Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nagy bizonytalanságot okoz a hitelkeret jövője

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. augusztus 3.   10:10

Erste kommentár Július 31-én lejárt az amerikai állam hitelkeretének felfüggesztése, így a Pénzügyminisztérium a hitelkeret megnöveléséig vagy ismételt felfüggesztéséig nem...

Erste kommentár

Július 31-én lejárt az amerikai állam hitelkeretének felfüggesztése, így a Pénzügyminisztérium a hitelkeret megnöveléséig vagy ismételt felfüggesztéséig nem bocsáthat ki új állampapírokat. A Pénzügyminisztérium jelenleg több mint 530 milliárd dolláros készpénz állománnyal rendelkezik, nagy kérdés azonban, hogy meddig fognak kitartani a tartalékok. Ahhoz, hogy a Pénzügyminisztérium újra kötvényekkel finanszírozhassa működését, kongresszusi felhatalmazásra van szükség, a republikánusok azonban hallani sem akarnak a hitelkeret megnöveléséről. A demokraták a 3.500 milliárd dolláros családtámogatási csomag részeként a hitelkeret növeléséről is dönthetnek, a csomag elfogadása azonban hetekbe, vagy akár hónapokba is telhet. Jelenleg nem látszik, hogy miként lehetne gyorsan visszaállítani a Pénzügyminisztérium kötvényfinanszírozási képességét, ami emelkedett volatilitáshoz vezethet a pénzügyi piacoknál.

Enyhén gyorsult az oltás Amerikában

Nem sikerült emelkedéssel kezdeni a hetet az amerikai indexeknek. Az S&P 500 0,2%-os mínuszban zárta a napot, a Nasdaq Composite pedig kevesebb mint 0,1%-ot emelkedett.


A delta variáns terjedése miatt moderált gyorsulás látszik a beoltottak számában az USA-ban. Az oltási kampánynak köszönhetően a 65 év felettiek 90%-a, a 18 év felettieknek pedig a 70%-a már legalább egyszer be van oltva. A delta terjedésének ellenére a maszkokon kívül egyéb korlátozásokat nem jelentettek be a kormányzók, vélhetően az angliai mintához hasonlóan fog lezajlani a legújabb hullám.

Új mélyponton a 10 éves kínai állampapír hozama

Negatív hangulatban folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 0,5%, a Hang Seng 0,4%, a CSI 300 index pedig 0,1%-os mínuszban kereskedett a nap végéhez közeledve.


A 10 éves kínai állampapír hozama már hetedik hete megállás nélkül csökken, és tegnap újabb 52 hetes mélypontra esett. A piaci szereplők már készpénznek veszik, hogy a romló gazdasági adatok közepette a PBOC ismét csökkenteni fogja a tartalék rátát, a jegybank szombati bejelentése szerint pedig a piaci kamatok is csökkenhetnek a jegybanki reformoknak köszönhetően. Az alapkamat csökkentése egyelőre túlságosan drasztikus lépésnek tűnik, jelen gazdasági kilátások közepette a célzott fiskális és monetáris lazítás is elégségesnek bizonyulhat, amennyiben az oltási kampánnyal sikerül véglegesen megszabadulni a gazdasági korlátozásoktól.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak.

Üzemi szinten a vártnál jobb lett a Richter eredménye

Ma hajnalban tette közzé második negyedéves eredményét a Richter. Az árbevétel 13,6%-kal 155,9 milliárd forintra, az üzemi eredmény pedig 34,3%-kal 36,4 milliárdra nőtt. A nettó eredmény 11,1%-kal 28,0 milliárd forintra esett vissza. Az orosz értékesítés a rubel gyengülése ellenére 13,5%-kal nőtt, amihez hozzájárult az is, hogy a közvetlen értékesítés újra elérte a járvány előtti szintet. A költségek növekedése elmaradt az árbevétel növekedési ütemétől. A pénzügyi soron 6,2 milliárdos mínuszt volt kénytelen elkönyvelni a cég.


MOL osztalékfizetési menetrend

A MOL bejelentette az osztalékfizetés részleteit. Az egy részvényre jutó osztalék 95,02 forint. Az utolsó kereskedési nap osztalékszelvénnyel: 2021. augusztus 9, míg az első kereskedési nap osztalékszelvény nélkül: 2021. augusztus 10. Az az osztalékfizetés kezdőnapja: 2021. augusztus 18.

Vegyesek voltak a MOL júliusi marzsai

A MOL júliusban 4,3 dollár/hordó finomítói és 670 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el. A júniusi marzsok 3,3 dollár/hordó, illetve 808 euró/tonna voltak, míg a második negyedévben 4,4 dollár/hordó, illetve 949 euró/tonna finomítói és petrolkémiai árrést mutatott fel a magyar olajtársaság. Véleményünk: A július gyengébb lett petrolkémiában, mint az előző hónap, ugyanakkor a finomítás javítani tudott. A petrolkémia korábban (április, május) 1000 euró/tonna feletti, rendkívüli marzsokat ért el, a korrekció természetes és várható volt. A mostani árrések még mindig felette vannak a covid előtti, 300-400 euró/tonna szintnek. A finomítói árrés javult, a mostani szint főleg az erős benzin marzsnak tudható be. Mi további javulást várunk ezen a téren, mivel az 5-6 dollár/hordó dízel marzs nagyon alacsony, az év vége felé, ahogy erősödik a kereslet, ezek az árkülönbségek is nőhetnek. A petrolkémiában további gyengülés várható. A második negyedév összességében továbbra is jó kilátásokkal kecsegtet, mivel az olajár magas, a finomítói profitábilitás javul, a petrolkémia pedig továbbra is ontja a pénzt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben