Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szerénység

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. augusztus 4.   09:44

Erste kommentár A szokásos óvatos hangnemet ütötte meg a Richter menedzsmentje a tegnapi tájékoztatón. A 2020-as kilátásokat illetően továbbra is óvatosak, sőt a gyógyszergyártás...

Erste kommentár

A szokásos óvatos hangnemet ütötte meg a Richter menedzsmentje a tegnapi tájékoztatón. A 2020-as kilátásokat illetően továbbra is óvatosak, sőt a gyógyszergyártás kapcsán az euróban számított 3%-os növekedési várakozást is visszavették 2%-ra, a csoportszintű árbevétel tekintetében pedig nem várnak idén növekedést. Ugyanakkor az operatív eredményhányadra vonatkozó becslést enyhén, 15-16%-ra megemelték. Ezáltal pedig implicit módon mégiscsak enyhén felfelé módosították az eredményvárakozást, ami a rekordot döntő negyedéves eredmény fényében indokolt volt, sőt konzervatívnak is tűnik, hiszen az első féléves marzs még az egyszeri mérföldkő bevétellel tisztítva is magasabb volt, mint a társaság idei éves célkitűzése.


Tegnap ismét csúcsot döntött a Nasdaq 100, ami a márciusi mélypont óta már 64%-ot emelkedett. Ezzel szemben az európai Stoxx 600 index technológiai komponensei mindössze 8%-ot emelkedtek, vagyis a technológiai szektorban egyértelmű az amerikai uralom.

Mégsem olyan rossz a július az USA-ban?

Emelkedéssel zárták a tegnapi napot a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,9%-kal, az S&P500 0,7%-kal, a Nasdaq 1,5%-kal került feljebb.


54,2 pontra ugrott az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe az USA-ban júliusban, ami felülmúlta az 53,6 pontos várakozást és az előző havi 52,6 pontos értéket. A mutató 2019 márciusa óta most van a legmagasabb értéken. Az új megrendelések al-index 61,5 pontra ugrott a várt 55,1 és az előző havi 56,4 ponttal szemben.


Donald Trump is megerősítette tegnap a szeptember 15-i határidőt, miszerint addig kell a TikTok-nak túladnia amerikai részesedésén, mielőtt az alkalmazás betiltására kerülne sor az USA-ban. Trump részéről nem lenne probléma, ha a Microsoft vásárolná fel az amerikai érdekeltséget, de egy bizonyos százalékot elvárna a vételárból, cserébe azért, hogy a kormány lehetővé tenné a tranzakciót. Kína ellenzi a tranzakciót, és válaszlépéssel fenyeget, amennyiben az USA kikényszerítené azt.


A további fiskális stimulus szükségességére figyelmeztettek tegnap a Fed jegybankárai. Sőt, James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke szerint a júliusi lassulás az amerikai gazdaságban csak átmeneti lesz, ugyanis az utóbbi hetek azt mutatják, hogy a dél államokban sikerült megfékezni a koronavírus újbóli komoly terjedését. A jegybankárok a maszkviselés fontosságára is felhívták a figyelmet.


Történt némi előrehaladás tegnap a republikánusok és demokraták között az újabb fiskális stimulus kapcsán, a végső egyezség azonban még messze van. Ma folytatódnak a megbeszélések.

Az infláció alapján éledezik a japán gazdaság

Nagyot emelkedtek ma az ázsiai részvénypiacok. A Shanghai index 0,3%-kal, a Nikkei 1,7%-kal, a Hang Seng pedig 1,8%-kal zárt magasabban.


A fertőzés növekvő esetszáma ellenére kezd felpörögni a japán gazdaság, ez pedig megnyomta az inflációs mutatókat is. A tokiói infláció a várt 0,3%-os stagnálás helyett 0,6%-ra ugrott. Az élelmiszer és energiaárak nélkül számított maginfláció pedig 0,6%-ra emelkedett a korábbi 0,4%-ról. Elsősorban az iskolához kapcsolódó költségek és az utazási irodák csomag ajánlatai drágultak az éledező kereslet hatására. A tokiói infláció alakulása előjele lehet a japán infláció alakulásának is. Az inflációs mutatók enyhe emelkedése ellenére az infláció azonban továbbra is nyomottnak tekinthető és az inflációs mutatók nem veszélyeztetik a laza monetáris politika fennmaradását.

Határidős piacok

A pozitív tartományban voltak a főbb határidős indexek ma reggel, egyedül a FTSE volt mínuszos.

A Richter és svéd partnere forgalomba hozatali engedélyt kapott

A Richter és svéd partnere, a Palette Life Sciences AB megkapták a nemzeti forgalombahozatali engedélyt az Egyesült Királyságban a LIDBREE-re vonatkozóan. A termék egy saját fejlesztésű, innovatív, hőre zselésedő, méhen belüli gél, ami jelentős fájdalomcsillapító hatással bír a nőgyógyászati beavatkozások során. A hír kedvező, a termék jól illeszkedik a Richter stratégiájába, amely a nőgyógyászati készítményekre fókuszál. Pénzügyi részletek ugyan nem ismertek, de úgy gondoljuk, hogy a Richter eredményére gyakorolt hatás nem túl jelentős, így az árfolyamhatás is limitált lehet.

Továbbra is alacsonyak a MOL árrései

A MOL 0,9 dollár/hordó finomítói marzsot és 314 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el júliusban, ami kismértékben meghaladja a júniusi értékeket (-1,3 dollár/hordó, illetve 312 euró/tonna). A makro környezet továbbra sem támogató, a júliusi árrések messze alatta vannak a korábbi hónapok átlagainak. Az év vége felé némi javulásra számítunk a szokásos finomítói és petrolkémiai leállások és karbantartások miatt, illetve amiatt, hogy a gyenge környezet a finomítói kapacitáskihasználtság visszavágásra készteti a vállalatokat. A környezet azonban a Covid-19 járvány előretörésével továbbra is ingatag.

Saját részvényt vett az OTP

Az OTP újabb 30.000 darab saját részvényt vett augusztus 3-án 10.266 forintos átlagáron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben