Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Még többen mondják…

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. november 13.   10:01

Erste kommentár Még többen mondják azt, hogy a védőoltásra még viszonylag sokat kell várni. Tegnap az amerikai, a brit és az európai jegybankelnök beszélgetett egymással, és megállapították, hogy...

Erste kommentár

Még többen mondják azt, hogy a védőoltásra még viszonylag sokat kell várni. Tegnap az amerikai, a brit és az európai jegybankelnök beszélgetett egymással, és megállapították, hogy a védőoltás pozitív gazdasági hatásai még odébb vannak. Sőt, további két EKB monetáris tanácstag arról is beszélt, hogy szükség van az élénkítésre. Vagyis az eddig is borítékolható lazítás még inkább borítékolhatóvá kezd válni, miközben az időpontja is közeledik. A piac a kötvényvásárlási program megnövelésére számít.


Az pedig, ami a piacon történik, hogy egy korábban várt hír megjelenésére hatalmasat ugrik, úgy hogy valójában semmi sem változott, továbbra is furcsa. Na meg az is furcsa, hogy ez volt az a katalizátor, amire másképp kezdték játszani, a tőzsde nevű játékot, azaz adni az eddig vezető növekedési, és venni az eddig alulteljesítő értékalapú részvényeket. Most néhány napja ennek a fordított mozgásnak zajlik a korrekciója, aminek keretében az indexek nem igazán akarnak kiesni az ugrás utáni sávból. Mit is jelent ez az egész? (i) A hír, ami nem változtat meg semmit, csak egy katalizátor, azaz a piac technikailag felefelé akar menni; (ii) a hír katalizátor jellege miatt esnie kellene a piacoknak egy kis visszarendeződéssel, de ez egyelőre várat magára. Vagyis technikailag erősek a piacok. Mindenesetre azért tartsuk nyitva a szemünket, hogy kimozdul e (kiesik e) az elmúlt napokban kialakult sávból. Ugyanis fundamentálisan inkább túlértékeltnek mondanánk azzal, hogy az egy évvel előremutató P/E ráták számos piac esetében történelmi csúcson vannak, és nem is kis távolságra az átlagos értéktől. Vagyis a gazdaságban levő szabad pénz hajtja a piacokat. Legalábbis nagyon így tűnik, és lehet, hogy egyelőre?

Amerikában is érkeznek a szigorítások

Gyenge teljesítménnyel zártak tegnap az amerikai indexek. A Dow Jones Industrial Average 1,1%-os, az S&P 500 index 1,0%-os, a Nasdaq 100 pedig 0,6%-os csökkenéssel fejezte be a kereskedést.


A vírus terjedése tovább gyorsul a tengerentúlon, ahol tegnap több mint 144 ezer új fertőzöttről számoltak be a hatóságok. A legsúlyosabban érintett államokban a kormányzók szigorították a maszkviselési szabályokat és az utazások korlátozására kérték az állampolgárokat. Több államban ismét bezárhatnak a bárok és éttermek, Európához hasonló szigorításokra azonban nem tettek utalást.


Piaczárás után tette közzé negyedik negyedéves jelentését a Disney, ami után a részvények több mint 7%-ot emelkedtek. A 20 centes veszteség A 20 centes veszteség jobb, mint az elemzők által várt 73 centes mínusz, csakúgy mint a 14,7 milliárd dolláros bevétel. Az igazi meglepetést azonban a Disney+ felhasználóinak száma hozta. Az egy éve indított szolgáltatást már 73,7 millióan használják világszerte, szemben az elemzők által várt 65,5 millió felhasználóval. Indiában rendkívül erős a növekedés, a felhasználók negyede idevalósi. A koronavírus továbbra is rendkívül erős negatív hatással van a társaság üzleti teljesítményére. A Media Networks (ABC és ESPN csatornák) és a Direct-to-Consumer (Disney+, HULU és ESPN+ streaming) üzletágak működési eredménye javult az előző évhez képest, a Studio (Walt Disney Studios, Pixar Studios, Marvel Studios, Lucasfilm, 20th Century Fox) és a Parkok, Hotelek és Hajózás üzletágak teljesítménye azonban jelentős veszteségeket szenvedett.


A Cisco közel 10%-ot ugrott piaczárást követően, miután a társaság első negyedéves eredménye és második negyedéves előrejelzése felülmúlta az elemzői várakozásokat. A 76 centes Non-GAAP EPS felülmúlta az elemzők által várt 71 centet, a 11,9 milliárd dolláros bevétel azonban megegyezik a konszenzus által várt értékkel. A második negyedév tekintetében 0-2% közötti bevétel csökkenésre számít a társaság, az eredmény pedig 74-76 cent körül lehet. A számok nem jelentenek nagy eltérést az elemzők által várt 3%-os bevétel csökkenéstől és 74 centes eredménytől. Az erős reakció feltehetően a részvények gyenge teljesítményével van összefüggésben. Idén közel 20%-os mínuszban van a papír, a 2019-es csúcstól számítva 33%-os korrekciót szenvedett az árfolyam.

Egyre többen beszélnek Kínában a monetáris politika szigorításáról

Amerika tegnapi gyenge teljesítménye szokás szerint átterjedt Ázsiára is. A Nikkei 225, a Hang Seng, és a CSI 300 indexek 0,5%, 0,4%, és 1,1%-os csökkenést mutatnak a hét utolsó kereskedési napján.


A múlt héten Liu Guoqiang, a PBOC kormányzóhelyettese közölte, hogy lassan el kell kezdeni visszavonni az idén bevezetett monetáris lazító intézkedéseket. Ezt a hozzáállást tükrözte Lou Jiwei, Kína volt pénzügyminiszterének tegnapi beszéde is. A 2016-ban leköszönt miniszter is úgy véli, hogy a hosszútávú stabilitás érdekében nem maradhat állandó a monetáris lazítás. Mindketten egyetértettek abban, hogy a szigorításnak nem szabad váratlanul érkeznie, az időzítés pedig a gazdasági és piaci tényezőktől fog függeni.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a pozitív, az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben