Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kína lépett

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. július 29.   10:29

Erste kommentár Végül a kínai vezetés megijedt a zuhanó árfolyamok láttán, és a piaci szabályozó elmondta a vezető bankároknak, hogy az eddig történt intézkedések nem a piac egészét...

Erste kommentár

Végül a kínai vezetés megijedt a zuhanó árfolyamok láttán, és a piaci szabályozó elmondta a vezető bankároknak, hogy az eddig történt intézkedések nem a piac egészét érintő intézkedés sorozat részei, hanem csak az oktatásügyben akarnak rendet rakni. Ezzel is próbálják hűteni a kedélyeket. Sőt, az állami média is offenzívát indított ez ügyben, ahol a hangsúly szintén az oktatás védelmen volt, van. Azt is sugallták, hogy ha szükséges, akkor az állami alapok beavatkoznak a jelenlegi piaci folyamatokba. Ennek köszönhetően már a tegnapi fordulat után relatíve nagyot emelkedettek mind a shanghai, mind a hongkongi indexek. Az utóbbi esetében volt nagyobb az ugrás, annak köszönhetően, hogy az árfolyamok csökkenése elsősorban ebben az indexben volt jelentős az elmúlt napokban. Ez a fordulat enyhén kedvező a fejlett piacokra nézve is.


A DAX a mai napon a pozitív tartományban nyitott, amit a rövidtávú technikai kép is támogat. A BUX is határozott emelkedést mutat ma reggel.

Nem változtat a Federal Reserve

Vegyes kereskedéssel folytatódott a hét Amerikában. A Dow Jones Industrial Average 0,4%-ot csökkent, a Nasdaq Composite 0,7%-ot emelkedett, az S&P 500 index pedig változatlan értéken zárta a napot.


Sem a Fed kamatdöntő ülésének közleménye, sem pedig Powell sajtótájékoztatója nem szolgált újdonsággal a monetáris politikát illetően. A jegybankárok tovább folytatták az eszközvásárlási programok jövőjének megvitatását, döntés azonban nem született. Annyit már tudni lehet, hogy Powell szerint egyidőben kellene kezdeni az államkötvény és jelzálogpapír vásárlások kivezetését. A közlemény alapján a következő ülések során a jegybankárok folytatni fogják a programok megvitatását, így elképzelhető, hogy még a novemberi ülésig sem lesz érdemi bejelentés.


67:32 arányban megszavazta a Szenátus az infrastruktúra csomag megvitatásának megkezdését, ami arra utal, hogy sikerült kétpárti megállapodásra jutni a csomag tartalmát illetően. A tervezet törvénybe iktatására azonban még várni kell. Nancy Pelosi már hetekkel korábban bejelentette, hogy a Képviselőházban nem fognak szavazni az infrastruktúra csomagról addig, amíg a Szenátus el nem fogadja a 3.500 milliárd dolláros családtámogatási csomagot is.


A hírek szerint Joe Biden ma jelenteni be, hogy a szövetségi kormány alkalmazottainak vagy oltással kell rendelkezniük, vagy rendszeresen teszteltetni kell magukat.


Tegnap piaczárást követően jelentett a Facebook és a Ford. A Facebook második negyedéves eredménye felülmúlta az elemzői várakozásokat, ennek ellenére a vállalat részvényei 3,5%-ot estek zárást követően. A cég részvényenkénti eredménye 3,61 dollár, míg árbevétele 29,1 milliárd dollár lett. Ez felülmúlta az elemzők által várt 3,04 dollárt 27,8 milliárdot. A bevétel 56%-ot emelkedett éves bázison. A cég részvényei viszont estek, mivel a jelentésben azt olvashattuk, hogy az előző negyedévek rekord növekedése után a harmadik és a negyedik negyedévben visszaeshet a vállalat bevételnövekedése. A vállalatnak 1,91 milliárd napi aktív felhasználója volt.


A Ford jelentése szintén felülteljesítette a várakozásokat, hiszen a részvényenkénti eredmény elérte az 5 centet, a bevétel pedig 26,8 milliárd dollárra emelkedett a várt 19,4 milliárd dollár helyett. A cég megemelte teljes éves várakozását, a működési eredmény tekintetében közel 3,5 milliárd dollárral, tehát 9-10 milliárd dollár körül alakulhat az EBIT az év végére. Az amerikai értékesítés 37%-kal, az európai 55%-kal emelkedett, míg a kínai 31%-kal esett.

Ázsia a többnapos korrekciót követően emelkedik

Az ázsiai piacok ma már optimistább hangulatban kereskedtek, hiszen Japánban a Nikkei 225 index 0,7%-kal, Kínában a Shanghai Composite index 0,5%-kal, a Hang Seng index pedig 3%-kal kereskedett magasabban.


Szerda este a kínai értékpapír szabályozó összehívta a legnagyobb befektetési bankok vezetőit, hogy enyhítse a piaci félelmeket a napokban történt piaci eséssel kapcsolatosan. A hívást a bankárok úgy hagyták el, hogy az oktatáspolitika, amit Peking képvisel, célzottan szabályozza a cégeket, és nem arra van kitalálva, hogy más szektorban is ártsanak a cégeknek. Ez egy újabb jel, ami arra utal, hogy a kínai vezetőségnek nem tetszik a napokban történt piaci esés, ami kis híján korrekcióba taszította a kínai indexeket.


Az állami média egy sor cikket tett közzé, amiben arra utalnak, hogy a piaci korrekció véget ért, viszont több elemző is arra spekulál, hogy kormányhoz köthető alapok elkezdtek beavatkozni, hogy emelkedjenek az indexek. A kínai Hszinhua hírügynökség azt nyilatkozta, hogy a legújabb törvények, amik az internetes és az iskola utáni korrepetálással foglalkozó cégeket szabályozzák, arra szolgálnak, hogy megvédjék az adatokat, illetve a szociális jólétet, ahelyett, hogy egyenesen szabályozták volna azokat az iparágakat.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak ma reggel a határidős piacok.

A MOL részvényeket transzferált a MOL Új Európa alapba

A MOL a korábbi ígéreteknek és bejelentésnek megfelelően 2021. július 28-án 42.977.996 darab részvényt transzferált a MOL Új Európa alapba tőkehozzájárulásként. A tranzakciót követően a MOL 20.921.156 darab „A” sorozatú és 578 darab „C” sorozatú saját részvénnyel rendelkezik.


Véleményünk: A piac nagyon megosztott a tranzakcióval kapcsolatban, mivel a befektetők nincsenek arról meggyőződve, hogy a MOL hozzájárulása arányban van azzal a haszonnal, amit ennek az alapnak a megléte biztosít. Úgy véljük, hogy elhárult az akadály a 2020-as osztalék kifizetése előtt: a cég már korábban döntött 75,875 milliárd forint szétosztásáról, ami kb. 95 forintot jelent részvényenként. A kifizetésre várhatóan egy hónapon belül sor kerül.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben