Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A csoda

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. március 19.   09:06

Erste kommentár Tegnap a DAX index réssel rugaszkodott el a tetőről az után, hogy a korábbi kitörés is erősre sikeredett, és aminek során megerősítésképpen még három napot emelkedett az index mielőtt korrigálni...

Erste kommentár

Tegnap a DAX index réssel rugaszkodott el a tetőről az után, hogy a korábbi kitörés is erősre sikeredett, és aminek során megerősítésképpen még három napot emelkedett az index mielőtt korrigálni kezdett volna. S itt még nincs vége a sztorinak. A tegnap hagyott rés 14.602 és 14.670 között van. Nyilván a rés visszatöltése bizonyos gyengeséget, annak nyitva hatása pedig erőt sugározna. Azaz az előbbibben hívők akár dörzsölhetnék is a tenyerüket a tegnapi nagy amerikai zakót követően. A valóság pedig az, hogy a reggeli órákban, a negatív ázsiai hangulat ellenére, ahol jellemzően 1,5 százalék körüli eséseket láthattunk, a DAX 14.700 fölött kíván maradni, azaz esze ágában sincs betölteni a rést, s ezzel bármiféle gyengeséget sugározni.


A mai napon a negatív hangulatban csökkenhet a DAX és a BUX is, de ez a csökkenés moderált maradhat, abból kifolyólag, hogy ezek az indexek alapvetően érték részvényekből állnak, s most elsősorban a növekedési részvényeket bántják.

Kína és az USA ismét tárgyalóasztalhoz ült

Tovább folytatódik a hozamemelkedés Amerikában, amit a technológiai szektornak továbbra is nehéz feldolgozni. A Nasdaq Composite 3,0%-ot esett a tegnapi nap során, a Dow Jones Industrial Average azonban csak 0,5%-kal csökkent szerdai rekord értékéről.


Tegnap megkezdődtek a tárgyalások Kína és az USA között, sok előrelépés azonban eddig nem törtét. A két ország külügyminiszterei kétnapos találkozón vesznek részt Alaszkában, ahol elsősorban a nemzetbiztonsági és külpolitikai kérdéseket fogják megvitatni.

Sokat változtatott a BoJ

Meglehetősen gyenge kereskedéssel zárul a hét Ázsiában. A Nikkei 225 1,4%, a Hang Seng 1,9%, a CSI 300 index pedig 2,6%-os csökkenést mutat a nap végéhez közeledve.


A Nikkei Stock Average csökkenése csalóka képet ad a japán tőzsde helyzetéről, a sokkal átfogóbb TOPIX index ugyanis 0,2%-ot emelkedik. Ennek oka elsősorban a japán jegybank mai döntése, miszerint a BoJ innentől kezdve nem fog Nikkei 225-öt követő ETF termékeket vásárolni, kizárólag TOPIX követő termékekbe fog fektetni. A váltás indokolt, ugyanis a Dow Jones Industrial Average-hez hasonlóan a Nikkei Stock Average is ár alapján van súlyozva, illetve meglehetősen kevés társaságot foglal magában. Ezzel szemben a TOPIX a tokiói tőzsde összes, több mint kétezer tagját reprezentálja, méghozzá piaci kapitalizáció szerint.


A mai változtatásokra elsősorban azért volt szükség, hogy a Bank of Japan stratégiája hosszútávon könnyebben fenntartható legyen. Az eszközportfoliójának értéke már a vírus előtt is meghaladta a japán gazdaság méretét, a GDP hányadában a mérlege kétszerese az EKB eszközeinek és több mint négyszerese a Fed mérlegének. Sőt mi több, az évek alatt a BoJ lett a japán állampapír- és részvénypiacok legnagyobb tulajdonosa, ami egyáltalán nem nevezhető kívánatosnak.


A méretéből adódó problémák miatt a Bank of Japan tehát arra kényszerült, hogy változtasson stratégiáján, aminek kommunikációja nem egyszerű a jelen helyzetben, amikor továbbra is a rendkívüli lazítás fenntartása a cél. Mától eltörölték az évi 6 ezermilliár jenes ETF vásárlási célt is, így a jövőben a jegybank várhatóan csak akkor fog vásárolni, amikor érdemi korrekció alakul ki a részvénypiacon. A 10 éves állampapír hozamát továbbra is nulla körül tervezi tartani a jegybank, ugyanakkor a 0 körüli +/- 20 bázispontos kereskedési sáv 25 bázispontra fog emelkedni.


A japán kötvénypiac a kockázatkerülő hangulatban erősödött a bejelentést követően. A 20 és a 30 éves állampapírok azonban csökkenésnek indultak, miután a BoJ legfrissebb elemzése szerint a hosszú hozamok emelkedése pozitívan hat a lakossági bizalomra.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben