Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Elegendő lítium lesz-e a világban?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2021. április 30.   17:50

Érdekes elemzés látott napvilágot a napokban a globális autópiac fejlődéséről. A portfolio.hu-n is megjelenő írás (https://www.portfolio.hu/global/20210429/megdobbento-elorejelzes-latott-napvilagot-erdekel-mikor-veszik-at-az-elektromos-autok-az-uralmat-480956) a Boston Consulting Group (BCG) egyik előrejelzését mutatja be, mely szerint a globális autópiac jelentős átalakuláson megy keresztül. Az elemzés szerint 2025-re a világ személygépkocsi gyártásának 47%-a lesz elektromos alapú (BEV, PHEV, HEV vagy MHEV), míg 53%-ában kizárólag belső égésű (benzin, dízel) meghajtás marad. A kérdés, hogy lesz-e ehhez a változáshoz elegendő lítium fém, ami a jelenleg használatos lítium-ion akkumulátor alapja? A válaszom az, hogy igen, de igencsak feszített bányászati piacra számíthatunk.

A globális autópiac alakulása meghajtás szerint

Forrás: BCG

A lítium fém az alapja a lítium-ion alapú akkumulátoroknak, melyek az elektromos autók legfontosabb alkatrészei. Egy közel 100Kwh Tesla-S model akkumulátorához 12 kilogramm tiszta lítiumra van szükség. A többi elektromos autónál ennél természetesen kevesebb lítiumot használnak fel az akkumulátor elkészítéséhez, mivel alapvetően a Tesla-S modelljéhez képest kisebbek a hatótávolságok.

Ha a BCG elemzéséből indulunk ki, akkor a közel 100 milliós globális újautó piacból 2025-re hozzávetőlegesen 11 millió autó lesz tisztán elektromos meghajtású (BEV), 4 millió plug-in hibrid (PHEV), 10 millió hibrid (HEV) és kb. 21 millió puha-hibrid (MHEV). Ha ezeknek a gépjárművek akkumulátorához szükséges lítium mennyiségét kellene megbecsülni, akkor ez nekem 163 ezer tonnára jön ki (a feltételezésem, hogy 10kg lítium szükséges egy tisztán elektromos autóhoz, 4kg egy plug-in hibridhez, 2kg egy hibridhez és 1kg egy puha-hibrid gépjárműhöz).

A lítium-karbonát bányászat felfutása 2025-ig

Forrás: S&P Platts

A kérdés, hogy lesz-e valóban ennyi lítium? A S&P Platts 2019 végén készített egy elemzést, mely szerint a lítium bányászat megháromszorozódhat 2025-re. Ezek szerint a 2019-es közel 0,5 millió tonna lítium-karbonát termelés 1,5 millió tonnára nőhet 2025-re. Mivel közel 5,3 tonna lítium karbonát szükséges egy tonna fém lítium előállításához, a másfél millió tonna lítium-karbonát bányászat eredményeképpen 283 ezer tonna tiszta lítium állhat a világ rendelkezésére. Ez elég lehet az autógyártási igényként fellépő 163 ezer tonna lítium kereslet kielégítéséhez, még úgy is, hogy jelenleg 28 ezer tonna lítiumot nem elektromos áram tárolási célokra használunk, és nem kizárólag autókhoz készülnek akkumulátorok (a lítium 71%-át akkumulátor célokra használták fel 2019-ben, kb. 67 ezer tonnát).

A példa azonban rámutat arra is, hogy mennyire feszített lehet a lítium piac a jövőben. Egy lítium bánya nyitása 8-12 évet vesz igénybe és a mostani felfutás folytatása 2025 után egyáltalán nem garantált. Elképzelhető, hogy a felfutó igényt nem tudják kielégíteni a meglévő és kialakítás alatt lévő bányák. Az is biztos, hogy ilyen igényszint mellett magas lítium árak lehetnek, amelyek kedvezhetnek a nagy lítium bányászati cégeknek, mint például az Albemarle (ALB US), a chilei Sociedad Quimica Y Minera (SQM US) vagy a Lithium Americas (LAC US). A lítium karbonát ára a tavaly nyári mélypont után ismét jelentős növekedésnek indult, de még nem értük el a 2018-as csúcsot.

A lítium-karbonát áralakulása Kínában (CNY/t)

Forrás: https://tradingeconomics.com/commodity/lithium

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben