eredményvárakozásnak köszönhető. Az ajánlás továbbra is felhalmozás. Az első féléves eredmények tükrében megemeltük az idei és jövő évi eredményvárakozásunkat is. A korábbi 103 milliárd forint helyett most már 106,4 milliárd forintos nettó profitot prognosztizálunk idénre, míg jövőre a korábbi 104,8 milliárddal szemben 109,6 milliárdot. E mögött a legjelentősebb hatás a költségkontrol.


Közben az Evergrande történet is folytatódik, legalábbis olyan értelemben, hogy a jüanban denominált kötvények után elvileg fizet kamatot a cég, de kérdéses a holnap esedékes dollárkötvények utáni kamatfizetés. S ezzel még nincs vége a történetnek, hiszen a jövő héten 45 millió, októberben pedig összesen 167 millió dollárnyi kamatfizetési kötelezettsége áll fenn a cégnek. Sokan azt gondolják, hogy szükség esetén a kínai állam közbe fog avatkozni. Mindenesetre a kínai jegybank extra likviditást nyújt a bankrendszernek a feszültségek elkerülése érdekében. Most bruttó 18,6 milliárd dollárt rakott a rendszerbe reverse repo keretében.


A DAX ma is a pozitív tartományban nyitott, de már sokkal kisebb az elmozdulás, mint a tegnapi napon volt. A BUX is a pozitív tartományban kezdte a mai kereskedést.

A Képviselőház elfogadta a hitelplafon felfüggesztését

Nem hozott érdemi fordulatot a tegnapi kereskedés, ami nem meglepő, hiszen sem a kínai ingatlanpiac, sem pedig az amerikai hitelplafon kérdésében nem érkezett olyan érdemi fordulat, ami tartós javulást tudna eredményezni a befektetői hangulatban.


A Képviselőház a vártnak megfelelően demokrata többséggel, 220:211 arányban egy csomagban fogadta el a költségvetés meghosszabbítását, a sürgősségi segélyeket, és nem utolsó sorban a hitelplafon több mint egy éves felfüggesztését. Az indítvány így most a Szenátus elé kerül, ahol a fő kérdés az, hogy a republikánusok a nemmel szavazáson túl a „filibuster” eljárás alkalmazásával meggátolják-e a tervezet elfogadását.


A mai nap fő eseménye a Federal Reserve ülésének eredménye lesz, ahol a jegybankárok legfrissebb kamatpálya előrejelzésüket is közzéteszik. Júniusban a 18 jegybankárból 7-en már 2022-re is kamatemeléssel számoltak. Az augusztusi rendkívül gyenge foglalkoztatási jelentés fényében a Fed várhatóan a novemberi ülésig várni fog a részletes ütemterv bejelentésével, hiszen ahogy láttuk, Powell eddig sem sietett a lazítás csökkentésével.


Az amerikai sportfogadási szolgáltató, a Draftkings 20 milliárd dollár értékű készpénz- és részvény ajánlatot tett az Entain globális szerencsejáték cég felvásárlására. A lépés gyors terjeszkedést biztosítana a DraftKings számára a nemzetközi szerencsejáték-piacokon, mivel az Entain 27 országban van jelen. A hírre a Draftkings több, mint 7%-ot esett, míg az Entain 18%-os emelkedéssel zárta a napot.


Az amerikai tőzsdefelügyelet elnöke, Gary Gensler szerint a kriptodevizák körüli csinnadratta nem tarthat sokáig. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb a befektetők védelme, és a kriptodevizák szabályozása. Az elnök szerint nincs arra lehetőség, hogy akár öt- hatezer kriptodeviza létezzen, és pont ezért kellene szabályozni ezen eszközöket. Gensler korábban a Massachusetts Institute of Technology-n a kriptodevizákról tanított, ami sokakban reményt keltett, hogy majd a kripto-rajongók mellé áll, ám ez nem így lett.

Hatalmas lehetőségek az ázsiai élelmiszer szektorban

Ázsiában kicsit pozitívabb a hangulat. A Shanghai Composite index 0,3%-kal emelkedik, viszont a hongkongi tőzsde ma ünnep miatt zárva tart. Japánban a Nikkei 225 0,5%-kal csökken.


Egy jelentés szerint az élelmiszerre költött kiadások 2030-ig megduplázódhatnak Ázsiában, ami hatalmas lehetőséget jelenthet a befektetőknek, hogy egészséges élelmiszereket, illetve egészségesebb táplálkozási lehetőségeket mutassanak be az ázsiai piacokon. Az elemzés szerint 2030-ra a régióban az élelmiszer kiadás 8000 milliárd dollárra emelkedhet a 2019-ben mért 4000 milliárdos szintről. Ez azt is jelenti, hogy a régió válhat a világ legnagyobb élelmiszer piacává. A változást a fogyasztói szokások az egészséges életmód irányába való eltolódása, illetve a rohamosan növekedő populáció okozhatja. Ázsiában 2030-ra 4,5 milliárd főre nőhet a lakosság szám, ami a világ középosztályának a 65%-át teszi majd ki. A jelentés arról is beszámol, hogy ez 2030-ig 1550 milliárd dolláros befektetési lehetőséget jelent a teljes értékláncban.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Jelentős növekedés a Glosternél

Tegnap piaczárást követően tette közzé első féléves jelentését a Gloster. A társaság dinamikus növekedésről számolt be, amit az organikus növekedésen túl a Kingsol Zrt. akvizíciója is támogatott.


Az árbevétel 60,7%-kal 1,76 milliárd forintra emelkedett az előző évben látott 1,09 milliárdról. Az EBITDA ennél is nagyobb mértékben, 154%-kal 154 millió forintra bővült. Az EBITDA marzs 8,8%-ra javult a tavaly első félévi 5,6%-ról. Ebben jelentős szerepe volt, hogy az árbevételi szerkezeten belül főként a nagyobb hozzáadott értéket képviselő szolgáltatások felé terelődött el a hangsúly. Szintén ezt támasztja alá, hogy az egyszeri értékesítési bevételek aránya 36%-ra esett a tavalyi 60%-ról, ezzel párhuzamosan teret nyert a megújuló, visszatérő árbevétel aránya. A korrigált adózott eredmény 28 millió forintos értékkel nyereségbe fordult.


Jelentősen, csaknem ötszörösére bővült a nyitott rendelésállomány, a tavalyi első félév végi 120 millió forintról 594 millió forintra emelkedett. Ez azokat a már megkötött szerződéseket tartalmazza, melyek a menedzsment várakozása szerint biztosan teljesülnek, így bevétellé konvertálódnak az év végéig.


A jelentős növekedést felmutató első féléves eredményt követően a menedzsment ugyan határozottan pozitív az év második felét illetően, de a globális chiphiány miatti bizonytalan helyzetre tekintettel a 2021. április 7-én közzétett eredményvárakozásait változatlanul hagyja. Közepes Covid hatással számolva 3-4,5 milliárd forint közöti árbevételt és 460-530 millió közötti EBITDA eredményt várnak. Az IT cégeknél jelentős szezonalitás figyelhető meg, jellemzően az év vége a legerősebb. Az első féléves jelentés tükrében a menedzsment egész éves várakozását reálisnak és teljesíthetőnek tartjuk.


Nem mellesleg a mai naptól már a felaprózott, 10 forint névértékű részvényekkel zajlik a kereskedés, amitől a likviditás növekedése várható.


Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben