Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Felszállt a füst!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. november 9.   09:17

Erste kommentár Szombat délután végre megszületett az eredmény. Szoros versenyben, legalábbis az ingadozó államok szintjén, és számos esetben kis különbséggel ugyan, de végül Biden nyerte a...

Erste kommentár

Szombat délután végre megszületett az eredmény. Szoros versenyben, legalábbis az ingadozó államok szintjén, és számos esetben kis különbséggel ugyan, de végül Biden nyerte a választásokat. Így várhatóan 290 elektori szavazattal ő lehet az USA 46-dik elnöke. Persze számos államban újraszámolás jöhet, így a végleges eredményre még várnunk kell. Most annak örül a piac, hogy valószínűleg kiegyensúlyozott költségvetésre lehet számítani. Egy megosztott kongresszus esetén ugyanis általában többletes költségvetéssel lehetett számolni a múltban, míg egy tisztán egypárti többség esetén (elnök, szenátus és képviselőház) általában és átlagosan a GDP 0,5 százalékára rúgó éves deficitet sikerült összehozni. Jelenleg úgy néz ki, hogy a kongresszus megosztott lesz, mivel a szenátusban maradhat a republikánus többség, habár ebbe még beleszólhatnak a folyamatban levő szavazatszámlálások és a január 5-i újraválasztás két helyen. Ha a szenátus a republikánusoké marad, akkor ráadásul a kormány is megosztott lehet, hiszen az elnök javaslatát a miniszterekre a szenátus hagyja jóvá. Azaz a miniszterek megválasztásánál nagy valószínűséggel kompromisszumra lesz szükség. Azaz nem csak Biden lesz „minden amerikai elnöke”, ahogy mondta, hanem a koránya is minden amerikai kormánya lesz, amennyiben a két nagy párt az összes amerikai embert képviseli.


Mindenesetre most lehet annak örülni, hogy (i) túl vagyunk a választáson, ami általában is örömöt szokott hozni a piacokon; (ii) a költségvetés kontrol alatt lesz az elkövetkező két évben. Igaz, valószínűleg sem az adóemelés, sem az őrületes méretű fiskális élénkítés nem fog átmenni a kongresszuson, de most ennek is örülnek a befektetők. Ez egy picit azért furcsa, mert a részvénypiac értékeltsége elég magasan áll jelen pillanatban. Így a DAX és a BUX is emelkedhet a mai napon az általános jó hangulatban. Mindezt annak ellenére, hogy pl. a DAX esetében, a technikai indikátorok alapján inkább csökkenésnek kellene jönnie. Így az erős nyitás után egy kis lecsorgás benne lehet a pakliban.

A szenátus nélkül Biden nehezen fog tudni érdemi változást elérni

A korábbi napok rendkívül erős emelkedését követően pénteken oldalazott az amerikai részvénypiac. Az S&P 500 a csütörtöki értékéhez képest változatlan áron zárta a hetet, a ciklikus papírok azonban erős csökkenést mutattak.


Most már szinte biztos, hogy Joe Biden lesz az USA új elnöke, aki 306:232 arányban vezet Donald Trump előtt. Biden győzelme inkább Trump népszerűtlenségének, mintsem a demokraták népszerűségének köszönhető, a demokraták ugyanis mind a képviselőház, mind pedig a szenátus tekintetében messze alulmúlták a várakozásokat. A technológiai részvények elmúlt héten tapasztalt rendkívüli emelkedése nagyrészt azzal magyarázható, hogy jelen állás szerint a szenátusban marad a republikánus többség. Végső eredmény csak 2021. január 5. után várható.

Tovább javul a kínai export

Rendkívül erős teljesítménnyel indul a hét Ázsiában. A Nikkei 225, Hang Seng, és CSI 300 indexek 2,1%, 1,1%, és 1,7%-os emelkedést mutatnak a nap végéhez közeledve.


Dollárban számolva 11,4%-ot emelkedett év per év alapon a kínai export októberben, ami meghaladta az elemzők által várt 9,2%-ot. Renminbiben számolva az emelkedés már csak 7,6% volt, ami csökkenést jelent a szeptemberi 8,7%-hoz képest. Az import, szintén renminbiben számolva csupán 0,9%-os emelkedést mutat, ami elmaradt az elemzők által várt 6,3%-tól.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Waberer’s: Javuló eredmény

A harmadik negyedévben a nemzetközi üzleti tevékenység folyamatos fellendülésének és az új stratégiának köszönhetően az ismétlődő nettó veszteség 1,1 millió euróra szűkült az egy évvel korábbi 5,6 millió eurós veszteséghez képest.


Az ITS szegmens továbbra is mínuszban van, az EBIT ismétlődő vesztesége 5,3 millió euró, szemben az egy évvel ezelőtti 5,1 milliós veszteséggel. Az aktív teherautók száma 2020 darabra csökkent az egy évvel korábbi 3159 darabról, de nőtt az előző negyedév 1874 darabos szintjéről, míg a járművezetők száma 2600-ra csökkent az egy évvel ezelőtti 4600-ról és az előző negyedév 2778-áról. A megrendelések számát kissé, 57.900-ról 62.000-re növelik. Ez a hatékonyságjavulás az új útvonalrendszer révén jobb eredményt hozott.


A regionális szegmensben az üzemi eredmény 4,2 millió euróra ugrott az egy évvel ezelőtti 1,8 millió euróról a magas keresletnek és az erős költségkontrollnak köszönhetően.


A károk alacsonyabb költségeinek (kevesebb autófuttatás) köszönhetően az EBIT 2,4 millió euróra nőtt az egyéb (biztosítási) szegmensben az egy évvel ezelőtti 1,5 millió euróról.


A tőkeáttétel, a nettó adósság / EBITDA 2,9-re csökkent az előző negyedévi 3,1-ről, köszönhetően a nettó adósság további 15,5 millió eurós, 160,5 millió euróra történő csökkentésének. A részvények 24% -ának tulajdonosváltása után a társaság megállapodott a hitelezőkkel egy 5 éves finanszírozási tervről.


Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben