Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csúcsok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. augusztus 12.   10:44

Erste kommentár Nem csak az amerikai piacok (Dow, S&P500), de a BUX is új csúcsra emelkedett tegnap a jó vállalati eredmények és a pozitív befektetői hangulat hatására. Sőt, az OTP is hozta a kötelezőt, na meg a...

Erste kommentár

Nem csak az amerikai piacok (Dow, S&P500), de a BUX is új csúcsra emelkedett tegnap a jó vállalati eredmények és a pozitív befektetői hangulat hatására. Sőt, az OTP is hozta a kötelezőt, na meg a – tőle tán már megszokottá váló – többletet is. A tisztított eredmény 129 milliárd forint lett, míg az egyszeri tételekkel módosított eredmény 121,8 milliárd forintra rúgott. A cég továbbra is erős, 10 százalékot meghaladó állománybővülést vár az év egészének tekintetében, s ha az év első felében megtapasztalt kockázati trendek folytatódnak, akkor a korrigált ROE 18-20 százalék között lehet. Ez teljesen reális elképzelésnek tűnik, hiszen a második negyedévben 19,5 százalékra rúgott. A folyamatok és a cég véleménye is azt tükrözi, hogy a második félév is hasonlóan erős lehet, mint az első félév (246 milliárd forint tisztított és 215 milliárd forint számviteli eredmény) volt. Ez pedig 400 milliárd forint fölötti éves eredményt sugall, ami 1 600 forint fölötti és 1 800 forintot meghaladó tisztított egy részvényre jutó eredményt jelentene, miközben békeidőben historikusan 10 körüli előremutató PE rátán szokott forogni a részvény. Ráadásul a kilátások hosszabb távon is jók, hiszen a moratóriumi hitelállomány folyamatosan csökken (28,7 százalék az OTP core-nál a második negyedévben) miközben a hitelállomány dinamikusan növekszik, s a nettó kamatmarzs is stabilizálódni látszik az elmúlt három negyedév adatai alapján. Sőt a megindult, meginduló kamatemelésekkel talán még emelkedhet is a nem túl távoli jövőben. Ugyanakkor a cég megfelelő céltartalék állománnyal rendelkezik a moratóriumi esetleges hitelproblémák kezelésére (5,6 milliárd forint további tartalékképzés). Továbbra is elkülöníti a 119 milliárd forint osztalékot, amit a 2019-es és a 2020-as év után szeretne kifizetni az ősz folyamán, de az MNB épp ma hosszabbította meg az osztalékfizetési moratóriumot az év végéig. Ugyanakkor a bank vezérigazgató-helyettese, Bencsik László szerint azért valamiféle előleg fizetésre sor kerülhet. Az ezzel kapcsolatos tárgyalásokon jó eséllyel indul a felügyeltnél a bank, hiszen a tőkemegfelelése az osztalékra szánt pénz nélkül is erős, a CET1 ráta 15,9 százalékon áll. Sőt még további akvizíciókban is gondolkodik a bank (pl. Üzbegisztánban), de ha nem sikerül komolyabb bankot vennie, akkor saját részvényeket fog vásárolni. Vagyis az egy részvényre jutó eredmény várhatóan dinamikusan fog bővülni az elkövetkező időszakban is.



A DAX a tegnapi rekord után enyhén, oldalazva emelkedik, míg a BUX az erős OTP jelentés és az enyhe részvényárfolyam emelkedés ellenére is kis mínuszban tartózkodik a délelőtti órákban.

McConnell gratulált Biden-nek

A szerdai napon tovább folytatódott az elmúlt napok rotációja az USA-ban, ahol a ciklikus papírok ismét felülteljesítik a növekedési részvényeket. Az S&P 500 index 0,3%-os pluszban zárta a kereskedést, míg a Dow Jones 0,6%-ot, a Nasdaq Composite pedig 0,2%-ot esett. Tegnap a biotechnológiai részvények is igen nagyot estek, beleértve a vakcinagyártó vállalatokat is. A Moderna 15%-ot, a BioNTech 14%-ot esett.


Mitch McConnell dicsérően beszélt korábbi szenátusi kollégája, Joe Biden munkásságáról, aki nélkül a republikánus politikus szerint nem jöhetett volna létre az infrastruktúra csomag. McConnell ugyanakkor hozzátette, hogy a jövőben nem sok lehetőséget lát demokrata és republikánus együttműködésre. Tegnap 46 republikánus szenátor is aláírta azt a levelet, ami arra szólítja fel a demokratákat, hogy republikánus támogatás nélkül emeljék meg az állam hitelkeretét.


Az eBay piaczárást követően tette közzé második negyedéves eredményét, ami jobb lett az elemzői várakozásoknál. A vállalat 99 centes EPS-t ért el, felülmúlva az 94 centes várakozást. A bevétel elérte a 2,67 milliárd dolláros szintet, míg az elemzők 2,63 milliárd dolláros teljesítménnyel számoltak. Az egyetlen terület, ahol a vállalatnak nem sikerült felülmúlnia a várakozásokat, az az aktív vásárlók száma, ami 159 millió volt a második negyedévben, míg az elemzők 171,5 millió fővel számoltak. Az eBay 18 centre emelte az osztalékot, és 3 milliárd dollárral megemelte a részvényvisszavásárlási programját. A harmadik negyedévre a kilátások rosszabbak, mint azt az elemzők várták. Az árfolyam 2%-ot emelkedett piaczárást követően.


Ma piaczárást követően jelent a Disney, és munkanélküliségi adatokat is közzétesznek.

Gazdaság szabályozási tervet készített Kína

Az ázsiai piacok esnek ma. Japánban a Nikkei 225 index 0,1%-ot, míg Kínában a Shanghai Composite 0,2%-ot, a Hang Seng pedig 0,5%-ot csökkent.


Kína kiadott egy ötéves gazdaság szabályozási tervet, ami a kulcsfontosságú iparágak szélesebb körű szabályozásának átfogó kereteként fog szolgálni. A dokumentumot szerda este adta ki az Állami Tanács és a Kommunista Párt Központi Bizottsága. Azt is bejelentették, hogy a hatóságok "aktívan" dolgoznak a jogalkotáson pl. a nemzetbiztonság, a technológia és a monopólium kérdésében. A szabályozás az élelmiszeripartól kezdve a mesterséges intelligencián át a big data-ig számos területen jelent majd szigorítást.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek mínuszban, míg az európaiak pluszban voltak ma reggel.

A Richternél is lezárult az állami tulajdonrész alapítványokba szervezése

2021. augusztus 9-én befejeződött az a részvénytranszfer, amivel a Magyar Állam által birtokolt 9.777.658 darab Richter törzsrészvény átkerült a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány tulajdonába. A tranzakció eredményeként az állam befolyása (szavazati joga, ill. tulajdoni hányada) 5,25%-ról 0%-ra csökkent, míg az alapítványé 5,25%-ra növekedett a Richterben.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben