Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Új korszak

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. július 30.   09:34

Erste kommentár A tegnapi napon a Shopify és a PayPal is arról adott tanúbizonyságot negyedéves gyorsjelentésében, hogy a koronavírus rohamos ütemben felgyorsította az online kereskedelemre való átállást a...

Erste kommentár

A tegnapi napon a Shopify és a PayPal is arról adott tanúbizonyságot negyedéves gyorsjelentésében, hogy a koronavírus rohamos ütemben felgyorsította az online kereskedelemre való átállást a vállalatok körében. A webáruházakat „üzemeltető” Shopify esetében 71%-kal több új online boltot hoztak létre a második negyedévben, mint az elsőben, a platform által lebonyolított tranzakciók volumene pedig 120%-kal nőtt év/év alapon. A PayPal-nál az aktív felhasználók száma 21%-kal nőtt év/év alapon, míg az általuk lebonyolított tranzakciók összértéke 30%-kal. Ha pedig egyszer a világ így ráharapott az online kereskedelemre, akkor innen valószínűleg már nincs visszaút. A vállalatoknak ez minden bizonnyal pozitívum, ugyanis komoly költségmegtakarítást érhetnek el hosszabb távon ezzel. A fogyasztók is jól járnak, tovább kényelmesedik a világ. Akik nem feltétlenül járnak jól, azok az olyan munkavállalók, akiknek az állása veszélybe kerül az online átállás miatt. A koronavírus miatt ráadásul több iparágban (légiközlekedés, autóipar, turizmus) hosszabb távon is komolyabb leépítések várhatóak. Ez az online átállással párosulva akár strukturális változásokat is hozhat a globális munkaerőpiacon, és talán ismét aktuálissá válhat az alapjövedelem kérdése.

Jól jött ki a koronavírusból a PayPal

Emelkedéssel zárták a vezető amerikai részvényindexek a tegnapi kereskedést. A Nasdaq 1,4%-kal, az S&P500 1,2%-kal, a Dow 0,6%-kal került feljebb.


A várt feletti számokat jelentett a második negyedévre a PayPal. A bevételek 5,3 milliárd dollárt tettek ki a várt 5 milliárd dollárral szemben, ami 22%-os növekedés volt év/év alapon. Az egy részvényre jutó tisztított profit 1,07 dollár lett a várt 0,87 dollárral szemben. Az aktív felhasználók száma 21%-kal nőtt év/év alapon 346 millióra, jóval meghaladván a 341 milliós konszenzust. A második negyedévben összesen 222 milliárd dollár értékben bonyolítottak le tranzakciókat a PayPal-on keresztül, ami 30%-os növekedés év/év alapon. A számokból az látszik, hogy a koronavírus miatti korlátozások sok vállalkozást tereltek az online tér felé, amiből a PayPal szépen profitált. A hírekre az árfolyam 4%-kal emelkedett piaczárás után.


A várthoz közel 4,9 milliárd dolláros árbevételen 0,86 dolláros tisztított EPS-t ért el a Qualcomm, ami felülmúlta a 0,70 dolláros várakozást. A most kezdődött negyedévre 1,05-1,25 dollár közti EPS-t vár a cég, mely sávnak a közepe megegyezik a konszenzussal. Az igazán jó hír a jelentésben azonban az volt, hogy az Apple után a Huawei-jel is megállapodott a sokáig húzódó licenc-vitákban a cég, amit követően egy hosszabb távú megállapodást is aláírtak. Ennek értelmében egy egyszeri 1,8 milliárd dolláros összeget fizet ki a Huawei a Qualcommnak, ami részvényenként nagyjából 1,5 dollárt jelent. A hírekre 12%-kal emelkedett az árfolyam piaczárás után.


Komoly leépítésekre figyelmeztetett a Spirit Airlines. Azt követően, hogy októberben lejár az állami bértámogatás, munkavállalóinak nagyjából 30%-ától tervezne megválni a 9 ezer főt foglalkoztató légitársaság. A vállalat szerint túl sok készpénzt égetnének el ahhoz, hogy el tudják kerülni ezt a lépést.


Továbbra is igyekszik a Fed a lehető legtámogatóbban hozzáállni az amerikai gazdasághoz. A tegnapi kamatdöntést követő közlemény szerint a gazdaság az utóbbi hónapokban felpattanást mutatott az áprilisi hirtelen zuhanást követően, azonban az aktivitás messze elmarad a koronavírus előtti szintektől. Ezzel az alapkamatot továbbra is a 0-0,25%-os sávban tartotta, valamint az eszközvásárlások és más likviditási programok folytatásáról biztosította a piacot. Dollárlikviditást nyújtó swap- és repoügyleteinek elérhetőségét 2021 márciusáig meghosszabbította a jegybank. Powell figyelmeztetett arra is, hogy a vírus újabb hulláma az USA-ban ismét elkezdett negatívan hatni a gazdasági aktivitásra, ami mellett ismét kiemelte a további fiskális stimulus fontosságát.


Nagyágyúkat hallgatott meg tegnap az Amerikai Képviselőház versenyjogi bizottsága. Egy videokonferencia keretében az Amazon, az Alphabet, az Apple és a Facebook vezérigazgatóit hallgatták meg, amire korábban még nem volt példa. Egyértelműen a versenyellenes magatartás állt a meghallgatás középpontjában. Az erről szóló jelentés nyár végére készülhet el.


30 ezer kezelésre elegendő remdesivir-t vásárolt az Európai Unió a Gilead Sciences-től 63 millió euróért, aminek az első dózisai augusztus elejétől lesznek elérhetőek. Emellett további készletek rendelését is tervezi már az unió.


Továbbra sem jutottak közelebb a megegyezéshez a republikánusok és a demokraták az újabb fiskális stimulusról tegnap. A tárgyalások ma folytatódnak.

Meglódult a japán kisker forgalom

Vegyesen teljesítettek ma az ázsiai részvényindexek. A Nikkei 0,2%-ot csökkent, míg a Shanghai index 0,2%-ot, a Hang Seng index pedig 0,8%-ot emelkedett.


Júniusban 13,1%-kal bővült hó/hó alapon a japán kiskereskedelmi forgalom, miután a kormány feloldotta a rendkívüli állapotot. Bár ez felülmúlta az elemzők által várt 8,0%-os bővülést, de még így is 1,2%-kal elmarad a tavaly júniusi kiskereskedelmi forgalomtól.

Határidős piacok

Az európai határidős indexek emelkedést mutatnak, viszont az amerikaiak csökkennek a tegnapi erőteljes részvénypiaci emelkedést követően.

Az OTP saját részvényeket vásárolt

Az OTP tegnap 30.000 saját részvényt vásárolt, átlagosan 10.821 Ft-ért részvényenként.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben