Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A jövő hét…

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. december 2.   10:04

Erste kommentár A jövő heti EU-csúcs fontos lesz mind a britek, mind az EU életében. Addigra kellene dűlőre jutni a Brexit feltételeit illetően, hogy aztán ne „szakadás”, hanem „átgördülés” legyen az...

Erste kommentár

A jövő heti EU-csúcs fontos lesz mind a britek, mind az EU életében. Addigra kellene dűlőre jutni a Brexit feltételeit illetően, hogy aztán ne „szakadás”, hanem „átgördülés” legyen az új világba. Van pár kérdés, amiben még nem tudtak megegyezni, de a hét végére állítólag megpróbálják tető alá hozni a halászati és egyéb vitás kérdések rendezési menetét. Ugyanakkor a magyar-lengyel vétóval is kellene kezdeni valamit, amire egyelőre nem sok esélyt látunk, ugyanis az elmúlt napokban sem közeledtek az álláspontok, sőt, inkább a fenyegetőzés volt napirenden.


Mindeközben a britek meglépték azt, amiért többek között el akarják hagyni az EU-t. Ma reggel ugyanis az EU hatóságait megkerülve már jóvá is hagyták a Pfizer-BioNTech oltóanyagát, azaz akár már ma megkezdődhetnek az oltások az Egyesült Királyságban. Először az egészségügyi dolgozókat és a katonákat oltják be. Legkésőbb december 29-ig az EU-ban is jóváhagyhatják a vakcinát, ígérik a hatóságok. Azaz fontos napok jönnek.


A piac meg tovább hintázik, most éppen lefelé. A DAX a 13.300-as szintet ostromolja lefelé, míg a BUX a tegnapi csökkenést követően stagnál.

Újabb költségvetési javaslat érkezett

Pozitív teljesítménnyel zárt az amerikai részvénypiac. A Dow Jones Industrial Average 0,6%-ot emelkedett, az S&P 500 és a Nasdaq Composite pedig 1,1% illetve 1,3%-os pluszban zárt.


Közös költségvetési javaslattal álltak elő a demokraták és a republikánusok. Az előterjesztett csomag a képviselőházban és a szenátusban is mindkét oldalról kapott támogatást, a pártvezetők azonban még nem fejezték ki véleményüket a csomaggal kapcsolatban. Ezen felül a szenátusi republikánusok vezetősége is újabb javaslatot tett, illetve a demokrata vezetőség is újraindította a tárgyalásokat a Fehér Házzal. A részletekbe nem érdemes belemenni, hiszen továbbra is rendkívül képlékeny a folyamat, az irány azonban mindenképpen pozitív. A végleges költségvetési csomag mérete várhatóan nem fogja meghaladni az ezermilliárd dollárt, a kötvénypiaci hatása pedig lényegesen kisebb lehet. A korábban említett jegybanki programok beszüntetésével ugyanis több mint 400 milliárd dollárral emelkedik a pénzügyminisztérium szabadon felhasználható készpénzállománya.


Erős számokat jelentett a Salesforce. Az októberben véget érő negyedévben a bevétel a tavalyi 4,51 milliárd dollárról 5,42 milliárdra emelkedett, szemben az elemzők által várt 5,25 milliárddal. Az 1,08 milliárd dolláros nettó eredmény szintén meghaladta a konszenzus által várt 700 millió dollár. A társaság a korábbi 20,8 milliárdról 21,11 milliárd dollárra emelte éves előrejelzését. A cég előrejelzése szerint a következő fiskális évben 25,45 és 25,55 milliárd között alakulhat a bevétel, amiből 600 millió dollár a Slack felvásárlásához köthető. A jelentéssel egyidőben jelentette be a Salesforce, hogy nem kevesebb mint 27,7 milliárd dollárért felvásárolja a Slack Technologies nevű vállalatot. Az akvizícióval tovább bővül a Salesforce vállalati szoftver termékpalettája, ami nagyobb versenyt hozhat többek között a Microsoft és a Google számára. A Slack befektetői részvényenként 26,79 dollárt és 0,0776 Salesforce részvényt kapnak, ami a tegnapi záróárral számolva 45,52 dolláros felvásárlási árat jelent.

Japánban ingyenes lesz a védőoltás

Gyakorlatilag változatlanok maradtak az ázsiai tőzsdék. A Nikkei 225, a Hang Seng és a CSI 300 index is kevesebb, mint 0,1%-os emelkedést mutat a nap végéhez közeledve.


Az alsóház után a mai napon a japán felsőház is elfogadta azt a javaslatot, hogy az oltás minden állampolgár számára ingyenesen elérhető legyen. Az Ipsos felmérése szerint a lakosság 69%-a tervezi beoltatni magát, amint elérhetővé válik a vakcina. Annak ellenére, hogy a japán kormány nem vezetett be Európához hasonló korlátozásokat, a több mint 126 milliós országban összesen kétezer ember vesztette életét a koronavírus következtében.

Határidős piacok

A főbb amerikai és európai határidős indexek is mínuszban voltak ma reggel.

A MOL novemberi árrései vegyesek

A MOL novemberben 0,8 dollár/hordó finomítói és 387 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el. A cég októberben még 1,8 dollár/hordó, illetve 341 euró/tonna árrésről számolt be, míg a harmadik negyedév átlaga 1,0 dollár/hordó, illetve 336 euró/tonna volt. Az egy évvel korábbi novemberi adat 2,9 dollár/hordó, illetve 265 euró/tonna volt. Véleményünk: A MOL marzsai továbbra is gyengék, csak a petrolkémiában látszik némi javulás. Ez főleg a növekvő ázsiai gazdaságok emelkedő petrolkémiai fogyasztásának tudható be.

Tovább veszi saját részvényeit a MOL

A MOL 170.000 darab „A” sorozatú saját részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén 2.022,9 forintos átlagáron december 1-én. A tranzakciót követően a MOL 58.547.466 darab „A” sorozatú és 578 darab „C” sorozatú papírt birtokol. A program kezdete óta összesen 6.098.944 darab saját részvényt vettek, ami a teljes alaptőke 0,74%-a.

Meghosszabbították a Magyar Telekom vezérigazgatójának kinevezését

A Magyar Telekom igazgatósága további 3 évvel, 2024. június 30-ig meghosszabbította Rékasi Tibor vezérigazgatói kinevezését. Rékasit 2018 júliusában 3 évre nevezték ki, a mostani döntéssel szerződése jóval a lejárta előtt kerül meghosszabbításra.

A Richter is vette a részvényeit

A Richter 22.000 darab saját részvényt vásárolt november 30-án 7.111 forintos átlagáron. A társaság összesen 500 ezer darab vételére adott megbízást, ebből eddig 120.138 darab teljesült.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben