Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Új csúcsok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. április 6.   09:52

Erste kommentár Csütörtökön és hétfőn is új csúcsokat ütött az S&P500 index. A múlt héten annak lehetett örülni, hogy az ipari beszerzési menedzser index a 60,8-es értékről márciusban...

Erste kommentár

Csütörtökön és hétfőn is új csúcsokat ütött az S&P500 index. A múlt héten annak lehetett örülni, hogy az ipari beszerzési menedzser index a 60,8-es értékről márciusban 64,7-re emelkedett, miközben az elemzők csak 61,5 pontot várt. Aztán pénteken – amikor zárva voltak a piacok – na meg hétfőn jöttek további jó hírek. 916 ezer új munkahely keletkezett az amerikai iparban, miközben az elemzők csak 660 ezerre számítottak a februári 379 ezret követően. Így talán nem meglepő, hogy a munkanélküliségi ráta 6,2 százalékról 6 százalékra esett márciusban, és a Markit szolgáltatóipari indexe 55,3-ról 63,7-re emelkedett. Az erős munkaerőpiaci adat azt sugallja, hogy a Biden-féle élénkítés sikeres és a piac pozitívan fogadta. Pedig a csekkeket csak a március 15-i hétvégén postázták. Különben most jön a tervek másik oldala. Az adóemelés, ami a korábbi terveknek megfelelően 21-ről 28 százalékra emelkedne a vállalatok esetében. Erre nem reagáltak különösebben az árfolyamok.


A hangulat az amerikai pozitív hírek hátán Európában is pozitív, így tovább szárnyal a DAX index. Ráadásul egy rést is hagyott a reggeli kereskedésben, ami most már támasz szintként szolgál. Elvileg a BUX-nak is megvan a lehetősége a felzárkózásra, ha a technikai képet nézzük.

Janet Yellen globális társasági adókulcs minimum bevezetését szorgalmazza

Rendkívül erős teljesítménnyel indult a hét Amerikában. Az S&P 500 újabb 1,4%-ot emelkedett hétfőn, miután az előző héten sikerült áttörni a 4000-es szintet. Egyedül az energiaszektor csökkent a kereskedés során.


A Biden-adminisztráció a jelenlegi 21%-ról 28%-ra tervezi emelni a társasági adókulcsot, ami ugyan még mindig alacsonyabb, mint a 2017-es adócsökkentés előtti 35%, azonban az OECD országok között már magasnak számítana. Sőt mi több, az amerikai vállalatok külföldi eredményét terhelő 10,5%-os minimum adót 21%-ra emelnék. Ezen adóemelések a 2,3 ezermilliárd dolláros infrastruktúra csomag finanszírozására szolgálnának, ugyanakkor csökkentenék az amerikai nagyvállalatok nemzetközi versenyképességét. Mivel a külföldi vállalatokra nem vonatkozna a 21%-os minimum adó, ezért megérné felvásárolni az amerikai vállalatok külföldi operációit. Ezt elkerülendő Janet Yellen a társasági adókulcs nemzetközi szinten történő megemelését szorgalmazza.


2021 végéig tervezi meghosszabbítani a kilakoltatási tilalmat az amerikai fogyasztók pénzügyi jogvédő hivatala. A jelenleg érvényben lévő szabályozások június végéig tiltják az államilag garantált jelzáloghitellel rendelkező lakástulajdonosok kilakoltatását, amit most a garancia nélküli hitelekre is ki akarnak terjeszteni.


A törvénytervezetek szenátusi szabályoknak való megfelelőségéért felelős független hivatalnok azt a határozatot hozta tegnap, hogy az úgynevezett „budget reconciliation” eljárást egy költségvetési év alatt többször is lehet használni. Az eljárás segítségével a szokásos 60 helyett 51 szavazattal is el lehet fogadni a törvényjavaslatokat a Szenátusban. A procedúra korábbi értelmezése és a fennálló precedens szerint évente csak egyszer lehet az eljárást alkalmazni, a hétfői döntés szerint azonban lehet rajta utólagosan is módosítani. Így a demokraták még az idei költségvetési évben el tudják fogadni Biden infrastruktúra és családtámogatási csomagjait a republikánusok szavazata nélkül is.

Stabil hitelnövekedést szeretne látni a kínai jegybank

Gyenge kereskedéssel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 1,3%, a CSI 300 index pedig 0,3%-ot csökken a nap végéhez közeledve. A hongkongi tőzsde ma zárva tart.


Március végén a kínai jegybank arra szólította fel az ország 24 legnagyobb bankját, hogy az idei év során tartsák stabilan a hitelnövekedést. A tavalyi évben 19,6 ezermilliárd renminbivel emelkedett a kínai bankrendszer hitelállománya. Amennyiben idén is ekkora mértékű lenne a hitelnövekedés, úgy százalékban kifejezve 11%-kal emelkedne a hitelállomány. Ilyen lassú növekedésre 2005 óta nem volt példa. Az idei év első két hónapjában már 4,9 ezermilliárd renminbivel, százalékban mérve 16%-kal emelkedett a hitelállomány, vagyis jelentős lassulásra lesz szükség az év hátralévő részében.


A februári 51,5-ről 54,3-ra emelkedett a Caixin által publikált kínai szolgáltatóipari beszerzési menedzser index. Az elemzők 52,1-re számítottak.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek mínuszban, az európaiak pluszban voltak ma reggel.

A MOL marzsai nagyot javultak márciusban

A MOL 3,5 dollár/hordó finomítói és a 874 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el márciusban. Ez jóval meghaladja a februári 2,1 dollárt illetve 625 eurót. Az első negyedévben a finomítói marzs 2,5 dollár volt hordónként, míg a petrolkémiai marzs 668 euró tonnánként.


A marzs változás kedvező a MOL-ra. A finomítói marzs elsősorban a jobb benzin árrések, míg a petrolkémiai marzs a logisztikai gondok miatt javult. Az ázsiai termelők ugyanis nem tudják elszállítani a késztermékeket, illetve az alapanyagok sem érkeznek meg időben a világban tapasztalható konténer szállítási gondok miatt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben