Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Bankot vesz az OTP?!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. április 15.   10:46

Erste kommentár A Reuters információi szerint Szlovéniában venne bankot az OTP. A célpont a Nova KBM bank, amelyet 80 százalékban az Apollo magántőke alap, 20 százalékban pedig az EBRD birtokol. A pletyka szerint a...

Erste kommentár

A Reuters információi szerint Szlovéniában venne bankot az OTP. A célpont a Nova KBM bank, amelyet 80 százalékban az Apollo magántőke alap, 20 százalékban pedig az EBRD birtokol. A pletyka szerint a vételár a sajáttőke körül, azaz 1 milliárd euró körül alakulhat, miközben a bank 210 millió eurós eredményt képes egy év alatt összehozni. A piaci részesedése 20,55 százalék, miközben az OTP szlovéniai szerzeményének 8,16 százalék. Ha létrejön a tranzakció, az azt jelentené, hogy az OTP 28,71 százalékos piaci részesedéssel a piac első számú szereplője lenne, megelőzve a 24,7 százalékos piaci részesedésű NLB-t. Ez az akvizíció egyébként nagyjából a közelmúlt akvizícióinak a duplájára rúgna, s az OTP az egyedi 4,4 milliárd eurós Tier1 tőkéjével és 22,5 százalékos tőkemegfelelésével valószínűleg könnyedén ki tudná fizetni az 1 milliárd euró körüli vételárat, úgy, hogy a tőkemegfelelése még mindig megfelelő szinten lenne. Ugyanez igaz konszolidált szinten is (6,4 milliárd Tier 1 tőke 15,4 százalékos tőkemegfelelés). Az így elköltésre kerülő pénz nagy valószínűséggel busásan megtérül, hiszen most „nulla” körül lehet rajta a jövedelem, ami a fenti adatok alapján 20 százalék körülire változna (miközben a tőkeköltség 10 százalék körül lehet). Egy ilyen tranzakció 200-300 forinttal növelheti az egy részvényre jutó eredményt, ami a részvények fair értékét igen jelentősen, ezer forintokkal emelheti. Ugyanakkor az Apollo-t sajtóhírek szerint az a lehetőség is foglalkoztatja, hogy esetleg tőzsdére viszi a Nova KBM bankot. Mindenesetre egy a fent leírt paraméterek mellett lezajló tranzakció jelentősen növelné az OTP régiós erejét, s már három országban lenne piacvezető (itthon és Bulgáriában már most is az). Ugyanakkor egy ilyen lépés következtében az üzbég kaland lehet, hogy csak egy kisebb epizód lenne, ami talán nem is lenne baj.


Az OTP részvényei előszőr nem igazán reagáltak a hírre, de mostanra már a pozitív tartományba lendült az árfolyam. Mindeközben a BUX csökken-stagnál. A DAX folytatja azt, amit 8 nappal ezelőtt elkezdett, oldalazik. Ha pedig így folytatja, akkor pár napon belül megjelenhet az eladási jelzés is a grafikonon.

Továbbra is bizonytalan a J&J vakcina sorsa

Vegyes kereskedéssel zárult a tegnapi nap Amerikában. A ciklikus papírok emelkedtek, a technológiai szektor azonban nyomás alá került. Az S&P 500 index 0,4%-os mínuszban zárta a napot.


Szerdán ülésezett az amerikai járványügyi hivatal tanácsadó testülete, ahol a téma a Johnson & Johnson oltóanyag kockázata volt. A testületnek több információra van szüksége a végleges döntés meghozatalához, ami akár a jövő héten, vagy az azt követő héten meg is érkezhet.


A Fed áprilisi Bézs könyve a gazdaság fellendüléséről számolt be. A lakossági fogyasztás erősödése többek között a turizmusra és az autóiparra is pozitív hatást gyakorolt. A munkaerőpiac további javulást mutat, az inflációs nyomás pedig egyre erősödik.


Tegnap ismét több jegybankár is felszólalt, újdonsággal azonban nem szolgáltak. Powell tegnapi interjúja során továbbra is a türelemre intett, hiszen a munkaerőpiac teljes helyreállása és az infláció 2% fölé emelkedése előtt nem terveznek kamatot emelni.

Nem változtatott a kínai jegybank

Negatív hangulatban folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 kevesebb mint 0,1%-ot emelkedik, a Hang Seng és CSI 300 indexek pedig 0,8% és 1,0%-ot csökkennek a nap végéhez közeledve.


A kínai jegybank havonta kínál 1 éves lejáratú finanszírozást a bankoknak, amivel a bankközi likviditást szabályozza. A mai napon 150 milliárd renminbi értékben adott likviditást a bankrendszer számára, ami valamivel kevesebb, mint az áprilisban lejáró 156 milliárd. A felszámolt kamat továbbra is változatlan, 2.95%.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben