Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Céláremelés, jó teljesítmény, növekvő vola

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. január 26.   10:20

Erste kommentár 2.440 forintra emeltük meg a MOL részvényekre vonatkozó célárfolyamunkat a korábbinál magasabb olajárak, a kissé javuló finomítói marzsok, a magasabb Brent-Ural...

Erste kommentár

2.440 forintra emeltük meg a MOL részvényekre vonatkozó célárfolyamunkat a korábbinál magasabb olajárak, a kissé javuló finomítói marzsok, a magasabb Brent-Ural árkülönbség és a jelentősen javuló petrolkémiai jövedelmezőség miatt. Ugyanakkor komolyabb eredménybővülésre (közel duplázás) csak jövőre számítunk a cégnél, miközben idei EV/EBITDA alapon a szektortársak közül csak kettő van, amelyik olcsóbb: a román OMV Petrom és a norvég Equinor. Még a hagyományosan a MOL értékeltsége alatt forgó OMV-nél is olcsóbb most a MOL részvény.


A FactSet adatai szerint az S&P 500 vállalatainak 86%-a eddig a konszenzusos várakozások fölötti eredményt közölt, ami jobb a 74-75%-os felülteljesítést mutató egy és ötéves átlagos adatnál. A negyedik negyedév összesített eredménye 22,4%-kal haladja meg a várakozásokat. Ez jobb, mint az egyéves 11,9%-os átlag, és jóval megelőzi a 6,3%-os ötéves átlagos pozitív meglepetési arányt. Viszont hiába a jó eredmény, a részvények általában negatív válaszreakciót adtak. A gyorsjelentés hatására a csökkenő részvények átlagosan 1,2%-os esést produkáltak a gyorsjelentés körüli 4 napban (a jelentést megelőző és a jelentést követő 2-2 napban). Ez pedig nem jó jel a folytatás tekintetében.


Na meg az sem, hogy tegnap pl. igencsak nagy volatilitást láthattunk. Először jött egy short facsarás számos kisebb részvényben, komoly, akár duplázódó árakkal, aztán egy nagy beleadás, sokszor az eddigi sztár papírokba is. A jelentős csökkenést követően aztán megint megjelentek a vevők, akik azért összehozták a kismértékű emelkedést.


Ma reggel a pozitív tartományban nyitottak az európai piacok. A DAX a tegnapi nagyobb esését követően emelkedik ma reggel. A napon belüli dinamikus indikátorok alapján ez az emelkedés megmaradhat a mai napon. A BUX is emelkedik a tegnap nagyobbat eső OTP vezetésével.

Egyre furcsábban viselkednek a piacok

A rendkívül laza monetáris politikának köszönhetően a piaci mánia egyre erősödik, amit a tegnapi nap is jól tükrözött. Index-szinten is érdekes volt a kereskedés, amikor a Russell 2000 mindenféle hír nélkül 20 perc alatt 1,2%-os pluszból 1,5%-os mínuszba fordult. Az S&P 500 is hasonló fordulatot vett, és végül 0,4%-os pluszban fejezete be a kereskedést. A legmeghökkentőbb teljesítményt azonban azon részvények nyújtották, amelyek jelentős short állománnyal rendelkeznek. Ezen papírok a nyitás után 20-50-100%-os emelkedést produkáltak, majd később közülük jó néhány a negatív tartományba fordult. Ha ez nem elég egyértelmű jele annak, hogy az amerikai jegybanki és fiskális politika egy hatalmas mániához vezetett, akkor semmi.


A szenátus 84:15 arányban jóváhagyta Janet Yellen kinevezését a pénzügyminiszteri posztra.


A naponta beadott védőoltások hétnapos mozgóátlaga már meghaladja az egymillió dózist Amerikában. Ilyen tempó mellett mind a 35 millió 70 év feletti állampolgárt be lehetne oltani február végéig.

Szigorít a PBOC

A Nikkei 225 1% mínuszban kereskedik, a kínai papírok azonban ennél is rosszabb teljesítményt mutatnak.


A Hang Seng és CSI 300 indexek 2,4% és 2,0%-os mínuszban vannak, miután a PBOC szokatlan módon a közelgő ünnepek előtt csökkentette a bankközi likviditást. Ennek eredményeképpen az egynapos repo ráta 2019 novembere óta nem látott szintre emelkedett, a 10 éves államkötvény futures pedig szeptember óta a legnagyobb veszteséget szenvedte. A hangulat tovább romlott, amikor Ma Jun, a PBOC egyik tanácsadója azt nyilatkozta, hogy a részvény- és ingatlanpiaci buborékok elkerülése érdekében módosítani kell a monetáris politikát.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel, míg a főbb európai indexek közül a DAX és a FTSE pluszban, a CAC mínuszban volt.

MOL: A részvényár beárazta a környezet javulását

A MOL-ra vonatkozó ajánlásunkat Tartáson hagytuk, ugyanakkor célárunkat a korábbi 1.760 forintról 2.440 forintra emeltük. Az október vége óta emelkedő részvényár tükrözi a fundamentumok javulását, emiatt mi nem látunk jelentős átértékelődési potenciált a részvényben.


A fundamentumok jelentősen javultak az elmúlt három hónapban. A vakcinahírekkel párhuzamosan emelkedett a kőolajár, javultak a petrolkémiai marzsok, a rendkívüli hideg európai és ázsiai tél miatt padig nőttek a földgázárak. A Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 37 dollárról 56 dollárra nőtt. Az árakat az a remény emelte, hogy a koronavírus vakcinák segítségével hamar helyreállhat a kereslet, és az év végén már a Covid előtti szintekre, vagy annak közelébe nőhet a nyersolaj iránti igény a világban. Mi hiszünk abban, hogy javulhat a helyzet, de számos kockázatot is látunk: a járvány harmadik hulláma a küszöbön áll, az oltások száma lassan nő, és a koronavírus mutációk is okozhatnak még negatív meglepetést.


A MOL-nál egyébként nincs változás, a cég folytatja a poliol gyár építését Tiszaújvárosban, ami legalább egy éves késést szenved a járványhelyzet miatt. A rijekai finomító késleltetett kokszoló beruházása is elindult. A Tomislav Coric horvát gazdasági miniszterrel folytatott tárgyalások ellenére rövid távon nem látunk esélyt arra, hogy a horvát állam kivásárolná az INA részvényeket. A MOL január 20-ig 1,27%-nyi saját részvényt vásárolt, és a korábbi felhatalmazás alapján maximum 5%-ot tervez visszavásárolni április végéig.

Tovább veszi részvényeit a Richter

A Richter további 8.000 saját részvényt vásárolt 8.063 forintos átlagáron 2021. január 22-én. A társaság összesen 500.000 darab vételére adott megbízást még tavaly novemberben, amiből eddig 314.373 darab teljesült.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben