Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Magaslati levegőn

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. augusztus 10.   09:36

Erste kommentár Kínai-amerikai feszültség vagy költségvetési élénkítés körüli huzavona ide vagy oda, a piacok továbbra is emelkedő állapotban vannak. Az S&P500 alig több mint egy...

Erste kommentár

Kínai-amerikai feszültség vagy költségvetési élénkítés körüli huzavona ide vagy oda, a piacok továbbra is emelkedő állapotban vannak. Az S&P500 alig több mint egy százalékpontra van a történelmi csúcsától, amit a jó vállalati eredmények és a sok pénz is fűt. Ráadásul Fauci ugyan aggályoskodik, és szerinte annak az esélye, hogy decemberig meglegyen a védőoltás „csak” 98 százalék, s ezért a szociális távolságtartás intézményére továbbra is nagy szükség van, de azért ennek a piac mégis örül. Hiszen a 98 százalék elég nagy szám. Persze az is igaz, hogy ezzel nem fogjuk elűzni a betegséget, de kordában fogjuk tartani, mint pl. az influenzát. Ez pedig elég a befektetőknek, hiszen ez a normális, vagy közel normális életet jelenti. Közben persze annak is örülnek, hogy továbbra is lakmározhatnak a munkanélküliek az állam emlőin, hiszen a szombati elnöki rendelet kapcsán továbbra is jöhet az állami csekk. Igaz nem már 600, hanem 400 dollárról hetente, ami még mindig szép apanázs. Ugyan továbbra sincs egyezség a demokraták és a republikánusok között, de eléggé népszerűtlen dolog lenne blokkolni az elnök ezen intézkedését a képviselő ház részéről a választások előtt. Így a piac ennek a várható pénzáramnak is örül.


Ma emelkedéssel nyitott a DAX index, és a BUX is felfelé kapaszkodik. A DAX indexben egyébként hamarosan véget érhet a korrekció, ami június eleje óta tart, és amiben olyan jól viselkedett az index, hogy szinte semmit sem esett. Ez pedig azt sugallja, hogy forró őszünk lehet.

Elnöki rendeletekkel segítette a gazdaságot Trump

Ezúttal a Nasdaq alulteljesítése jellemezte a pénteki kereskedést az USA-ban. Az index 0,9%-ot esett, míg a Dow 0,2%-kal, az S&P500 0,1%-kal került feljebb.


Azt követően, hogy pénteken teljesen megakadtak a tárgyalások a demokraták és a republikánusok között, Donald Trump a hétvégén aláírta azokat az elnöki rendeleteket, amikkel az augusztusban megszűnt, koronavírus miatti ideiglenes állami támogatások egy részét igyekezett visszaállítani. Ezek négy intézkedést jelentenek. Egyrészt a korábbi addicionális heti 600 dolláros munkanélküli segély helyett 400 dollár továbbra is járni fog, aminek negyedét az államoknak kell finanszírozni, míg a fennmaradó részét a természeti katasztrófákra félretett alapból csoportosítaná át az állam. Ezzel azonban 1-2 hónapon belül elfogyna a rendelkezésre álló keret, így ez valóban csak ideiglenes megoldás. Emellett szintén a belső fogyasztást hivatott támogatni az a lépés, amivel Trump a szeptemberben esedékes SZJA-kifizetésekre december végéig haladékot adna. Végül a kormány segítséget nyújt a diákhitelek kifizetéséhez, illetve betiltja a kilakoltatásokat is. Így az amerikai belső fogyasztás komoly támogatást kap, ami azonban ideiglenes és emellett az elnöki rendeletek törvényszerűsége sem egyértelmű. A megegyezés a két nagy párt között továbbra is várat magára. Azt azonban, hogy mikor ülnek ismét tárgyalóasztalhoz a felek, egyikük sem tudja jelenleg.


Előzetes megbeszéléseket folytatott a Twitter a TikTok tulajdonosával, a ByteDance-szel egy esetleges akvizícióról. Az ügyhöz közel álló források szerint a vállalat úgy gondolja, hogy relatíve kisebb mérete miatt jobb esélye lehetne egy felvásárlásra, mint a Microsoftnak. Az egyelőre nem dőlt el, hogy valóban tennének-e ajánlatot.


10%-kal esett a Berkshire Hathaway üzemi eredménye a második negyedévben. Warren Buffett többnyire saját cége részvényét vásárolta a negyedévben, amire rekordmértékű összeget, 5,1 milliárd dollárt költött a cég.

Kína is bekeményít

Vegyes képet mutatnak ma reggel a vezető ázsiai részvényindexek. A Shanghai index 0,4%-kal emelkedik, a Hang Seng 0,3%-kal csökken. A japán tőzsde ma ünnepnap miatt zárva tart.


A hongkongi rendőrség több másik emberrel együtt letartóztatta Jimmy Lai ottani médiamogult, aki a demokráciapárti Apple Daily című lap alapítója és tulajdonosa. Az indok az új nemzetbiztonsági törvény be nem tartása volt, ugyanis a közlemény szerint Lai „külföldi országokkal játszott össze és lázító szavakat használt”. Lai egyébként aktívan Peking-ellenes, és támogatta a tavaly kezdődött újabb tüntetéseket is. Ezzel 21-re nőtt az új nemzetbiztonsági törvény elfogadása óta letartóztatottak száma.


2,7%-kal nőttek a fogyasztói árak Kínában júliusban év/év alapon, ami felülmúlta a 2,6%-os konszenzust és az előző havi 2,5%-os értéket. Ez jórészt az élelmiszerárak drágulásának volt köszönhető, ami mögött részben az ellátási láncban történt fennakadások álltak. A maginflációs adat 0,5%-os drágulást mutatott az előző havi 0,9% után, ami 2010 óta a legalacsonyabb érték. E mögött főként a szolgáltatások továbbra is csökkenő árdinamikája áll.


A júniusi termelői árindex 2,4%-os visszaesést mutatott év/év alapon Kínában a várt 2,5%-kal és az előző havi 3%-kal szemben. Ez enyhén pozitív a termelő szektor szemszögéből.

Határidős piacok

A főbb amerikai és európai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Tovább veszi magát az OTP

Az OTP pénteken 80.000 darab saját részvényt vett 10.478 forintos átlagáron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben