Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Infláció

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. szeptember 14.   09:40

Erste kommentár Ma a világ az amerikai inflációs adatra veti figyelő szemeit. Enyhe, 0,1 százalékpontos csökkenést várnak az igencsak magas szinten levő, júniusi 5,4 százalékos fogyasztói és 4,3...

Erste kommentár

Ma a világ az amerikai inflációs adatra veti figyelő szemeit. Enyhe, 0,1 százalékpontos csökkenést várnak az igencsak magas szinten levő, júniusi 5,4 százalékos fogyasztói és 4,3 százalékos maginflációs adatok után. Ha az értékek a várakozásknál magasabban alakulnak, az előrébb hozhatja a mennyiségi lazítás visszavételének megkezdését, egy szignifikánsan alacsonyabb adat pedig kitolhatja azt. A döntést a jövő heti Fed üléstől várja a piac.


Itthon az MNB és az ÁKK „összehangolt akciót” hajtott végre, legalábbis ami a forint piacát illeti. Az MNB törölte a tegnapi forint likviditást nyújtó swap tendert, holnap pedig két hetes euró likvidiást biztosító EUR-HUF swap tendert tart. Ezzel próbálja csökkenteni az anomáliát, amit mostanában láthatunk a swap piacon. Ez átmenetileg pozitívan hatott a forint árfolyamára, na meg az is, hogy az ÁKK 1,8 milliárd euróról 4,5 milliárd euróra növelte az idei devizakötvény kibocsátási tervét. Mindennek ellenére a hírek után a forint újra gyengülni kezdett. A negyed év vége általában nem kedvez a forint árfolyamnak.


A DAX enyhe emelkedéssel kezdte a napot, de a rövid technikai indikátorok nem túl biztatók a mai nap tekintetében. A BUX a negatív tartományban kezdett, de a rövid indikátorok alapján nemsokára befejeződet az enyhe csökkenés, oldalazás.

A demokraták nyilvánosságra hozták adóemelési tervük első változatát

A nap első felében ismét a pesszimista hangulat dominálta az amerikai részvénypiacokat, a kereskedés végéhez közeledve azonban sikerült fordulni. Az S&P 500 Index 0,2%-os pluszban zárta a kereskedést.


A Képviselőház adóreformért felelős „Ways and Means” tanácsa nyilvánosságra hozta a hétvégén kiszivárgott adóemelési tervének részleteit. A tanácsban részt vevő demokraták nagyságrendileg ezer-ezer milliárddal emelnék a vállalatok és a gazdagok jövedelmét terhelő adókat, illetve további 700 milliárd dollárra számítanak a gyógyszerárak újratárgyalásának eredményeképpen. A demokraták reményei szerint Biden családtámogatási csomagja magasabb gazdasági növekedéshez vezetne, ami további 600 milliárd dollárral növelné az adóbevételeket a következő 10 év során. Összességében több mint 3.300 milliárd dollárral növekedne az szövetségi kormány bevétele a következő 10 év során a tervezet szerint, ami nagyságrendileg fedezné a 3.500 milliárdos költségvetési csomag kiadásait. Az adóreformról a tanácstagok ezen a héten terveznek szavazni, a következő hónapok során azonban még számos módosítás várható, míg elkészül a végleges csomag. Joe Manchin, Nyugat-Virginia demokrata szenátora számtalanszor hangoztatta, hogy maximum 1.500 milliárd dolláros költségvetési és adóemelési csomagot hajlandó támogatni.


Az amerikai Intuit 12 milliárd dollárért megveszi a Mailchimp email marketinges vállalatot. A Mailchimp-nek jelenleg havi 2,4 millió aktív felhasználója van, ebből 800.000 fizetett felhasználó. Tavaly az éves bevétele 800 millió dollár körül volt, ami éves bázison 20%-os emelkedést jelent. A felvásárlást készpénzzel, illetve 4,5-5 milliárd dollár körüli hitelből fogja fedezni az Intuit.


Az uránbányászati cégek részvényei nagyot emelkedtek hétfőn, miután a Reddig Wallstreetbets kereskedői új vizekre eveztek és az ilyesfajta cégeket célozták meg. Sydney-ben jegyzett uránbányászok, a Peninsula Energy, az Energy Resources of Australia és a Bannerman Energy részvényei mind több, mint 25%-kal zártak magasabban. Az Egyesült Királyságban jegyzett bányászati cég, az Aura Energy több mint 35%-ot ugrott, a londoni tőzsdén jegyzett Yellow Cake pedig 13%-ot emelkedett. Nem csak az uránbányász cégek árfolyama emelkedett, de maga a nyersanyag ára is. Az urán határidős árfolyama közel 40%-ot emelkedett New York-ban, elérve a 42,4 dolláros szintet, ami hét éve nem látott csúcsot jelent.


Ma teszik közzé az augusztusi inflációs adatokat az USA-ban.

Az Evergrande sztori folytatódik

Az ázsiai piacok ismét vegyesen teljesítenek. Japánban a Nikkei 225 0,6%-ot emelkedik, viszont a kínai indexek ismét esnek. A Shanghai Composite 0,6%-os, a Hang Seng pedig 0,3%-os mínuszban van.


Az Evergrande sztori tovább folytatódik, miután a cég piaci kapitalizációjának 80%-át elvesztette idén. A vállalat bejelentette, hogy az ingatlan értékesítésből származó bevétele nagymértékben fog esni szeptemberben, ami további romlást jelent a készpénz helyzetében. A cég ismét megerősítette, hogy nem biztos, hogy tudja fedezni majd az adósságait, amit már két hete is közölt. A vállalat megpróbálta eladni néhány eszközét, de nem járt sikerrel. A vállalat a világ legjobban eladósodott ingatlanfejlesztő cége, és ezért a hitelminősítő intézetek tavaly óta többször is leminősítették. Az árfolyam 10%-os mínuszban van.

Határidős piacok

Néhány pontos elmozdulást mutatnak ma reggel a határidős indexek.

OTP: Meghosszabbították a törlesztési moratóriumot

A pletyka valósággá vált, egyetlen különbséggel. A törlesztési moratórium jelenlegi formájában október végéig meghosszabbodik. Ebben az időszakban a jogosult adósok dokumentációt nyújthatnak a bankoknak, hogy részt vehessenek a moratórium következő szakaszában, ami 2022 június végéig tart. A jogosult adósok a következők: (i) a nyugdíjasok; (ii) azok, akik legalább egy gyermeket nevelnek; (iii) a közfoglalkoztatottak; (iv) azok, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelme, és (v) azok a vállalatok, amelyek árbevétele legalább 25%-kal csökkent. A moratórium végleges formája majdnem megegyezik a korábban elmondottakkal, ezért nem várunk hatást.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben