Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem tudjuk…

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. július 8.   10:15

Erste kommentár Sok a bizonytalanság. Például az OPEC esetében nem tudjuk, hogy mi lesz a folytatás. A kitermelés egyelőre szinten maradt, miközben a kereslet növekszik. Ez alapvetően emelné az árat, ugyanakkor a viták, melyeknek...

Erste kommentár

Sok a bizonytalanság. Például az OPEC esetében nem tudjuk, hogy mi lesz a folytatás. A kitermelés egyelőre szinten maradt, miközben a kereslet növekszik. Ez alapvetően emelné az árat, ugyanakkor a viták, melyeknek folytatása még időpont sincs, akár odáig is vezethetnek, hogy a kartell tagok nem tartják be a kvótát és egymással versenyezve kezdik el önteni az olajat a piacra, mint tavaly. Most éppen az utóbbi forgatókönyvben kezdett el hinni a piac, illetve fél az ázsiai kereslet csökkenéstől is, hiszen ott is terjed újra a vírus.


Magyarországon félhetünk az Európai Bizottságtól kiszivárgott hírektől. Nevezetesen, hogy egyelőre nem adnának zöld utat a valamivel több, mint 7 milliárd eurós helyreállítási alap kifizetéseinek megkezdéséhez. A hírek szerint ebben szerepet játszhat a melegellenes törvény, illetve fajsúlyosabban a garanciarendszer vélt vagy valós hiánya a pénzek elköltésének tisztaságával kapcsolatban. Az előbbi esetben, azt gondoljuk, hogy a cél érdekében a kormány visszakozhat, míg a második esetben az a kérdés, hogy milyen garanciát tud megadni a kormány, és mit kér az Unió. Mindenesetre július 12-én letelik a két hónap, amely idő alatt eddig a résztvevő országok megkapták a jóváhagyást, így talán akkorra mi is többet fogunk tudni ezzel kapcsolatban.


A várakozásokkal ellentétben tovább emelkedett az infláció júliusban. Pedig erre a hónapra már sok elemző csökkenő inflációval számolt a bázis hatás miatt. Hasonlót láthattunk az EU-ban is. Ennek ellenére az infláció 5,3 százalékra emelkedett itthon, ráadásul a maginfláció is nagyot ugrott 3,4-ről 3,8 százalékra. Így egyre inkább a felé mutatnak az adatok, na meg az EU-s mizéria, hogy a jegybanknak inkább a nagyobb, 30 bázispontos lépéseket kellene választania a 15 bázispont helyett a következő kamatdöntő ülésen, de nem tudjuk.


A DAX nagyobbat emelkedett tegnap, mint gondoltuk, ma meg egyre növekvő esést mutat. Növekszik a volatilitás, ami a piac fokozódó idegességére utal, miközben az árfolyamok is relatíve magasak. Ez nem jó jel a folytatás tekintetében. A BUX kismértékű csökkenést mutat.

Nem hozott meglepetést a Fed jegyzőkönyve

Tovább folytatódik az amerikai piacok emelkedése. Az S&P 500 index a tegnapi kereskedés során 0,3%-os plusszal új rekordra emelkedett. A Dow Jones szintén 0,3%-ot emelkedett, míg a Nasdaq Composite index szinte változatlan volt.


A Federal Reserve júniusi üléséről készült jegyzőkönyv nem szolgált sok újdonsággal a befektetők számára. A jegybankárokat meglepte az elmúlt hónapok erős gazdasági teljesítménye és a kialakult inflációs nyomás, így többen is jelezték, hogy korábbi várakozásuknál hamarabb kezdhetnék el az eszközvásárlási programok befejezését. A jegyzőkönyvből az látszik, hogy az FOMC tanács két részre szakadt. Az egyik oldalon a jegybankárok a visszatekintő indikátorokra fókuszálnak és a továbbra is magas munkanélküliségi ráta miatt nem akarják csökkenteni a lazítás mértékét. A másik oldalon levő döntéshozók próbálnak előre tekinteni, és csökkentenék az inflációs kockázatokat a rekord gazdasági növekedés közepette.


Új rekordra emelkedett a betöltetlen állások száma az USA-ban. Májusban több mint 9,2 millió állás közül választhatott a 9,3 millió munkanélküli állampolgár.


Az Apple részvényei megállíthatatlannak tűnnek, a részvény felülmúlta a januári csúcsot. A növekedési kilátások pozitívak, a piaci kapitalizáció már elérte a 2.400 milliárd dollárt.

Kína és az USA eltérően gondolkozik a monetáris politikáról

Az ázsiai indexek nagyot estek ma, hiszen a Nikkei 225 0,6%-ot, a Shanghai Composite 0,8%-ot, a Hang Seng pedig 1,5%-ot veszített értékéből.


Kína meglepő lépést tett és kijelentette, hogy a gazdaságnak további segítségre van szüksége a központi banktól. Ez jel lehet az egész világ számára, hogy a vírusból való kilábalás mégsem annyira egyszerű. A nemzeti bank bejelentette, hogy nagyobb likviditást fog biztosítani a bankok számára, hogy növelni tudják a hitelállományukat. A lépés épp ellentétes azzal, amit a Fed csinál, akik pont az eszközvásárlási program csökkentésében gondolkoznak. Ez aggodalmat okozhat, hiszen azt is jelentheti, hogy a gazdasági fellendülés Kínában lassul azzal egyidőben, hogy a nyersanyag árak emelkednek, a fogyasztók óvatosak, és problémák merültek fel a globális ellátási láncban is.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben