Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mit is jelent nekünk a gyenge dollár

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. július 27.   10:01

Erste kommentár Hatalmasat esett és viszonylag gyorsan a dollár árfolyama az euróval szemben, már 1,17 fölött áll az EURUSD keresztárfolyam. A technikai szintek alapján komolyabb ellenállás 1,185...

Erste kommentár

Hatalmasat esett és viszonylag gyorsan a dollár árfolyama az euróval szemben, már 1,17 fölött áll az EURUSD keresztárfolyam. A technikai szintek alapján komolyabb ellenállás 1,185 környékén van, és a forint erősödés is a végét járhatja. Így a 290-295-ös tartományban fordulhat az USDHUF kurzus. Ugyanakkor a nagy dollárgyengülést követően - amely az egekbe repítette az arany árfolyamát, de nem tudta megállítani az olaj árfolyamcsökkenését - jogos a kérdés, hogy hogyan hat ez a részvénypiacokra. Az S&P500 kapcsán - mivel jelentős ezeknek a vállaltoknak a külföldi kitettsége - a feltételezés a pozitív hatás. Ha 1973-tól nézzük a dollárindex és az S&P500 korrelációját -0,2-t kapunk, amely azt mutatja, hogy a dollár gyengülése enyhe pozitív hatással van a részvényárfolyamokra. Ugyankkor, ha 2000-től nézzük, akkor -0,35-ös korrelációt kapunk a ClearBridge Investments stratégája szerint. Ez összhangban van azzal, hogy az elmúlt évtizedben számos amerikai cég globalizáltsága növekedett. Ez pedig azt jelenti, hogy a dollárgyengülés összességében pozitívan hat az árbevételre és a bevételi eredményhányadokra is. Itthon a Richtert figyelik leginkább az árfolyamok miatt, amelynek szinte rendre egyharmad a dollár, az euró és a rubel függése. Így az elmúlt egy-két hét árfolyammozgásai nem kedveztek neki. Ugyankkor, amikor pedig kedvező volt a mozgás, olyan nagyon nem hatott az árfolyamra, így a negatív hatásnak is limitáltnak kellene lennie. Különben az első gyors mozgások végén vagyunk. Így ha ezért esett az árfolyam, akkor lassan akár magához is térhetne.


A mai napon a DAX és a BUX is kis emelkedéssel kezdett, de inkább oldalazás néz ki a mai napra. Pedig a DAX akár emelkedhetne is a technikai kép alapján.

Újabb állami támogatással kezdi meg végső kísérletét a Moderna

Csökkenéssel zárták a pénteki kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. Az S&P500 0,6%-kal, a Dow 0,7%-kal, a Nasdaq 0,9%-kal került lejjebb.


A korábbi 483 millió dollárt követően újabb 472 millió dollárral támogatja az USA kormánya a Moderna-t koronavírus elleni vakcinájának fejlesztésében és gyártásában. A támogatás főként a harmadik fázisú klinikai vizsgálatokat segít finanszírozni, amelyek közel 30 ezer tesztalannyal ma veszik kezdetüket.


Több új közvéleménykutatás látott világon az USA-ban vasárnap, amik azt mutatták, hogy három kulcsfontosságú államban (Michigan, Florida, Arizona) - amit Trump nyert meg a 2016-os választásokon -, Joe Biden, demokrata elnökjelölt átvette a vezetést. Ez egy újabb megerősítése annak, hogy immáron nagyon nagy fordulat kell Trumpnak ahhoz, hogy érdemi eséllyel pályázzon egy esetleges újraválasztásra.

Tovább küzdenek Ázsiában a koronavírussal

Vegyes képet mutatnak ma reggel a vezető ázsiai részvényindexek. A Nikkei hosszabb szünetről visszatérve 0,2%-kal csökken, a Hang Seng 0,5%-kal, míg a Shanghai index 0,2%-kal emelkedik.


61 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak Kínában hétfőn, ami több mint négy hónapja a legmagasabb érték; komoly aggodalomra azért még nem ad okot. Az új megbetegedések többsége Xinjiang tartományhoz köthető, amit sok kritika ért az ujgur kisebbséggel való bánásmód miatt. Az újabb terjedés miatt Kína ismét széleskörű tesztelésbe fogott az érintett helyeken.


Ötödik egymást követő napja 100 felett alakult az új koronavírusos megbetegedések száma Hongkongban, emiatt szerdától betiltja a kormány a benti étkezéseket az éttermekben, illetve bizonyos kivételekkel kötelezővé teszi a maszkviselést nyilvános helyeken.


Azt követően, hogy pénteken amerikai kormányerők távozásra kényszerítették a nemrégiben bezárt houstoni kínai nagykövetség munkatársait, Kína is hasonlóan tett a mai napon a múlt héten bezáratott chengdui konzulátussal.


11,5%-kal nőtt év/év alapon a kínai vállalatok profittömege júniusban, ami gyorsulást jelent a megelőző havi 6%-hoz képest.

Határidős piacok

A határidős indexek enyhe emelkedést mutatnak ma reggel.

Az OTP továbbra is saját részvényeket vásárol

Az OTP további 30.000 saját részvényt vásárolt július 24-én átlagosan 11.004 forintos áron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben