Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újabb vakcina aspiráns

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. augusztus 5.   09:27

Erste kommentár Sikeres immunreakciót váltott ki a tesztalanyokból az első emberi kísérlet során az amerikai Novavax vakcinája a vállalat közlése szerint. A második dózis beadását követően...

Erste kommentár

Sikeres immunreakciót váltott ki a tesztalanyokból az első emberi kísérlet során az amerikai Novavax vakcinája a vállalat közlése szerint. A második dózis beadását követően hasonló mértékben keletkeztek antitestek a tesztalanyoknál, mint a kórházi ellátásra szoruló koronavírusos betegek esetében, ami elég lehet a vírussal szembeni védelemhez. A vállalat szerint a készítmény biztonságosnak bizonyult a kísérletben részt vevő, több mint 100 embernél. Ha volt is mellékhatás, az két napon belül elmúlt. Ezzel bebizonyosodott, hogy az USA kormánya nem véletlenül támogatta 1,6 milliárd dollárral a vállalat, mint kiemelt vakcinagyártó fejlesztéseit. A Novavax most az eredmények publikációját tervezi egy rangos folyóiratban, és benyújtja azokat az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatalnak. Ha zöld utat kapnak, akkor ősszel kezdődhet meg a nagyobb, nagyjából 30 ezer főt magában foglaló átfogó klinikai teszt.

Érdekes húzás a Disney-től

Enyhe emelkedéssel fejezték be a vezető amerikai részvényindexek a tegnapi kereskedést. A Dow 0,6%-kal, az S&P500 és a Nasdaq 0,4%-kal kerültek feljebb.


Meglepő profitot jelentett a Walt Disney a gazdasági harmadik negyedévre, miután 0,08 dolláros tisztított EPS-t ért el a várt 0,63 dolláros veszteséggel szemben. Mindezt év/év alapon 42%-kal visszaeső, 11,8 milliárd dolláros árbevételen tette, ami alulmúlta a 12,4 milliárd dolláros várakozást. A Disney+ streaming szolgáltatás 57,5 millió felhasználóval zárta a negyedévet, ami alulmúlta a konszenzus 59,4 milliós várakozását. Az ESPN+ és Hulu streaming szolgáltatásokra azonban a vártnál többen iratkoztak fel. Az élményparkok 2 milliárd dolláros veszteséggel zárták a negyedévet a koronavírus miatt, ezt azonban több mint kompenzálta a médiacsatornákból származó 3,2 milliárd dolláros üzemi eredmény. Ezek mellett egy érdekes húzást is láthattunk a vállalattól. A Disney+-on szeptember 4-től elérhetővé teszik a Mulan élőszereplős filmváltozatát, melynek premierje anno a koronavírus miatt relatíve gyengén sikerült a mozikban. Egy megnézés 30 dollárba fog kerülni a szokásos 7 dolláros havi előfizetés mellett. A vállalat szerint ez csak egyszeri lépés. A hírekre az árfolyam 4%-kal emelkedett piaczárás után.


Az amerikai pénzügyminiszter, Steven Mnuchin szerint a demokraták és a republikánusok még a héten igyekeznek megállapodásra jutni az új fiskális csomagról, még akkor is, ha jelenleg úgy tűnik, hogy igen messze vannak az álláspontok.


Az ügyhöz közel álló források szerint magas szintű megbeszélést tartana augusztus 15. környékén az USA és Kína a kereskedelmi megállapodás betartásáról. Valószínűleg az amerikai kereskedelmi főképviselő, Robert Lighthizer, és a kínai miniszterelnök-helyettes, Liu He fognak videókapcsolaton keresztül beszélni. A hangulatot a megbeszélésen feszélyezheti az, hogy az USA tegnap jelentette be, hogy Alex Azar egészségügyi államtitkár Tajvanba látogat, vagyis a legmagasabb szintű hivatali látogatásra kerül sor az utóbbi 40 évben. Ezzel a gesztussal USA ismét nyíltan kiáll Tajvan függetlenségi törekvései mellett, ami Kínának komoly szálka lehet a szemében.


Több mint kétmillió lakás és vállalkozás maradt áram nélkül tegnap az USA keleti partján, miután az Isaias trópusi vihar lecsapott a térségre. Az idei évre kifejezetten aktív hurrikánszezont jósolnak az előrejelzések.

Kína támogatásokkal építené tovább IT szektorát

Vegyes teljesítményt nyújtottak ma az ázsiai részvénypiacok. A Nikkei 0,2%-ot csökkent, míg a Shanghai index 0,1%-ot a Hang Seng pedig 0,4%-ot emelkedett.


Kínai médiaértesülések szerint a kormányzat az IT szektor, elsősorban a félvezető gyártás és a szoftver fejlesztés erőteljes támogatására készül. Ez pénzügyi támogatást, kedvezőbb adózási feltételeket és a szellemi tulajdonjogok szigorúbb védelmét is magában foglalná. Mivel az USA már többször megfenyegette Kínát hogy a legmodernebb technológiák exportját korlátozni fogja, elsősorban a szellemi tulajdonjog hiányos védelme miatt, így várható volt, hogy Kína elsődleges célja az lesz, hogy jelentős fejlesztéseket hajtson végre ezen a területen, és lehetőleg saját lábra álljon, hogy ne függjön az amerikai importtól.


Júliusban viszonylag erőteljesen visszaesett a kínai Caixin szolgáltatóipari beszerzési menedzser index. A korábbi 58,4 pontról 54,1 pontra csökkent a mutató, míg a várakozás 58,0 pont volt.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Ma jelent az Mtel

Ma zárás után teszi közzé negyedéves eredményét a Magyar Telekom.

Tovább veszi magát az OTP

Tegnap megint vett 30.000 darab saját részvényt az OTP, az átlagár 10.305 forint volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben