Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újabb európai gyorsjelentések érkeztek

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. augusztus 3.   10:56

Enyhébb karantén szabályok segíthetnek a brit munkaerőhiányon A DAX 0,2%-ot, a FTSE100 0,7%-ot, a CAC40 1,0%-ot emelkedett a tegnapi kereskedésben. A brit hatóságok frissítették a Covid 19 applikációt, ami lényegében...

Enyhébb karantén szabályok segíthetnek a brit munkaerőhiányon

A DAX 0,2%-ot, a FTSE100 0,7%-ot, a CAC40 1,0%-ot emelkedett a tegnapi kereskedésben.


A brit hatóságok frissítették a Covid 19 applikációt, ami lényegében meghatározza, hogy kik minősülnek közeli kontakt személynek, így kiknek szükséges karanténba vonulniuk. Már csak a pozitív tesztet megelőző két nap találkozásait fogja figyelembe venni az alkalmazás a korábbi öt nap helyett, így jóval kevesebb embernek kell majd karanténba vonulnia, ami csökkentheti a munkaerőhiányt is.


A várakozások szerint 18,6%-ra gyorsulhatott júliusban a török infláció. Az emelkedésben az olajár emelkedése, az adóemelés és a gyenge deviza miatti importált infláció is szerepet játszik.

Erős marzsok a BMW-nél

A BMW 28,58 milliárd eurós árbevételt ért el a második negyedévben. Ez 43%-os növekedés és jelentősen felülmúlja a 26,78 milliárd eurós piaci konszenzust. Az 5,01 milliárdos EBIT eredmény még a legoptimistább, 4,29 milliárd eurós piaci várakozást is felülmúlta. A jó eredményt a magas értékesítési számokon túl a kedvező árazás is támogatta. A kedvező negyedéves eredményen túl a BMW csoport megemelte az autógyártó szegmensre vonatkozó marzs előrejelzését is. Eddig a 6-8%-os EBIT marzs sáv felső felére számítottak, most viszont már a 7-9%-os sáv felső élét célozzák. A szektortársak esetében is hasonló képet láthattunk, a kedvező árazási környezetben nőtt az elérhető üzemi marzs nagysága. Szintén az iparági tendenciába illik, hogy a BMW figyelmeztetett, hogy a második félévben a chiphiány gyártási nehézségeket okozhat majd.

Gyártási nehézségek korlátozzák az Infineont

A várt 2,78 milliárd eurótól elmaradó, 2,72 milliárd eurós árbevételt ért el a harmadik pénzügyi negyedévben az Infineon. Bár a 18,2%-os marzs némileg magasabb volt, mint a 18,0%-os várakozás. de a 496 millió eurós üzemi eredmény még így is elmaradt az 503,3 milliós konszenzustól. A most futó negyedévre 2,9 milliárd eurós árbevételt várnak, ami szintén elmarad a piac által várt 2,94 milliárd eurótól, viszont az üzemi marzs 19%-ra javulhat. Az árbevételt a malajziai és a texasi gyártási nehézségek korlátozzák. Texasban még mindig nem heverték ki a téli vihar okozta károkat, míg Malajziában a járványügyi korlátozások nehezítik a termelést. A társaság erős keresletet érzékel a félvezetők iránt, a készletek történelmi mélyponton vannak, így bármilyen korlátozás komoly hatással járhat és törékennyé teheti a piaci helyzetet.

A magasabb árak tükröződnek a Stellantis eredményében

A Stellantis növelte az idei évre vonatkozó marzs előrejelzését. A korrigált működési eredmény marzs az új becslések szerint körülbelül 10% lesz, míg korábban csak 5,5%-7,5% között várták. A jelentősen megemelt előrejelzés fő oka az első félévben tapasztalt erős kereslet és a kedvező árazás, ami a vártnál sokkal jobb eredményeket hozott az autógyártónak. A nettó árbevétel 42%-kal 32,4 milliárd euróra ugrott, a vállalat kiugró, 16,1%-os nettó árrést ért el. A növekedés annak is betudható, hogy a Stellantis és a legnagyobb szektortársak is megemelték az árakat, és jóval többet adtak el a felső kategóriás járművekből a félvezetőhiány okozta termelési korlátok miatt. A Stellantis az amerikai piacra vonatkozó értékesítési kilátásait a korábbi 8%-ról 10%-os növekedésre emelte, és megismételte, hogy 10%-os bővülésre számít Európában is. A 2021-es pénzügyi évre vonatkozó útmutató azonban feltételezi, hogy sem a félvezető-kínálat nem fog további romlást produkálni, és nem lesznek már jelentős leállások a járvány miatt Európában és az Egyesült Államokban sem.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben