Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Eredmény dömping Európából

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2020. november 5.   10:24

A lezárások miatt tovább élénkítenek a britek Az amerikai elnökválasztás bizonytalan kimenetele ellenére pozitív hangulat uralkodott tegnap az európai részvénypiacokon. A FTSE100 1,7%-ot, a DAX 2%-ot, a CAC40 2,4%-ot emelkedett.

A lezárások miatt tovább élénkítenek a britek

Az amerikai elnökválasztás bizonytalan kimenetele ellenére pozitív hangulat uralkodott tegnap az európai részvénypiacokon. A FTSE100 1,7%-ot, a DAX 2%-ot, a CAC40 2,4%-ot emelkedett.


Szokatlan időpontban, helyi idő szerint reggel 7 órakor jelent meg a BoE monetáris döntése. A szokatlan időpontra azért volt szükség, hogy elkerüljék az ütközést a pénzügyminiszter mai parlamenti beszédével, melyben a gazdaságtámogató csomagról lesz szó. A jegybank a vártnál is nagyobb mértékű lazítást jelentett be, hiszen a kamatokat ugyan változatlanul hagyta, de az eszközvásárlási programot 875 milliárd fontra emelte meg, ami a keretösszeg 150 milliárd fontos megemelését jelenti, miközben a piac 100 milliárd fontos növelésre számított felfelé mutató kockázatok mellett.


Olaszországban is szigorítottak a járványügyi intézkedéseken, és éjszakai kijárási tilalmat vezettek be az egész országban. Négy olasz tartományt pedig lezártak, azokat elhagyni nem lehet, és a tartományokon belül nappal is kijárási korlátozások vannak érvényben. A négyből három tartomány Észak-Olaszországban található, és köztük van a gazdaságilag és pénzügyileg legfejlettebb Lombardia is. A tavaszi lezárással ellentétben a mostani nem érinti a gyárakat, azokban tovább folytatódhat a tevékenység. A miniszterelnök várhatóan még a héten bejelenti a gazdasági élénkítő csomagot is, mely a lezárások negatív gazdasági hatását hivatott tompítani.


A várakozásokkal összhangban a brit parlament tegnap megszavazta a járványügyi korlátozásokat, így azok mától egy hónapig lesznek életben.


Kéthétnyi egyeztetést követően elégedetlenül zárta a tárgyalásokat az EU és Nagy-Britannia tárgyalódelegációja a Brexittel kapcsolatban. A felek úgy ítélik meg, hogy továbbra sem sikerült áttörő előrelépést elérniük. Az egyeztetéseket jövő héten folytatják.

Romló jövőképre figyelmeztet a Commerzbank

A Commerzbank bevétele 6,8%-kal 2,03 milliárd euróra csökkent, enyhén elmaradva a 2,06 milliárd eurós piaci várakozástól. A bank a várt 300 millió eurós céltartalékképzéssel szemben csak 272 millió eurót különített el a nem teljesítő hitelek céltartalékképzésére, miközben arra figyelmeztetett, hogy a járvány kimenetelétől függően romolhat a hitelportfolió minősége. A bank a vártnál körülbelül 10 millió euróval többet, 201 millió eurót számolt el egyszeri átalakítási költségként. A bank 62 millió eurós veszteséggel zárta a negyedévet, ami megfelel a piaci konszenzusnak, azonban ebben jelentős szerepet játszott, hogy a hitelportfolió minőség romló kilátásai ellenére is a vártnál kisebb céltartalékot képeztek. A bankhoz januárban érkezik az új pénzügyi igazgató, ezt követően még az első negyedévben közzéteszik az új stratégiát.

Felülmúlta a várakozásokat az UniCredit

Mivel az első két negyedévben, de főleg az elsőben jelentős céltartalékot képzett az UniCredit a nemteljesítő hitelekre, a harmadik negyedévben már visszafoghatta magát, ami segítette abban, hogy a piaci várakozásokat felülmúló eredményről számoljon be. Az olasz bankcsoport adózott eredménye 680 millió euró lett, a várt 278 millió euróval szemben. A felülteljesítés nagyrészt a vártnál kisebb céltartalékképzésből, kisebb részt pedig a magasabb bevételekből adódott. Az idei évre 800 millió euró fölötti tisztított profitot vár a csoport, meghaladva a 636 millió eurós elemzői konszenzust. Jövőre pedig továbbra is 3-3,5 milliárd euró közti eredményre számítanak.

Megérkezett a Lufthansa részletes eredménye

Az október 20-i előzetes jelentés után ma reggel közzétették a Lufthansa részletes eredményét is. Jelenleg a tavalyi kapacitás 25%-án működik a légitársaság, aminek legalább 50%-ra kellene emelkedni ahhoz, hogy pozitív működési cash flow-t tudjon termelni. A vezérigazgató elmondása szerint elkerülhetetlen lesz egy alapos restruktúrálás, ami feltehetően a legtöbb költségtétel csökkentését vonná maga után. A negyedik negyedévben a tervek szerint havi 350 millió eurót fog elégetni a társaság.

Jelentett a Wizzair

A Wizzair első félévben generált 471,2 millió eurós bevétele elmaradt a konszenzus által várt 540 milliótól és 72%-kal csökkent az előző évhez képest. A kihasználtság 64,3% volt a tavalyi 94,6%-kal szemben. Az EBITDA 97%-kal csökkent, a nettó eredmény pedig veszteségbe fordult. A -1,13 eurós Non-GAAP EPS szintén alulmúlta a negatív 77 centre számító konszenzust. A Lufthansával egyetemben a Wizzair is nehéz télre számít, és megerősítette korábbi előrejelzését, miszerint havi 70 millió eurós veszteségre számít, ha év végéig nem szálhatnak fel a repülőgépek.

Jó eredményt közölt az ArcelorMittal

Az ArcelorMittal a várakozásoknál jobb eredményeket közölt harmadik negyedéves gyorsjelentésében. Az EBITDA a várt 832,4 millió dollár helyett 901 millió lett, de még ez is elmarad a tavalyi értéktől 15 százalékkal. Pedig a cég kihasználta a második negyedévi mélypontról felfutó keresletet, amit a kínai infrastrukturális beruházások is segítettek. Így a vasérc- és az acéltermelés rendre 18 és 19 százalékkal emelkedett a második negyedévhez képest. Így az operatív eredmény 718 millió dollárra emelkedett a tavalyi 297 millió dollárról. Ugyanakkor a járványhelyzet romlása miatt volatilis időkre számít. Kína tovább növekedhet, de a kereslet a normális érték alatt maradhat. A hitelek leépítése befejeződött, és a jövőbben a most elért 7 milliárd dollár körüli nettó adósággal képzeli el az üzletmenetét. A piac emelkedéssel üdvözölte az eredményt.

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben