Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vita nélkül!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. szeptember 30.   10:21

Erste kommentár A két amerikai elnökjelölt, Trump és Biden tegnap este (magyar idő szerint ma hajnalban) megtartotta első vitáját, ami vitathatatlanul sikertelen volt, és a felek győztes nélkül távoztak. Sajnos egyre inkább...

Erste kommentár

A két amerikai elnökjelölt, Trump és Biden tegnap este (magyar idő szerint ma hajnalban) megtartotta első vitáját, ami vitathatatlanul sikertelen volt, és a felek győztes nélkül távoztak. Sajnos egyre inkább világjelenséggé kezd válni, hogy sok esetben inkább az érzelmekre hatni próbáló vitákat, beszédeket látunk a valódi üzenetek vagy szakmai viták helyett. Így bizony üdítő, amikor tényleg kompetens nyilatkozót, vagy éppen értelmes érvelős vitát láthatunk. Ma hajnalban ez nem sikerült, maradt a negatív kampány. Pedig közben a pénzügyminisztérium és a demokraták megbeszélést tartottak az újabb élénkítő csomagról. A megbeszélések ma tovább folytatódnak, ami jó hír. Ennek ellenére a piacok a tegnapi negatív zárást követően még mélyebbre süllyedtek a ma reggeli órákban.


A DAX a negatív tartományban nyitott, amit a technikai kép is indukált, de később meglepetésre átfordult a pozitív tartományba. A BUX esetében is hasonló mozgást láthatunk a tegnapi kicsit nagyobb esést követően, amely (alulteljesítés) az EU-s vitáknak lehet köszönhető. Ma a jogállamisági jelentéssel lehetünk gazdagabbak.

Színvonalon aluli vita az elnökjelöltek között

Csökkenéssel zárták a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Dow és az S&P500 0,5%-kal, a Nasdaq 0,3%-kal esett.


Sárdobálásról szólt az első vita az amerikai elnökjelöltek között, egyértelmű győztest a látottak és hallottak alapján nem lehetett kihozni. Szakpolitikai kérdésekről csupán általánosságban beszéltek a felek, többnyire egymás kritizálásával voltak elfoglalva. Az előzetes várakozások arról szóltak, hogy Trump felülkerekedhet egy élő vitában, de nem így történt. A következő vita október 15-én lesz az elnökjelöltek között.


Tegnap röviden egyeztetett egymással Nancy Pelosi demokrata képviselőházi vezető és Steven Mnuchin republikánus pénzügyminiszter a demokraták által kidolgozott 2.200 milliárd dolláros fiskális csomagról. Az egyeztetések ma folytatódnak. Ez azt jelzi, hogy még van esély egy újabb stimulusra a választások előtt.


28 ezer munkavállalóját bocsátja el a Disney a koronavírus miatt kialakult nehéz helyzetben. Az elbocsátások vidámparkokhoz, turistahajókhoz és kiskereskedelmi egységekhez köthetők, kétharmaduk részmunkaidős foglalkoztatottakat érint.


Észak- és Dél-Dakotában, illetve Wisconsinban elkezdte komolyabb mértékben felütni a fejét a koronavírus, és New York-ban is magasabb szintre szökött a pozitív tesztek aránya.

Számos gazdasági adat érkezett Ázsiából

Továbbra is vegyes kereskedést láthatunk az ázsiai tőzsdéken. A Nikkei 225 index 1,4%-ot csökken, a Hang Seng 0,7%-ot emelkedik, a CSI 300 index pedig 0,2%-os mínuszt mutat a kereskedés végéhez közeledve.


Japánból és Kínából is számos fontos statisztika érkezett ma reggel. Az ipari termelés 13,3%-kal csökkent Japánban augusztusban az előző évhez képest, ami enyhe javulás az júliusi 15,5%-os csökkenéshez viszonyítva. Mind a havi, mind az éves változás enyhén felülmúlta a várakozásokat.


A japán kiskereskedelmi forgalom már sokkal impresszívebb képet fest. 4,6%-kal növekedett júliushoz képest és csupán 1,9%-ot csökkent az előző évhez viszonyítva. A számok jelentősen felülmúlták a várakozásokat.


A kínai állam által publikált feldolgozóipari és szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexek enyhén felülmúlták a várakozásokat és további javulásról tettek tanúbizonyságot. A feldolgozóipari PMI index 51,0-ról 51,5-re emelkedett, a szolgáltatóipari index pedig 55,2-ről 55,9-re ugrott.


Az állam által publikált statisztika főként a nagy állami vállalatokra fókuszál. A Caixin magazin által számított indexek viszont a privát és méretre kisebb társaságokat súlyozzák felül. Ma tették közzé a Caixin feldolgozóipari indexet, ami már a várakozások alatt és az előző hónaphoz képest is alacsonyabban alakult. A PMI index 53,1-ről 53,0-ra csökkent, ami azonban továbbra is növekedést jelent.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős indexek is mínuszban voltak ma reggel.

Horvát lapértesülések szerint 800 milliót ér a MOL INA részesedése

A Nacional című horvát lap értesülései szerint a MOL kezében lévő 49,08%-os INA pakett 800 millió dollárt ér. A lap a Lazard amerikai befektetési bank elemzésére hivatkozik, amit a horvát állam rendelt meg, és amit egyelőre csak Andrej Plenkovic miniszterelnök és szűk köre látott részletesen. A Lazard késett a jelentéssel, mivel a prezentációra júniusban, a teljes elemzés átadására pedig augusztusban került sor. A horvát állam pedig már októberben le szeretne ülni a MOL-lal a tárgyalóasztalhoz, hogy visszavásárolják a magyar cégtől a teljes pakettet. A horvát állam egyelőre nem tudja, hogy mit szeretne a részvényekkel kezdeni. A Nacional szerint négy jelentkező is van, aki megvenné az INA-t, többek között az orosz Rosznyeft is. Véleményünk: A 800 millió dolláros vételár már elfogadható lehet a MOL számára, bár kevesebb, mint amennyiért anno megvette. A MOL 2003-ban 505 millió dollárt fizetett 25%-ért, majd 2008-ban 873 millió eurót adott ki további 22%-ért és irányítási jogért. Nem lenne kedvező, ha a Rosznyeft belépne tulajdonosként az INA-ba, mivel ez sértheti a MOL üzleti érdekeit. Ugyanakkor a horvát állam sem adná el a részvényeket az oroszoknak. Egyelőre annak is kicsi az esélye, hogy a MOL és a horvátok között létrejön az egyezség, mivel a horvát államnak a mostani gazdasági helyzetben nincs elég pénzügyi eszköze, hogy kivásárolja a MOL-t.

A MOL eurókötvény kibocsátását tervezi

A MOL 7-éves, jelzáloggal nem biztosított eurókötvényt szeretne kibocsátani, ezért megbízott egy nemzetközi és hazai befektetési banki konzorciumot a kibocsátás megszervezésével.

OTP részvényeket vett a Sertorius

A Csányi Sándorhoz köthető Sertorius alap 50.000 darab OTP részvényt vett 9.192 forintos átlagáron.

A Moody’s javította az OTP kilátásait

A Moody's hitelminősítő intézet megerősítette az OTP ꞌBaa3ꞌ szintű hosszú lejáratú devizabetét besorolását, és a minősítéshez tartozó kilátást stabilról pozitívra javította. Vélemény: a hitelminősítő szokás szerint lekövette az államadósság besorolását, így a döntés várható volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben