Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Lépéselőnyben az EU

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. július 29.   09:55

Erste kommentár Megtorpanhatott az USA-ban a májusi-júniusi felpattanás a gazdaságban, amit tegnap piaczárás után a Visa is megerősített. Emögött a déli államokat érintő újabb gazdasági...

Erste kommentár

Megtorpanhatott az USA-ban a májusi-júniusi felpattanás a gazdaságban, amit tegnap piaczárás után a Visa is megerősített. Emögött a déli államokat érintő újabb gazdasági korlátozások állnak, amiket a koronavírus újbóli terjedése miatt kellett bevezetni. Eközben Európában jobbnak tűnik a helyzet, ugyanis az eBay, az online piactér már több európai országban bevételi dinamikájának csökkenéséről számolt be, ahogy ismét újranyitottak az üzletek. Az USA-ban ráadásul komoly nézetkülönbségek vannak a demokraták és republikánusok között az újabb fiskális csomagról, ami egyelőre további bizonytalanságot hozhat. Rövidtávon így lépéselőnybe kerülhetett Európa, még akkor is, ha ez hosszabb távon a jóval nagyobb amerikai fiskális segítség és a koronavírus vakcinákhoz való gyorsabb hozzájutás miatt nem biztos, hogy így marad. Addig azonban elképzelhető, hogy keresettebbek lesznek az európai részvények és az euró is.

Megadta a kegyelemdöfést az AMD az Intelnek

Korrekcióval fejezték be a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Nasdaq 1,3%-kal, az S&P500 0,7%-kal, a Dow 0,8%-kal esett.


Kedvező hírekkel szolgált az AMD a második negyedéves gyorsjelentésében. Az Intel nagy riválisa a vártnál kicsivel jobb 1,9 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami 26%-os növekedés év/év alapon. Az egy részvényre jutó tisztított profit 0,18 dollár lett a várt 0,16 dollárral szemben. A jövőre nézve is optimista a vállalat, ugyanis 32%-os árbevétel-növekedést vár az évre a korábban várt 20-30% közötti növekedéssel szemben. Ez a vártnál kedvezőbb PC-k és adatközpontokban használt chipek iránti keresletnek volt köszönhető, sőt még a nagyteljesítményű számítógépes játékokhoz szükséges eszközök is jól fogytak a koronavírus alatt. A szerverchipek piacán már 10% feletti részesedéssel rendelkezik az AMD, míg a notebook piacon már tizenegyedik negyedéve növeli részesedését - a vezérigazgató, Lisa Su szerint. A hírekre 10%-kal tovább rallyzott az árfolyam piaczárás után.


A vártnak megfelelő 4,8 milliárd dolláros bevételen 1,03 dolláros tisztított EPS-t ért el a Visa a gazdasági harmadik negyedévben. A vállalat által lebonyolított tranzakciók volumene 13%-kal csökkent év/év alapon a várt 15%-kal szemben. Júniusig bezárólag felpattanást látott a vállalat az amerikai fogyasztásban, ez azonban júliusban az újabb szigorítások miatt ismét megtorpant. Az online értékesítések jól alakulnak, de a személyes vásárlások továbbra is gyengélkednek az USA-ban, míg a nemzetközi költések továbbra is nagy visszaesést mutatnak. Az árfolyam 2%-kal esett a hírekre piaczárás után.


A várt 43%-kal szemben 40%-kal estek vissza az értékesítések a Starbucks legalább egy éve nyitva tartó üzleteiben a gazdasági harmadik negyedévben. Ezzel 4,2 milliárd dolláros árbevételt ért el a cég a várt 4,1 milliárd dollárral szemben, amin 0,46 dolláros veszteséget könyvelt el a várt 0,62 dolláros veszteséggel szemben. Pozitív hír volt, hogy a vezérigazgató szerint az USA-ban júliusban a nyitva levő (egy évnél régebben megnyílt)  üzletekben (3.100 a 8.800-ból) növekedni tudtak az értékesítések. Emellett a vállalat igyekezett valamiféle várakozást is megadni az előttünk álló negyedévre. A vállalat szerint 12-17% között eshetnek a legalább egy éve nyitva tartó üzletekben az értékesítések globálisan. A hírekre 5%-kal emelkedett piaczárás után az árfolyam.


2,9 milliárd dolláros árbevételt jelentett az eBay a második negyedévben a várt 2,8 milliárd dollárral szemben, ami 18%-os növekedés volt év/év alapon. Az egy részvényre jutó 1,06 dolláros profit megfelelt a várakozásoknak. A teljes évre 10,7 milliárd dollár körüli árbevételt vár a cég, ami felülmúlja az eddig 10,4 milliárd dolláros konszenzust. A jó hírek mellett azonban rosszabb hírekkel is szolgált a menedzsment, ugyanis azt mondták, hogy Olaszországban és Németországban - ahol a gazdasági korlátozások többsége feloldásra került -,  elkezdett visszaesni a növekedési ütem. Ez azt mutatja, hogy a koronavírus miatti bevételnövekedés valóban csak tiszavirágéletű lehet. A hírekre 3%-kal esett az árfolyam piaczárás után.


Több ponton nincs egyezség a demokraták és republikánusok közötti új fiskális csomagról; meglehetősen lassan haladnak a tárgyalások.


A mai napon ér véget a Fed kétnapos kamatdöntő ülése, ahol érdemi újdonságot nem várnak az elemzők.

Rontották a japán államadóság kilátásait

Nem volt egységes irány az ázsiai részvénypiacokon. A Nikkei 1,2%-ot esett, míg a Shanghai index 1,5%-ot, a Hang Seng pedig 0,3%-ot emelkedett.


A Fitch hitelminősítő ugyan megerősítette a japán államadósság „A” hitelminősítését, de a kilátásokat az S&P egy hónappal korábbi döntéséhez hasonlóan negatívra rontotta. A lépést a 2020-as és 2021-es költségvetési hiány jelentős növekedésével és a gazdaság visszaesésével indokolta a hitelminősítő.


A második negyedévben is recesszióban lehetett a hongkongi gazdaság, azonban az első negyedévhez képest enyhe javulás állhatott be. A várakozások szerint az első negyedévi 8,9% után a második negyedévben 8,2%-kal csökkenhetett a GDP.


A tárgyaló felek eredményesnek nevezték az EU és Kína közti tárgyalásokat, azonban konkrét megállapodás nem született. A felek az év végéig szeretnének megállapodni a piacok kölcsönös további megnyitásáról.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind pedig az európai határidős indexek jellemzően a negatív tartományban tartózkodnak ma reggel.

Az OTP saját részvényeket vásárolt

Az OTP tegnap 30.000 saját részvényt vásárolt, átlagosan 11.056 Ft-ért részvényenként.

A Mid Europa Partners mérlegeli a Waberer’s értékesítésének lehetőségét

 A Mid Europa a Waberer’s számára megerősítette, hogy megbízta a Rothchild-ot annak érdekében, hogy segítse a Waberer’s-ben meglevő befektetésükkel kapcsolatos stratégiai opciók értékelését, beleértve a társaságban fennálló részesedésük értékesítését. Ugyanakkor bizonytalan, hogy a Mid Europa meglévő részesedését egészben, vagy akár részben értékesíti-e.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben