Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megtörtént!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. június 1.   11:06

Erste kommentár A korábbi pletykáknak megfelelően az OTP újabb bankot vett Szlovéniában, amit 2022 második negyedévétől, a tranzakció lezártát követően konszolidálhat. A hatóságoknak...

Erste kommentár

A korábbi pletykáknak megfelelően az OTP újabb bankot vett Szlovéniában, amit 2022 második negyedévétől, a tranzakció lezártát követően konszolidálhat. A hatóságoknak ugyanis még jóvá kell hagyni az Nova KBM felvásárlási ügyletét. A lépés pozitív, mivel az OTP jelentős piaci részesedést szerez Szlovéniában, és egy nyugat-európai piacon piacvezető pozícióba lép, hiszen ezzel és a korábban felvásárolt SKB bankkal együtt 28 százalékos lesz az eszközök alapján az OTP piaci részesedése (12 milliárd euró!) Az egyik legfontosabb elem, ami jelenleg nem ismert, az a vételár, de feltételezzük, hogy az NKBM könyv szerinti értéke (1 milliárd euró 2020 végén) körül van. Ezt ésszerű árnak tekintenénk az OTP euróövezeti piaci helyzetének ilyen jelentős javulásához. Nyilvánvaló, hogy az eszközök jövedelmezősége közel sincs az OTP szintjén, de feltételezzük, hogy az OTP képes lesz kihasználni az egyesülési és integrációs folyamatban rejlő szinergiákat. Miután több bankot szerzett a régióban, az OTP mostanra gyakorlott a különböző méretű eszközök integrálásában. A kihívás itt az, hogy miként fogja tudni a 2019 végén megszerzett SKB-t és az NKBM bankot, valamint a vele nemrégiben (a vétel 2020-ban lezárult) egyesült Abankát teljesen összeolvasztani. Az NKBM ROE-je épp hogy kétszámjegyű volt 2018-ban és 2019-ben, amikor a kockázati költségek pozitívak voltak, és a költség / bevétel arány 60% és 70% között mozgott, ezért van tennivalója az OTP-nek annak tekintetében, hogy az egyesített bank megfelelő profittermelő képességgel működjön. Még ha sikeres is lesz, az OTP-csoport NIM és ROE mutatója valószínűleg hígul, de Szlovénia megnövekedett súlyozása az OTP portfóliójában javítja a magyar bankcsoport kockázati profilját. Az OTP nem tette közzé a felvásárlás tőkehelyzetére gyakorolt hatását, de becsléseink szerint a kockázattal súlyozott eszközállomány növekedése 12% körüli lesz, és az OTP Tier 1 mutatója (15,6%) becslésünk szerint 2022-es bezáráskor több mint 1,5%-kal csökkenhet a jelenleg elérhető információk alapján. Az OTP tőkeképzése erős, és a tőkemutatók jóval meghaladják a követelményeket, így az OTP a jövőben még további felvásárlásokat is végrehajthat. Mivel már korábban felröppent a hír az akvizícióval kapcsoltban, s a vételárat továbbra sem tudjuk, ezért mérsékelt árfolyamhatással számolunk. Ugyanakkor egy sikeres transzformációval jelentős profittermelő egység válhat a szlovén bankból, aminek köszönhetően, az új szerzemény akár jelentősen is emelheti az OTP csoport profitját.


Úgy tűnik, hogy a BUX-ban is bekövetkezik az, ami a nagyobb indexek esetében már korábban megtörtént, azaz nem csak pillanatokra béreli ki az új helyet a csúcson, hanem komolyan át is töri a régit. Így most már jelentősnek mondható mértékkel lépte át a járvány előtti csúcsot az index. Ráadásul a DAX index is új csúcsra emelkedett ma reggel.

Az államok közel fele idő előtt megszünteti a rendkívüli munkanélküli támogatásokat

Miután kezd egyre egyértelműbbé válni, hogy a munkaerőpiac helyreállásának egyik legnagyobb akadálya a béreknél nagyobb összegű munkanélküli támogatás, az államok sorra jelentik be a rendkívüli juttatások felfüggesztését. A munkanélküli programok eredetileg szeptember 6-ig lettek volna elérhetőek, az 50 államból azonban 24-ben már bejelentették, hogy június közepe és július eleje között megszüntetik a juttatásokat. A rendkívüli munkanélküliségi támogatások szükségessége szintén politikai kérdéssé vált, az említett 24 állam kormányzója ugyanis kivétel nélkül mind republikánus.


Pete Buttigieg közlekedési miniszter szerint legkésőbb június 7-ig, azaz a Kongresszus visszatéréséig tisztázni kell, hogy a demokraták és a republikánusok képesek lesznek-e megállapodni egy közös infrastruktúra csomagról. Ellenkező esetben a demokratáknak ismét az úgynevezett „budget reconciliation” eljárását kell alkalmazni, amihez jelen esetben 50 szenátusi szavazati is elég.

Enyhén javult a kínai feldolgozóipar teljesítménye

Vegyes kereskedéssel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 0,2%-ot csökken, a Hang Seng index 0,6%-ot emelkedik, a CSI 300 pedig gyakorlatilag változatlan a záráshoz közeledve.


A Caixin által összeállított kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index értéke az áprilisi 51,9-ről 52,0-ra emelkedett, ami megegyezik az elemzői várakozásokkal.


A Kínai Kommunista Párt vezetősége úgy határozott, hogy a jelenlegi kettő helyett három gyereket is vállalhatnak a családok. A gyermekvállalási kedv serkentése érdekében csökkentenék az oktatási kiadásokat. Az intézkedéseket a 10 évente esedékes népszámlálás eredményének májusi közzétételét követően hozták meg, mert az aggasztó képet festett a demográfiai trendekről. A munkaképes korosztály részaránya erősen visszaesett, az újszülöttek száma pedig négy éve megállás nélkül csökken, és tavaly 60 éves mélypontra esett. Ezen trendek hatására a vezetőség a nyugdíjkorhatár megemelését is fontolgatja. Jelenleg a férfiak 60 évesen, a nők pedig 50 évesen mehetnek nyugdíjba.


A renminbi erősödésének lassítására a kínai jegybank megemelte a bankok külföldi devizaállományának tartalékigényét, amire 2007 óta nem volt példa.

Határidős piacok

A főbb amerikai és európai határidős indexek többsége pluszban volt ma reggel, egyedül a FTSE volt mínuszos.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben