Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újabb olasz gazdaságélénkítés

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2020. július 30.   10:38

Magas elvárások az EKB-nál Vegyesen teljesítettek tegnap az európai részvénypiacok. A CAC40 0,6%-ot emelkedett, a FTSE100 stagnált, a DAX pedig 0,1%-ot csökkent. Az olasz szenátus újabb, 25 milliárd eurós...

Magas elvárások az EKB-nál

Vegyesen teljesítettek tegnap az európai részvénypiacok. A CAC40 0,6%-ot emelkedett, a FTSE100 stagnált, a DAX pedig 0,1%-ot csökkent.


Az olasz szenátus újabb, 25 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot szavazott meg a gazdaság támogatása érdekében. A költségvetési stimulus várhatóan napokon belül megkapja a szükséges végső jóváhagyásokat is. Az újabb fiskális élénkítés hatására az olasz költségvetési hiány már 11,9%-ra emelkedhet, szemben az áprilisban meghatározott 10,4%-os céltól. A többi országtól eltérően Olaszországban viszonylag kisebb részekben hagyják jóvá az újabb és újabb gazdaságélénkítő csomagokat.


AZ EKB görög és ciprusi tagja is gazdasági stabilitáshoz és az inflációs kilátások alakulásához kötni a rendkívüli (PEPP) eszközvásárlások végét. Mivel az előrejelzések szerint legalább 2022 végéig nem teljesül a jegybank inflációs célja, így ez meglehetősen magas elvárásnak tekinthető, és ismét felveti annak lehetőségét, hogy az eszközvásárlási program kibővítésre és meghosszabbításra kerülhet.

A legoptimistább várakozást is felülmúlta az ArcelorMittal

A második negyedévben 707 millió dolláros EBITDA eredményt ért el az ArcelorMittal, ami bár 55%-os visszaesés a tavalyi évhez képest, de még így is bőven felülmúlta a 485,9 millió eurós konszenzust, sőt még a legoptimistább elemzői várakozást is sikerült felülteljesítenie. Az árbevétel 10,98 milliárd dollár lett, szemben a 10,87 milliárd dolláros várakozással. A társaság rendkívül nehéz negyedéven van túl, összességében óvatosak a felpattanási reményekkel kapcsolatban a bizonytalan környezet miatt, de már látják a kereslet bővülését azokban a térségekben, ahol a járványügyi korlátozásokon elkezdtek lazítani. A vártnál jobb gyorsjelentés és a 7,8 milliárd dollárra csökkenő nettó eladósodottság együttes hatására jelentősebb emelkedéssel reagált az árfolyam.

Nyereségessé vált a Banco Bilbao

A Banco Bilbao második negyedéves adózott eredménye lefeleződött tavalyhoz képest, ezzel 636 millió euróra csökkent, de még ezzel is felülmúlta az 598 millió eurós piaci konszenzust. A nettó kamatbevétel, a díj és jutalék bevételek is csökkentek, miközben a céltartalékolás emelkedett, de már nem volt annyira kiugró mértékű, mint a bank első negyedévi céltartalék képzése. Sőt a profit felülteljesítése is abból jött, hogy a vártnál kisebb céltartalékot képzett a bank. A második negyedévben 1,6 milliárd eurónyi céltartalékot képeztek, amiből 644 millió kimondottan a Covid19 hatásait hivatott fedezni. A bank CET1 tőkemegfelelése 11,2%-ra emelkedett a negyedév végére. Mivel csak az alacsonyabb céltartalékképzés okozta az adózott eredmény soron keletkező pozitív meglepetést, így negatív árfolyamreakciót váltott ki a gyorsjelentés.

8 milliárd dolláros leírás a Total-nál

Az alacsony olajárak miatt 8,1 milliárd dollárnyi eszközt kényszerült leírni a Total. A legjelentősebb, 7 milliárd dolláros tétel kanadai olajpala projektekhez kapcsolódik, melynek kitermelése költségesebb, ráadásul magasabb karbon kibocsátással is jár. Viszont a korrigált adózott eredmény meglepetésre pozitív lett. Az adózott eredmény 96%-kal csökkent a tavalyi évhez képest, de a 126 millió dolláros profit így is felülmúlta a piaci várakozást, ami 443 millió eurós veszteség volt. A felülteljesítés oka a kereskedési tevékenységen elért nyereség, ugyanis a kereskedők roppant jól használták ki a rendkívüli volatilitásban rejlő lehetőségeket. A Total továbbra is 66 eurócentnyi osztalékot fizet negyedévente, és ezt 40 dolláros brent olajár fölött továbbra is fenntarthatónak tartja. A befektetők könnyedén túltették magukat az egyszeri leíráson, a megerősített osztalék prognózisra és a vártnál jobb korrigált eredmény hatására pozitív árfolyamreakció tapasztalható.

Osztalékot csökkent a Volkswagen

A vártnak nagyjából megfelelő 41 milliárd dolláros árbevételt ért el a Volkswagen a második negyedévben, ami 37%-os esést jelent év/év alapon. Az egy évvel ezelőtti 5,1 milliárd eurós profittal szemben 2,4 milliárd dolláros veszteséget ért el a cég, és 2,3 milliárd eurónyi készpénzt égetett el. A vállalat szerint a mostani volt a valaha volt egyik legnehezebb félév a cég történetében, aminek hatására a korábban belengetett részvényenkénti 6,5 eurós osztalékot a 2019-es pénzügyi évre 4,86 euróra csökkentik. Júliusban már érdemi javulást látott a vállalat az autópiaci trendekben, ugyanis az eladások már kevesebb, mint 10%-os visszaesést mutattak év/év alapon. A második félévben továbbra is javulásra számít a cég, mivel abban bízik, hogy a teljes 2020-as évet pozitív üzemi eredménnyel fogja zárni érdemben visszaeső árbevétel mellett. Az osztalékvágás hírét természetesen nem fogadta jól a piac, így közel 6%-kal esik az árfolyam piacnyitás után.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben