Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jó eredmények

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. május 7.   10:23

Erste kommentár Ma jelentett az OTP és a MOL is. Mindkettő a várakozásokat meghaladó eredményekről adott számot. Az OTP 117,3 milliárd forintos tisztított eredménye a járvány előtti szép időket...

Erste kommentár

Ma jelentett az OTP és a MOL is. Mindkettő a várakozásokat meghaladó eredményekről adott számot. Az OTP 117,3 milliárd forintos tisztított eredménye a járvány előtti szép időket idézi, úgy, hogy még nincs is vége a járványnak. Ez az eredmény úgy állt elő, hogy a bevételek nagyon kis mértékben növekedtek, miközben a bank hatékonyága (költség-bevétel mutató) javult, de ami nagyot javított, az a céltartalék képzés volt, ami 92 milliárd forintról 8,5 milliárd forintra csökkent. Összességében ennek köszönhető, hogy mind a tisztított, mind a riportált eredmény meghaladta az elemzői várakozásokat, amelyek 82 riportált és 102 milliárd forint tisztított eredménnyel számoltak. A kétes kintlévőség gyakorlatilag 5,7 százalékon stagnált, a fedezettség 63 százalékra rúgott. A nettó kamat marzs 5 bázisponttal 3,47 százalékra növekedett, de a bank óvatos, a megnövekedett betétbeáramlás miatt csökkenésre számít. A kilátás pozitív, hiszen a hitelezés az elmúlt hónapokban felpörgött, így nem lepődnénk meg, ha a második negyedévben tovább javuló, és akár rekordot elérő eredményt látnánk.



A MOL is messze felülteljesítette a várakozásokat a nettó eredmény tekintetében, ami annak köszönhető, hogy a kitermelésben, a finomításban és a fogyasztói üzletágban is felülmúlta az elemzői várakozásokat, s idén a készlet átértékelés az emelkedő olajárak miatt pozitívan hatott az eredményre, míg tavaly egy hatalmas negatív hatást láthattunk. Itt is elmondható, hogy a kilátások pozitívak, mivel mind az olajár jó szinten stabilizálódott, mind a finomítói marzsok és a petrolkémiai marzsok nagyot ugrottak az utóbbi időben.


A Dow Jones tegnapi történelmi csúcsa után pozitív a hangulat Európában is, a DAX emelkedik. A BUX-nak pedig segítenek a jó eredmények, de azért az emelkedés moderált, jól mutatja azt, hogy a piacok előre beárazzák a jó eredmények jelentős részét.

A Fed szerint az eszközárak jelentős korrekciónak vannak kitéve

A csütörtöki napon is rendkívül erős teljesítményt láthattunk az amerikai részvénypiacon, az S&P 500 index 0,8%-os pluszban zárta a kereskedést.


Féléves pénzügyi stabilitási jelentésében az amerikai jegybank arra hívja fel a figyelmet, hogy ammenyiben a rendkívül magas kockázatvállalási hajlandóság megváltozik, úgy számos eszköz árfolyamában nagy és hirtelen csökkenés következhet be. A Federal Reserve szerint ez leginkább akkor következhet be, ha nem sikerül megállítani a vírust, vagy ha megakad a gazdasági fellendülés. Arról egy szó sem esik, hogy mi fog történni az eszközárakkal akkor, amikor a jegybank újra elkezdi megemelni az alapkamatot.

Tovább javul a kínai szolgáltatószektor teljesítménye

Vegyes kereskedéssel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 és a Hang Seng gyakorlatilag változatlan, a CSI 300 index pedig 0,7%-os csökkenést mutat a nap végéhez közeledve.


A Caixin által publikált kínai szolgáltatóipari beszerzési menedzser index a márciusi 54,3-as szintről az elemzői 54,2-es várakozást meghaladva 56,3-ra emelkedett, ami november óta a legmagasabb érték.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a főbb amerikai és európai határidős indexek.

A MOL első negyedéves eredménye messze a várakozások felett alakult

A MOL 199,8 milliárd forint tisztított, CCS alapú EBITDA-t ért el 2021. első negyedévében, ami magasabb, mint a 184,5 milliárd forintos piaci várakozás.


A vezető szegmensek közül a kutatás-termelés 92,1 milliárd forint tisztított EBITDA-t ért el, ami szintén magasabb a 87,5 milliárd forintos piaci várakozásnál. A divízió nyereségét elsősorban a magasabb olaj és gázárak okozták: a realizált olajár 57,6 dollár/hordóra nőtt, míg a gázár 29,7 dollár/hordóegyenérték szintre emelkedett a tavalyi első negyedév 49,6 dollár/hordó és 23,7 dollár/hordóegyenértékes olaj és gázáraival szemben. A MOL a költségeket alacsonyan tudta tartani, az egység kitermelési költség 6,5 dollár/hordóegyenértékes volt. A termelés 116,8 ezer hordóegyenértékes szintet ért el naponta, ami megegyezik a várakozásunkkal.


A feldolgozás-kereskedelem tisztított EBITDA nyeresége 76,5 milliárd forintot tett ki, ami jobb mint a 62,2 milliárd forintos piaci várakozás. A cég a járványhelyzet és a lezárások miatt 8%-kal kevesebb finomított terméket adott el, mint tavaly ilyenkor. A finomítói marzs is mindössze 2,5 dollár/hordó volt a tavalyi 6,3 dollár/hordóval szemben. Ugyanakkor a MOL növelni tudta a nagykereskedelmi és vegyipari marzsait: az utóbbi 668 euró/tonna szintre nőtt a tavalyi első negyedéves 384 euró/tonna szintről. A kimagasló petrolkémiai árrés a kereslet megugrásának, az európai karbantartásoknak és a logisztikai problémáknak köszönhető. Ázsiából a vállalatok nem tudnak nagy mennyiségben Európába szállítani vegyipari terméket, miközben a térség petrolkémiai cégeinek nyersanyag ellátása is problémás.


A fogyasztói szolgáltatások nyeresége is meghaladta a várakozást: a tisztított EBITDA 34,5 milliárd forint lett szemben a piaci konszenzussal, ami 30,8 milliárd forint volt. A szegmens volumene 6%-kal esett év/év alapon, az egy kútra eső üzemanyag forgalom 7%-kal esett éves összehasonlításban. A cég viszont növelni tudta az üzemanyag és nem-üzemanyag árrését, ami kompenzálta az alacsonyabb forgalmat.


A földgáz üzletág tiszta EBITDA eredménye 14,2 milliárd forint lett, ami csökkenést mutat a szerb tranzitszerződés felmondása miatt.


A nettó eredmény 92,3 milliárd forintot tett ki, ami jóval magasabb a 64,3 milliárd forintos piaci várakozásnál.


Összességében elmondható, hogy a MOL kiváló negyedévet zárt, gyakorlatilag mind a három fő üzletág (kutatás-termelés, feldolgozás-kereskedelem, fogyasztói szolgáltatások) a várakozások felett hozott. A feldolgozás-kereskedelemben és a fogyasztói szolgáltatásokban a MOL növelni tudta saját árréseit, miközben a forgalom csökkent. A kutatás-termelésben pedig a kitermelt mennyiség szinten tartása mellett a magasabb szénhidrogén áraknak köszönhetően nagyobb nyereséget ért el a cég. A mai eredmény a részvényár emelkedését okozhatja. A MOL kilátásai pozitívak a következő negyedévekre, a második negyedév túlszárnyalhatja a mostani időszakot is.  


Hétfőn jelent a Richter

A Richter hétfőn hajnalban teszi közzé 2021. első negyedéves eredményét.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben