Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

A MOL III. negyedéve erősebb lesz, mint amit az árrések sugallnak

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINI2020. november 4.   11:21

A MOL november 6-án piacnyitás előtt teszi közzé III. negyedéves gyorsjelentését. A társaság becslésünk szerint 154 milliárd forint CCS-alapú, tisztított EBITDA nyereséget érhet el, ami alatta van a tavalyi III. negyedév 203 milliárd...

A MOL november 6-án piacnyitás előtt teszi közzé III. negyedéves gyorsjelentését.

A társaság becslésünk szerint 154 milliárd forint CCS-alapú, tisztított EBITDA nyereséget érhet el, ami alatta van a tavalyi III. negyedév 203 milliárd forintjának, de meghaladja az előző negyedév 114 milliárd forintos EBITDA-ját.

A kutatás-termelés üzletág eredményét javítja a növekvő olajár: a Brent átlagára az időszakban 43 dollár volt hordónként szemben az előző negyedév 29,2 dolláros árával. A MOL ebben a negyedévben teljes mértékben konszolidálja az azeri ACG mezőben lévő részesedését, ezért a termelés ebben a negyedévben növekszik és eléri a napi 128-130 ezer hordót. Ezen tényezők hatására a MOL tisztított EBITDA eredménye elérheti az 52 milliárd forintot ebben a negyedévben.

A finomítás-nagykereskedelem helyzete vegyes. Egyrészt az árrések hatalmasat estek: az 1 dollár/hordós finomítói marzs az elmúlt évek legalacsonyabb értéke, ahogy a petrolkémia 336 euró/tonnás marzsa is. Ezzel szemben segített, hogy nőtt a volumen, és a nagykereskedelmi árrések is erősek voltak. A mi várakozásunk 50 milliárd forint tisztított, újrabeszerzési költséggel (CCS) becsült EBITDA a divíziótól.

A fogyasztói szolgáltatások üzletág remek negyedéven van túl, az EBITDA nőhetett év/év alapon. A vásárlók visszatértek a kutakhoz és növelték fogyasztásukat, miközben a marzsok is erősek voltak. A mi becslésünk, hogy a szegmens 49 milliárd forint EBITDA-t ért el a negyedévben.

A gázüzletág helyzete kicsit romlott a magasabb gázárak miatt. A cég így is 13 milliárd forint EBITDA-t érhetett el a mi várakozásunk alapján.

A pénzügyi soron 6 milliárd forint veszteség keletkezhet az euró alapú hitelek átértékelésén, mivel a forint gyengült az euróval szemben. A társult vállalatok, mint a Baitex vagy a Pearl Petroleum, némi pozitív hozzájárulással bírhatnak.

A nettó eredmény pozitív lehet, idén ez az első negyedév, ami nem veszteséges.

A körülményekhez képest összességében nem lesz rossz negyedéve a MOL-nak. A gyenge irányadó árrésekhez képest kedvező eredményt közöl a cég, hasonlóan, mint a British Petroleum tette ezt a napokban. A negyedik negyedév ennél kisebb eredményt fog hozni, mivel az árrések továbbra is alacsonyak, az eladási volumen viszont szezonális okok miatt alacsonyabb, miközben a koronavírus járvány miatt jelentős lezárások vannak. A jó gyorsjelentés talán ellensúlyozhatja az elmúlt időszak részvényár esését is, mivel alapvetően pozitív meglepetésre számítunk.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben