Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az EU újra fényes?!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. július 22.   09:53

Erste kommentár A tegnapi egyezséget követően mindenki elismerően nyilatkozik az EU kiállásáról. Egyesek Európai Egyesült Államokról beszélnek, de az 1.800 milliárd eurós csomag, amelyet közös...

Erste kommentár

A tegnapi egyezséget követően mindenki elismerően nyilatkozik az EU kiállásáról. Egyesek Európai Egyesült Államokról beszélnek, de az 1.800 milliárd eurós csomag, amelyet közös kötvénykibocsátásból finanszíroznak, mindenképpen egy nagy lépés az EU történetében. Olyan nagy, és olyan nagy hatást látnak bele, hogy erőteljes pénzáramlást vízionálnak az EU felé az USA-ból; ez pedig várhatóan további euró erősödést hoz a dollárral szemben. Így egyes piaci szereplők (UBS) 1,17-es EUR/USD kurzust látnak az év végére, amely – valljuk meg – nem túl erős állítás, amikor a kurzus 1,1542-n áll.


Ma reggel a DAX nulla körül nyitott, míg a BUX a pozitív tartományban van. Úgy tűnik, hogy a DAX indexben egy rövidtávú korrekció benne van, a rövidtávú dinamikus indikátorok alapján.

Készletezésbe fogtak a vállalatok?

Vegyesen zárták a vezető amerikai részvényindexek a tegnapi kereskedést. A technológiai szektorban profitrealizálás lehetett az elmúlt nap nagyobb rallyja után, így a Nasdaq 0,8%-kal esett. Az S&P500 0,2%-kal, a Dow 0,6%-kal emelkedett.


A chipgyártó Texas Instruments második negyedéves eredményt és harmadik negyedéves várakozást publikált tegnap. A második negyedévet részvényenkénti 1,48 dolláros eredménnyel zárta, ami bőven felülmúlja a 87 centes várakozást és a tavalyi 1,36 dolláros részvényenkénti eredményt is. A vállalat árbevétele 12%-ot esett: 3,2 milliárd dollárra a várt 2,9 milliárd dollárral szemben. A visszaesés főként az autóipar gyengélkedésének volt köszönhető. A harmadik negyedévben 1,14 és 1,34 dollár között várja a részvényenkénti eredményt, miközben a konszenzus 0,97 dollárral számolt. Árbevételben 3,26 és 3,54 milliárd dollár közötti értéket vár a cég, ami felülmúlja a konszenzus 3,07 milliárd dolláros várakozását. A vártnál jobb eredmény és várakozás mögött részben a vállalatok készletfelhalmozása is állhat, a koronavírus esetleges újabb hulláma előtt. Ennek mértékét azonban maga a pénzügyi igazgató sem volt képes megbecsülni. A hírekre az árfolyam 1%-kal emelkedett piaczárás után.


17%-kal emelkedett év/év alapon a Snap árbevétele a második negyedévben 454 millió dollárra, ami felülmúlta a 442 millió dolláros elemzői konszenzust. Ez jókora lassulás az előző negyedévi 44%-os növekedéshez képest, ami főként a koronavírus számlájára írható. A napi aktív felhasználók száma is 17%-kal emelkedett 238 millióra, ami elmaradt a várt 239 milliótól. Ez lassulás az első negyedévi 20%-ot követően, ami nem jó hír, hiszen több rivális is arról számolt be, hogy a koronavírus miatti kijárási korlátozások kifejezetten pozitívan hatottak a felhasználói trendekre. Az árfolyam 6%-kal esett piaczárás után a hírekre.


13-12 arányban, pártmenti szavazás alapján megszavazta a Szenátus bankbizottsága, hogy Judy Shelton a Fed egyik újabb kormányzója lehessen. Shelton kinevezése azért volt kétséges, mert korábban Trump tanácsadója volt, és többször érte kritika gazdasági nézetei miatt. Shelton mellett Christopher Waller-re is rábólintott a bizottság - sokkal nagyobb egyetértésben. Ezzel most egy teljes szenátusi szavazás még várat magára, hogy eldöntsék az új jelöltek sorsát.


Valószínűleg még nem fogja elfogadni az Amerikai Kongresszus az új fiskális csomagot a következő két héten belül a republikánusok szenátusbeli vezetője szerint. A nézetkülönbségek a demokratákkal még elég nagyok, Trump SZJA- csökkentését pedig egyik fél sem támogatja igazán.


Sokat változott Donald Trump kommunikációja a koronavírusról. Azt követően, hogy az utóbbi időben már kiemeli a maszkviselés fontosságát, tegnap arról beszélt, hogy egyelőre még rosszabbodni fog a koronavírusos helyzet az USA-ban, mielőtt javulás kezdődne.

Kína technológia terén is önállóságra törekszik

Az ázsiai részvénypiacok többsége csökkent ma. A Nikkei 0,5%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot esett, míg a Shanghai index 0,7%-ot emelkedett.


Xi Jinping a kínai vállalatoktól azt kérte, hogy fordítsanak még több erőforrást a technológiai fejlesztésekre annak érdekében, hogy a kínai gazdaság gyorsabban növekedjen, és az új technológiák terén is jobban tudják függetleníteni Kínát az USA-tól. Donald Trump amerikai elnök rendszeresen fenyegetőzik azzal, hogy a Kína felé irányuló technológiai transzfert adott esetben nem csak nehezíteni, de korlátozni is fogja.


Júliusban a korábbi 40,1 pontról 42,6 pontra emelkedett a japán feldolgozóipari beszerzési menedzserindex az előzetes adatok alapján. A mostani enyhe emelkedés ellenére inkább pesszimista jövőkép uralja a szektort a gyenge globális kereslet miatt. A szolgáltatóipar esetében még kisebb mértékű volt az emelkedés, ott az index 45,0 pontról 45,2 pontra emelkedett csak.


Tokióban a 4 napos hosszú hétvégét megelőzően azt kérik a lakosságtól, hogy a járvány miatt lehetőleg maradjanak otthon. A japán fővárosból legalább 230 új koronavírusos megbetegedést jelentettek ma. Eredetileg az Olimpia kezdete miatt nyilvánították a hét hátralévő részét munkaszüneti napnak, de az Olimpiát jövő évre csúsztatták.

Határidős piacok

Az európai határidős piacok csökkenést, az amerikaiak enyhe emelkedést mutatnak ma reggel.

Az OTP saját részvényeket vásárolt

Az OTP tegnap újabb 30.000 saját részvényt vásárolt 10.944 forintos átlagáron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben