Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Boldogság vagy aggodalom?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. október 21.   10:04

Erste kommentár Most éppen örülnek a piacok, mert Nancy Pelosi demokrata vezető és Steven Mnuchin pénzügyminiszter tárgyalásai jól alakultak tegnap, és a megbeszéléseket ma is folytatják mindannak ellenére, hogy...

Erste kommentár

Most éppen örülnek a piacok, mert Nancy Pelosi demokrata vezető és Steven Mnuchin pénzügyminiszter tárgyalásai jól alakultak tegnap, és a megbeszéléseket ma is folytatják mindannak ellenére, hogy az álláspontok továbbra is távol vannak egymástól. Mindeközben a részvénypiaci stratégák (pl. JPMorgan) elkezdtek aggódni azon, hogy a bizonytalan államokban Biden fölénye Trumppal szemben az egy héttel ezelőtti 5 százalékról mostanra 3,9 százalékra olvadt. Az aggodalom két dologgal is magyarázható. A szoros eredmény azt jelenti, hogy elhúzódik a választási eredmény kihirdetése, ami bizonytalanságot jelent. Másrészről, ha nem jönne a demokrata seprű, azaz az alsó- és felsőház, illetve elnöki mandátum a demokratáknál, akkor nem jönne a demokraták által belengetett 2.200 milliárd dolláros csomag sem, hanem lehet hogy inkább csak a republikánus képviselők által erőltetett 500 milliárddal kellene beérnie a gazdaságnak. Persze ez azt mutatja, hogy nem nagyon hisznek a profik a csomag választások előtti elfogadásában, ami valljuk meg, egy demokrata csapda a republikánusok számára. Ugyanis a felületes szemlélőnek úgy tűnik, hogy ők a gazdasági jólét kerékkötői. Pedig csak arról van szó, hogy a demokrata csomag jól kibélelné a demokrata vezetésű önkormányzatokat. Vagyis a demokratáknak ez win-win szituáció, míg a republikánusoknak nem nagyon van lehetőségük ebből kibújni. Mindenesetre a piac a szállingózó megállapodás felé mutató hírekre pozitívan reagál, még akkor is, ha az elmúlt 1-2 hétben már megkezdődött az erózió a részvénypiacokon.


Különben Európában is egyre növekszik az aggodalom. Lagarde, az EKB elnöke meg is szólalt, hogy a lezárások növelik a gazdasági lanyhulás kockázatát, miközben az EB gazdasági bizottságának vezetője felhívta a figyelmet, hogy a 6 százalékos idei visszaesés júliusi becslésekor még nem számoltak őszi lezárásokkal. Így beleillik a képbe, hogy ma reggel a DAX folytatja az esést, míg az amerikai határidők a pozitív tartományban vannak. A BUX pedig az általunk is sokszor hangoztatott alulértékeltség okán inkább a pozitív tartományban tartózkodik, és ezzel felülteljesítő.

Hamar elült a koronavírus miatti Netflix-láz

Szűk sávban zajlott tegnap a kereskedés a tengerentúlon. A Dow 0,4%-kal, az S&P500 0,5%-kal a Nasdaq 0,3%-kal emelkedett.


A felfokozott várakozásokhoz képest csalódást keltett a Netflix harmadik negyedéves gyorsjelentése. A 6,44 milliárd dolláros árbevétel ugyan enyhén felülmúlta a 6,38 milliárd dolláros konszenzust, az 1,74 dolláros tisztított EPS azonban már elmaradt a 2,14 dolláros várakozástól. És ami a legfontosabb, globálisan nettó 2,2 millió előfizető csatlakozott a szolgáltatáshoz (új előfizetők száma csökkentve a lemondások számával) a várt 3,6 millióval szemben, a második negyedéves 10 milliót és az első negyedéves 15 milliót követően. A streamingóriás már korábban figyelmeztetett, hogy a nagyon erős első félévet követően érdemi lassulás várható a felhasználók számának növekedésében, ilyen hirtelen lassulásra azonban kevesen gondoltak. Mindenesetre a negyedik negyedévben ismét javulhat a kép, a vállalat ugyanis 6 millió nettó új előfizetőre számít a megelőző év 8,8 milliójához képest. Ázsiában nagyon nő a szolgáltatás népszerűsége, a negyedév végére az összes előfizető 46%-a származott az Ázsia-Csendes-Óceán régióból. A forgatások több sikersorozat esetében újraindultak a harmadik negyedévben, így mostantól ismét negatív cashflowt mutathat majd fel a cég. A vártnál gyengébb számokra az árfolyam közel 6%-ot esett piaczárás után.


Ellenben jól sikerült a negyedév a Texas Instruments-nek, a világ egyik legnagyobb félvezetőgyártójának. A vállalat egy részvényre jutó tisztított profitja 1,49 dollár lett a várt 1,28 dollárral szemben, amit 3,8 milliárd dolláros árbevételen ért el a várt 3,4 milliárd dollárral szemben. A jó eredményt főként az autóiparban és a fogyasztói elektronikai cikkekben használt chipek iránti nagyobb keresletnek köszönhette a cég, ami jól tükrözi ezen ciklikus szektorok esetében látott javulást a harmadik negyedévben. A most kezdődött negyedévre 1,2-1,4 dollár közötti EPS-t vár a cég, míg a konszenzus előzetesen ennek a sávnak az alját prognosztizálta. A hírekre az árfolyam 1,5%-kal emelkedett piaczárás után.


Meglepően jó harmadik negyedéves gyorsjelentést tett közzé a Snapchat alkalmazást üzemeltető Snap. Az árbevétel 52%-kal közel 680 millió dollárra nőtt év/év alapon a várt 560 millió dollárral szemben, amin egy centes részvényenkénti profitot ért el a cég a várt 5 centes veszteséggel szemben. A napi aktív felhasználók száma 19%-kal 249 millióra nőtt év/év alapon a várt 245 millióval szemben. A vállalat szerint amennyiben folytatódnak a harmadik negyedéves trendek, akkor 47-50% körül nőhet az árbevétel a negyedik negyedévben. A kedvező hírekre 24%-kal emelkedett piaczárás után az árfolyam.


Tegnap a várakozásoknak megfelelően benyújtotta az Igazságügyi Minisztérium az Alphabet elleni keresetét, amivel kezdetét veszi az USA történetének legnagyobb versenyellenes pere. A főállamügyész szerint, amennyiben így folytatja a Google és ilyen mértékben visszaél erőfölényével a piacon, akkor sosem jöhet el az új, Google-höz hasonló cégek kora az Egyesült Államokban.


Akadályba ütközhet az Nvidia történetének legnagyobb felvásárlása, aminek keretében a brit Arm félvezetőgyártót akvirálnák. Az ügyhöz közel álló források szerint több kínai cég, köztük a Huawei is azért lobbizik a kínai hatóságoknál, hogy ne hagyják jóvá a felvásárlást, mert attól félnek, hogy akkor más nagy amerikai félvezetőgyártókhoz hasonlóan az Arm se szállíthat majd be nekik. A források szerint a cégek azzal is kiegyeznének, ha olyan feltételekhez lenne kötve a felvásárlás, hogy ne lehessen őket kizárni a kereskedelmi láncból.


Továbbra is ellentmondásos hírek látnak napvilágot az amerikai fiskális stimulussal kapcsolatban.

Tovább emelkedik a renminbi

Vegyes kereskedéssel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 és Hang Seng indexek 0,3 és 0,8%-ot emelkednek, a CSI 300 index pedig 0,4%-ot csökken a nap végéhez közeledve.


Az onshore renminbi tovább folytatta emelkedését, 2018 júliusa óta nem látott szinteket ért el. A PBOC eddig nem adott jelzést, miszerint túl erősnek vélné a devizát. Ez részben annak köszönhető, hogy a renminbi mellett a legtöbb vezető deviza is emelkedik a dollárral szemben, így a kínai export elsősorban csak az amerikai importőrök részéről indult drágulásnak.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben