Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Új remény

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. szeptember 25.   09:59

Erste kommentár Újraéledt a remény az USA-ban, hogy mégiscsak készül valamiféle fiskális segélycsomag a gazdaság számára. A demokraták újra nekifutnak egy 2.400 milliárd dolláros csomag...

Erste kommentár

Újraéledt a remény az USA-ban, hogy mégiscsak készül valamiféle fiskális segélycsomag a gazdaság számára. A demokraták újra nekifutnak egy 2.400 milliárd dolláros csomag kidolgozásának, miközben a pénzügyminiszter azt mondta, hogy tárgyalásokat kezdenek a demokratákkal egy újabb pénzügyi segélycsomagról. Mivel nagyjából mostanra megszűnt a munkanélküliek heti 300 dolláros extra segélyezése, ezért a kérdés igencsak égető, ha a gazdaság állapotát fenn szeretnék tartani, s nem szeretnének egy újabb mélyrepülést.


Mindeközben Európában egyre mélyül a járvány. Franciaországban a spanyoloknál is egyre súlyosabb a helyzet, miközben a briteknél szabad kezet adnának a minisztereknek a járványügyi döntésekben. A spanyolok esetén már az ellátórendszer teljesítőképességének határa felé közelítenek, ami nagy kockázat, de az EU-ban alapvetően sehol nem számítanak hasonló mértékű zárásra, mint tavasszal. Persze ezt a járvány helyzet esetleges erős romlása felülírhatja, de az USA második hullámos példája azt mutatja, hogy meg lehet csinálni.


A DAX ma reggel mínuszban oldalazva nyitott és akár így is maradhat, legalábbis a napon belüli periódusú indikátorok alapján, amelyek kisimultak, mint egy halott EKG-ja. A BUX enyhe pluszban nyitott azok után, hogy az OTP-t a korábbi lokális mélypont közelébe ütötték, úgy, hogy közben a CFO arról beszélt, hogy csak néhány bázispontos romlásra számítanak a hitelállományban a járvány hatására. Ez pedig további jó teljesítményt sugall a banktól, így ez az alacsony árfolyam nem tűnik észszerűnek.

Ketyeg az idő

Minimális emelkedéssel zárták a vezető amerikai részvényindexek a tegnapi kereskedést. A Nasdaq 0,4%-kal, az S&P500 0,3%-kal, a Dow 0,2%-kal került feljebb.


Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter szerint az USA-nak újabb fiskális stimulusra van szüksége. Mnuchin nyitott lenne a demokratákkal tárgyalásokat folytatni erről, amit korábban a demokraták képviselőházi vezetője, Nancy Pelosi is megerősített. Ennek ellenére a demokraták önállóan egy új, 2.400 milliárd dolláros csomag kidolgozásába kezdtek, amit ebben a formában valószínűleg nem fogadnának el a republikánusok. A demokraták korábbi 2.200 milliárd dolláros csomagjával szemben ez a csomag a légitársaságoknak is külön támogatást adna, akik október 1-től akár 80 ezer embert is elbocsátanának, amennyiben nem kapnak újabb stimulust.


A Goldman Sachs szerint a piac túlbecsüli annak az esélyét, hogy a választásokat követően még több napot, esetleg hetet kell várni a hivatalos végeredményre. Az idei évben a koronavírus miatt sok államban levélben is (van ahol kizárólag így) lehet szavazni, ami meglassítja az eredmények kiértékelését. Ennek ellenére az elemzőház szerint bizonyos adatokból és azok korrelációjából már a választások estéjén jó eséllyel lehet következtetni a végeredményre.


A lakosság körében tapasztalható egyenlőtlenségek javítására hívták fel tegnap a figyelmet a Fed jegybankárai. Ezek többek szerint a gazdasági növekedést is érdemben visszavetik.

Enyhül a banki szabályozás Ausztráliában

Vegyes kereskedéssel folytatódik a hét Ázsiában. Míg a Nikkei 225 index 0,5%-ot emelkedik, addig a Hang Seng és CSI 300 indexek 0,3 és 0,1%-os csökkenést mutatnak a kereskedés végéhez közeledve.


Innentől kezdve könnyebb lesz az ausztrál bankoknak a jelzálog- és kisvállalati hitelek jóváhagyása. Hosszas kivizsgálás helyett elég lesz az ügyfelek jövedelmére és költekezésére fókuszálni. A változásokkal véget ér az egy évtizede tartó pénzügyi szabályozások szigorítása. A lépésre a koronavírus okozta recesszió késztette a kormányt, az ausztrál gazdaságban ugyanis közel 30 éve nem történt visszaesés.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

OTP: Meddig marad a törlesztési moratórium?

Jövő tavasszal dönthetnek arról, hogy meghosszabbítják-e a fizetési moratóriumot, derül ki Nagy Márton, a miniszterelnök főtanácsadójának szavaiból. A tény, hogy ez még nyitott kérdés, negatív, de a járványhelyzet bizonytalansága miatt érthető. Jelenlegi tudásunk szerint ugyanakkor valószínűleg nincs szükség a hosszabbításra.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben