Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megrázták a fát

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. augusztus 19.   10:03

Erste kommentár Mindig csodálkozunk azon, hogy a triviális, tudott dolgokon milyen mértékben tudnak manapság meglepődni a piacok, a befektetők. A korábbi nyilatkozatokból lehetett tudni, hogy a Fed arra készül, hogy az ősz folyamán...

Erste kommentár

Mindig csodálkozunk azon, hogy a triviális, tudott dolgokon milyen mértékben tudnak manapság meglepődni a piacok, a befektetők. A korábbi nyilatkozatokból lehetett tudni, hogy a Fed arra készül, hogy az ősz folyamán nagy valószínűséggel megkezdődik a mennyiségi lazítás kivezetése, s erről akár már szeptemberben döntés születhet. Ennek ellenére a piac nagyon meglepődött azon, hogy a legutóbbi Fed ülés jegyzőkönyve szerint a döntéshozók már elég komolyan vitatkoztak arról, hogy az ősz folyamán mikor és milyen módon történjen meg a kötvényvásárlási program kivezetése (jelzálog és állampapír).


A helyzet pedig az, hogy az idei év a rekordok éve. Az S&P500 idén már 78-szor döntött rekordot, amire még soha nem volt példa. Utoljára 1995-ben láthattunk hasonlót, amikor 77 új csúcs nap volt az index életében. Ráadásul 1950 óta öt olyan év volt, hogy augusztus 16-ig az index több mint negyvenszer ment új csúcsra: 1964, 1987, 1995, 1997 és 1998. Ráadásul pár egyéb tényező is azt mutatja egyesek szerint, hogy a szituáció a számok nyelvén hasonlít 1987-hez, amikor a fekete hétfő bekövetkezett. Mi olyan hasonlóságot vélünk felfedezni, ami a kisbefektetőkhöz köthető. Akkor az új csoda a kisbefektetők által kiírt opcióknak (ingyen pénznek) volt köszönhető, ami addig jól működött, amíg emelkedett a piac. Most is a kisbefektetőket látjuk a háttérben, kitömve a zsebük állami pénzekkel, és pénzt keresve opciók vételével. Tehát a képlet bizonyos értelmében hasonló. Annyi a különbség, hogy most csak egy limitált kockázat van a kisbefektetőknél (az opció ára), míg a kockázat a befektetési házaknál van, amit delta hedge-eléssel elvileg jól kezelnek. Legalábbis az eddigi nagyobb esésekben voltak ugyan veszteségek, de azok nem bizonyultak végzetesnek a befektetési bankok számára. Vagyis ilyen értelemben nem hasonlít a helyzet 1987-re, amikor az árfolyamok esése likvidációs lavinát indított el a piacon.


Mindenesetre a hangulat negatív. Magasak az árak, és egyre több a kockázati elem. Ehhez képest a tegnapi csökkenés nem is tekinthető jelentősnek. Egy százalékos csökkenés a normális korrekció része. Ugyanakkor az amerikai indexek igencsak korrigálhatnak. A DAX pedig nem állt rosszul a technikai kép és a fundamentális kilátások alapján, ennek ellenére mégis nagyot esik a ma délelőtti órákban. Minket az elmúlt napokban megtaláltak a külföldi befektetők (már nem volt mit venni a piacon), de mára nyilván ők is elpárologtak, és a profitrealizálóké lett a terep a háromnapos hétvége előtt.

Nem hozott meglepetést a Fed jegyzőkönyve

Negatív hangulatban ért véget a szerdai kereskedés. A Dow Jones 1,1%-ot, az S&P 500 1%-ot, a Nasdaq Composite pedig 0,9%-ot esett.


A Federal Reserve tegnap közzétett jegyzőkönyve nem szolgált új információval az amerikai jegybank monetáris politikáját illetően. Ahogy az interjúkból már eddig is tudni lehetett, a legtöbb résztvevő idén szeretné elkezdeni az eszközvásárlási program csökkentését, abban azonba továbbra sincs egyetértés, hogy szeptemberben vagy novemberben jelentsék-e be a változást. Sőt mi több, az eszközvásárlások kivezetésének futamideje is kérdéses, ahogy az is, hogy a jelzáloghitel vásárlásokat előbb, vagy az állampapír vásárlásokkal egy időben fejezzék-e be. A jegybank szeretné elkerülni azt, hogy a piaci szereplők összekössék az eszközvásárlási programok lecsengését a kamatemelések közeledtével, ugyanakkor számos jegybankár pont azért szeretné mihamarabb befejezni az eszközvásárlási programokat, hogy már a jövő évben lehessen kamatot emelni, amennyiben szükség lesz rá.


Tegnap piaczárást követően jelentett az Nvidia. A vállalat sikeresen feülteljesítette az elemzői várakozásokat a második negyedévben generált 6,51 milliárd dolláros bevételével, hiszen az elemzők 6,33 milliárd dollárral számoltak. A bevétel éves bázison 68%-kal emelkedett. A cég részvényenkénti teljesítménye szintén felülmúlta a várakozásokat. Az EPS 1,04 dollár lett, míg az elemzők 1,01 dollárra számítottak. Az ARM Limited 40 milliárd dolláros felvásárlása tovább tarthat a vártnál, hiszen a versenytársak tiltakoznak a felvásárlás ellen, és a szabályozókkal is tart még az egyezkedés. A harmadik negyedéves előrejelzések is növekedést mutatnak. A cég 6,8 milliárd dolláros bevételre számít a harmadik negyedévben, míg az elemzők 6,53 milliárd dollárt várnak. A vállalat adatközpont és gaming szegmensei továbbra is felülteljesítik a Wall Street várakozásait.  Az árfolyam 2% körüli emelkedést mutatott piaczárást követően.


Szintén tegnap piaczárás után tette közzé eredményét a Cisco Systems, ami már nem volt olyan kiemelkedő. A vállalat a negyedik negyedéves teljesítményét jelentette, hiszen eltolt pénzügyi évvel dolgozik. A bevétel 8%-kal, 13,1 milliárd dollárra emelkedett év/év alapon a negyedév során, a teljes évben pedig 49,8 milliárd dollárt sikerült generálni. Az elemzők 13,04 milliárd dolláros bevételre számítottak a negyedévben és 0,83 dolláros EPS-re, amit a vállalat szintén felülmúlt a 0,84 dolláros eredményével. Viszont piaczárást követően az árfolyam 1,5%-ot esett, hiszen a vállalat rosszabb várakozásokat fogalmazott meg, mint amit az elemzők vártak. A nettó eredmény a magasabb alapanyag költségek és az ellátólánc-beli problémák miatt csökkenhet a következő üzleti évben.

Tovább esnek az ázsiai piacok

Tovább folytatódik a korrekció Ázsiában, miután az Alibaba részvénye rég nem látott szintekre esett vissza. Japánban a Nikkei 225 0,7%-ot esik, míg Kínában a Shanghai Composite 0,3%-kal, a Hang Seng pedig 1,4%-kal értékelődött le.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Az S&P megerősítette az OTP hitelbesorolását

A S&P Global Ratings stabil kilátások mellett megerősítette az OTP Bank hosszú- és rövid lejáratú adós besorolását (BBB illetve A-2).

Közgyűlést tart a Gloster

Rendkívüli közgyűlést tart ma a Gloster Infokommunikációs Nyrt. A napirendi pontok közül a legjelentősebb a részvények tizedelése (split). A közgyűlési javaslat alapján az átalakítás után 1 darab 100 forint névértékű törzsrészvény helyébe 10 darab, egyenként 10 forint névértékű törzsrészvény lép. A részvények felaprózása pozitívan hathat a részvény likviditására.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben